A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Egy darab magyar föld Svédországban - Házat vásárolt a SMOSZ az Ifjúsági Központ számára

 

Kedves svédországi magyarok! Kedves tagtársaink! 
 
A Svédországi Magyarok Országos Szövetségét régóta foglalkoztatja a kérdés, miként lehetne megoldást találni az itt nevelkedett, vagy másod- és harmadgenerációs magyar fiatalok megtartására közösségünk számára. A válasz egyértelmű: csak úgy lehetséges ez, ha számukra olyan találkozási lehetőséget biztosítunk, ahol együtt lehetnek más vidékeken élő magyar fiatalokkal. Ahol a közösségi élmény megélése helyhez kötött. A megoldás a Svédországi Magyar Ifjúsági Központ létrehozása! Egy darab magyar föld Svédországban!
 
 

A leendő Svédországi Magyar Ifjúsági Központ - Fotó: Bitay Zsolt

 

Ezen gondolat mentén a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége 2011-es augusztusi közgyűlése a Svédországi Magyar Ifjúsági Központ létrehozásáról határozott. A 2012-es nyári közgyűlés megbízást adott a vezetőségnek, keressen olyan ingatlant, amely megfelel elvárásainknak. Az elmúlt másfél évben tucatnyi ajánlatot vizsgáltunk meg és vetettünk el, mert nem feleltek meg elvárásainknak.
Hosszú munkánkat idén ősszel végre siker koronázta: találtunk egy olyan épületegyüttest, amely számunkra megfelelő és olyan kikiáltási ára volt, melyet vállalni lehetett. Mindez Småland festői környezetében: Hälleberga menedékház, Orreforstól néhány kilométerre, északi irányba.
 
A 1000 négyzetméteres lakófelület egy 10.100 négyzetméteres telken fekszik. Jelenleg mint turistaszálló működik (B. & B.), két részből áll: egy központi épületből és egy másik részből, ahol a hálószobák többsége található. A két épületet folyosó köti össze, ami ma recepcióként működik. A telken van még egy 50-60 négyzetméteres épület, ami javításra szorul. A telek saját tulajdon (friköpt), be van kerítve és nincsenek közel szomszédok, akiket esetleg zavarhatnánk. A legközelebb levő tó gyalog 800 méterre van, autóval két kilométerre.
 
A 22 hálószoba mindegyikében mosdókagyló, kettőben még fürdőszoba is található. Jelenleg 54 személy szállásolható el, de a szobák több mint a fele csak kétágyas, így a kapacitás könnyen kibővíthető 75-80 szálláshelyre. Nagy ebédlő, tálaló, modern ipari konyha, egy kis konyha, hall, társalgó, fürdőszobák és egy nagy nappali mind a mi kényelmünket szolgálja. A „nagyházban” egy több helyiséges pince és beépíthető padlástér van.
 
Az épületben levő bútorzat öt évnél fiatalabb, akár a konyhai gépek zöme. 2008-ban az egyik részen cseréltek tetőt, majd 2010-ben a másik részen is. Ugyancsak 2010-ben beszereltettek egy nagy kapacitású modern földhőszivattyút (bergvärme), amivel mindent ki lehet fűteni.
 
Hiányosságként említhetjük: egy fürdőszobát be kell fejezni, a nyílászárók zöme javításra vagy cserére szorul, a meglévő fürdőszobák és az ágyak számát is bővíteni kell ahhoz, hogy 75-80 személy kényelmesen elférhessen.
 
Mindezért 1 850 000 korona volt a kikiáltási ár. Ez magában foglal mindent, ami ma a házban van, (kivéve a tulajdonosok személyes holmijait és egy televíziót) továbbá egy nagy fűnyíró gépet, kerti és egyéb szerszámokat.
 
 
Fotó: Bitay Zsolt
 
Október végén itt találkozott a vezetőség, még egyszer alaposan átvizsgált mindent, s úgy döntött, ez nekünk nagyságban és árban is megfelel. Mivel jó az esély a költségek kigazdálkodásához, a tárgyalások megkezdéséről egységesen határozott a vezetőség . Hosszú, többlépcsős és minden részletre kitérő tárgyalások eredményeként megállapodtunk az eladóval (ingatlanközvetítőn keresztül) 1 690 000 koronás vételárban. Az eladóval arról is megállapodtunk, átad minden olyan információt, ami a menedékház működtetéséhez szükséges: a törzsvendégeik elérhetőségeit, valamint a honlapjukat, telefonszámukat, tehát mindent, ami a zavartalan tulajdonosváltást szolgálja. Ez az objektum kitűnően tudja helyettesíteni azokat a helyeket, ahol eddig rendezvényeinket tartottuk, mivel a befogadóképesség és a telek is jelentősen nagyobb. Minden összejövetelt, találkozót, konferenciát, tábort meg tudunk itt tartani, nem csak gyerekeink és fiataljaink, hanem felnőtt tagságunk számára is. Nem kell senkivel egyeztetnünk, mi magunk tervezhetjük programjainkat. A SMOSZ tagságának egyénileg is lehetősége lesz látogatni vagy használni közös vagyonunkat.
 
