A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

Nyomtatás

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

Jancsó Miklós retrospektív a Svéd Filmintézettel együttműködésben

101 éve született a nemzetközi filmtörténet egyik ikonikus rendezője, Jancsó Miklós. A világhírű magyar alkotó életművének mérföldköveit mutatja be a Svéd Filmintézet és a stockholmi magyar nagykövetség együttműködésében szervezett, 2022 szeptemberétől decemberig tartó Jancsó retrospektív programsorozat. A stockholmi Cinemateket a rendező tíz filmjét vetíti magyar nyelven, angol felirattal. Részletes program és jegyfoglalás a Svéd Filmintézet oldalán: www.filminstitutet.se
A stockholmi vetítések mellett a retrospektív keretében 2022. november 15-én Malmőben, majd 2022. december 3-án Göteborgban is bemutatják Jancsó Miklós Csillagosok, katonák című filmjét.
A rendezvény nyitóestjén a Szegénylegények című filmklasszikust követően Jancsó Nyika filmoperatőr, Mészáros Márta és Jancsó Miklós filmrendezők fia (és egyúttal több filmjük operatőre) osztotta meg személyes élményeit és gondolatait édesapja munkásságáról.
Osszák meg a különleges vetítéssorozat hírét magyar és svéd barátaikkal, ismerőseikkel is!

V4 jazz koncert a Lukas Oravecz Quartettel Uppsalában és Stockholmban

Szlovákia Visegrádi elnöksége keretében a világhírű cseh, lengyel, szlovák és magyar jazz zenészekből álló Lukas Oravecz Quartet adott koncertet Uppsalában és Stockholmban 2022. szeptember 20-án illetve 21-én. A kiváló jazz zenét a hallgatóság közép-európai ízek mellett élvezhette.

Magyar könyvsarok adomány a stockholmi városi könyvtárnak


A Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar könyvsarok programjának keretében 31 angol nyelvre fordított, népszerű kortárs és klasszikus magyar irodalmi művel bővült a Stockholmi Könyvtár gyűjteménye. A könyvek az Idegennyelvi Könyvtárhoz kerültek, de könyvtárközi kölcsönzéssel 2022 novemberétől más intézményekből is kölcsönözhetőek lesznek.

A Magyarország 365 fotókiállítás képei Jönköpingben, Rättvikben és Göteborgban


A stockholmi magyar nagykövetség utcakiállításának képei, a Magyarország 365 pályázat fotóválogatása az idei ősz és tél folyamán több svédországi városban is megtekinthetőek:
- 2022. szeptember 3-25.: Jönköping, Huskvarnavägen 40 (Studieförbundet Vuxenskolan)
- 2022. október 22. – november 27. : Rättvik konsthall
- 2022. október 28. – november 4.: Göteborg, House of Possibilitas (Planeta Festival)
- 2022. december 1. – 20203. január 6. Stadsbiblioteket Göteborg
Köszönjük a Jönköpingi Magyar Egyesületnek és a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Körnek az együttműködést!

Varró Dániel költő és Molnár György zenész irodalmi programja felnőtteknek és gyermekeknek a stockholmi Magyar Házban

A stockholmi magyar nagykövetség valamint az UHU Stockholmi Magyar Családi Kör és a Magyar Ház együttműködésében szervezett interaktív, zenés irodalmi programjainak vendége az egyik legkiemelkedőbb kortárs magyar költő, Varró Dániel, akiért szerteágazó alkotótevékenysége és egyedi humora miatt a kritika és a közönség egyszerre rajong. Mind gyermekeknek, mind felnőtteknek szóló verseskötetei számos irodalmi díjat nyertek el. 2015-ben svéd nyelven is megjelent egy versválogatása Ove Berglund fordításában.
Az előadások időpontja:
- 2022. október 15. szombat 16 óra: gyermekeknek és családoknak szóló zenés irodalmi program
- 2022. október 16. vasárnap 16 óra: felnőtteknek szóló zenés irodalmi program
Varró Dani programjaihoz kapcsolódóan Versképek címmel a legkiemelkedőbb kortárs magyar gyermekvers illusztrátorok munkáit bemutató vidám kiállítási anyag is megtekinthető lesz a Magyar Házban.
A program és a regisztráció részleteit a nagykövetség honlapján és Facebook oldalán is megtalálják. Várunk szeretettel minden gyermeket és a költészetre és mesékre nyitott felnőttet az irodalmi előadásokra!
Előzetes: a stockholmi
magyar nagykövetség
karácsonyi koncertje
2022. december 7-én a stockholmi Eric Ericsonhallenben rendezi meg a stockholmi magyar nagykövetség immár hagyományos karácsonyi koncertjét! A részletekért kövessék Facebook oldalunkat illetve látogassanak el honlapunkra: https://www.facebook.com/HunEmbassy.Stockholm, https://stockholm.mfa.gov.hu