Minden egyesületünknek, tagunknak hasznos lesz ez a szép objektum, melyet 2013. március elsején vesszük birtokba.
Aki kíváncsi, ezen a címen nézheti meg: http://sik.smosz.org
 
A vételár egy ilyen nagyságú és állapotban levő ingatlanhoz képest nagyon kedvező, de ahhoz, hogy minél hamarabb kifizethessük és a szükséges felújítási és bővítési munkánkat elvégezhessük, további forrásokra van szükségünk.Szövetségünk vezetősége mindent elkövet annak érdekében, hogy anyagi támogatókat találjon, valamint pályázatokon is részt veszünk, de szükség van mindnyájatok támogatására. Ezért gyűjtést indítunk.
 
Kérünk mindenkit, aki fontosnak tartja a svédországi magyarok utánunk következő generációjának megtartását közösségünk számára, lehetőségei szerint anyagilag is támogassa az ingatlan megvételét, felújítását és bővítését.
 
Korábbi gyakorlatunknak megfelelően lehet támogatni egy összegben vagy több részletben. Az adakozók névsorát folyamatosan közzétesszük a Híradóban, a magánszemélyek esetében az adományozott összeg feltüntetése nélkül, jogi személyek esetében (egyesületek, cégek, stb.) az összeget is feltüntetjük.
 
Támogatásaitokat a következő számlaszámra legyetek szívesek befizetni, feltüntetve neveiteket is.: 
PlusGirokonto 4414044-0 
 
Úgy véljük, közösségünk képzeletbeli karácsonyfája alá ennél szebb és hasznosabb „ajándékot” nem tehetünk le. Kérünk Benneteket, átérezve jövőnk szempontjából ennek a tervnek fontosságát, anyagi támogatással is segítsetek a megvalósításában! Mutassuk meg, hogy a svédországi magyar közösségben van erő, van elszántság és tenni akarás a közös jövőnkért!
 
Mindnyájatoknak és szeretteiteknek áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog újesztendőt kívánok! 
 
Az Országos Szövetség vezetősége nevében barátsággal üdvözöl Benneteket:
 
Bihari Szabolcs
 
„Életre szóló barátokat szereztem a Göteborgi Magyar Egyesület tagjaként”

„Életre szóló barátokat szereztem a Göteborgi Magyar Egyesület tagjaként”

Portré 2018. november 04.
Szalai Erzsébet férjével, Gézával és kislányukkal, Évával, kalandos út végén, több ausztriai és svédországi megálló érintésével, 1957 októberében érkezett meg Göteborgba. A házaspár kezdettől fogva tevékeny részt vállalt a helyi Göteborgi Magyar Egyesület létrejöttében. Szalai Géza ráadásul a SMOSZ 1974.…
Readmore
A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

Képzőművészet 2018. november 04.
Göteborgs Konstmuseum (Göteborgi Szépművészeti Múzeum) 2018. június 13-tól november 11-ig „Kemény spanyol modernizmus, szigorú konkrétság, kifejező Cobra festmény és Lucio Fontana vágott vásznai. A tudományos kutatás alapú kiállításon Az egyetemes képi nyelvet boncolgatják. A háború utáni időszak absztrakt művészetét a…
Readmore

Egyesületek

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Szeptember 22-én, szombaton tartotta hagyományos, őszi közgyűlését a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. Az összességében kétnapos találkozón mintegy ötvenen…
Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Szívet melengető koncertélményben részesített bennünket a Szentegyházi Fili gyermekkórus. A svédországi magyarok hatalmas összefogásának köszönhetően 140 gyermeket és…
Fili koncert Göteborgban

Fili koncert Göteborgban

A híres szentegyházi Fili Gyermekfilharmónia látogatott Svédországba és négy koncertet tartott Stockholmban, Uppsalában, Göteborgban és Ljungbyben. A Fili…
SOMIT-családi hétvége Hällebergában

SOMIT-családi hétvége Hällebergában

Ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. Szeptember második hétvégéjén rendezte meg a SOMIT éves családi hétvégéjét,…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Májusban teltházas busz kirándulást szerveztünk Ullaredbe, majd június elején grillpartival zártuk az első félévet. Az őszi aktivitásunkat szeptember…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub őszi időszaka sok programot tartogat a Malmö és környékén élő magyarok számára. Ősztől a gyerekfoglalkozások…
Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

A Magyarország Kormánya által kiírt pályázat sikerességelehetővé tette a Magyar Ház udvarának és parkolójának felújítását. A felújítási munkálatok…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan elő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME