Határtalanul!

Nyomtatás

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok elmélyítése, a személyes kapcsolatok kialakítása. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatot szereznek a külhoni magyarságról. A program keretében 2010 óta megközelítőleg 100 ezer magyarországi diák vehetett részt a határon túli régiókat célzó tanulmányi utakon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) segédletével futó Határtalanul! programot a diaszpóra országaira is kiterjeszti úgy, hogy magyar szervezetekben, mint cserkészet, hétvégi iskolák, néptánc csoportok, aktívan tevékenykedő gyerekeknek és fiataloknak magyarországi táborozási és tanulmányúti lehetőséget biztosítunk.

Elképzeléseink szerint a program 3 korcsoportot érintene: 10-14 éves gyerekeket, 15-19 és 20-25 éves fiatalokat. A turnusonként legfeljebb 150 fős csoportok (javaslatunk:10+2 fő kísérő) 14 napot töltenének el Magyarországon, és igény szerint külhoni tematikus táborokban (pl. erdélyi néptánc táborok).

A program a tervek szerint 2016 júniusa és 2017 júniusa között zajlana, lehetőséget adva ezzel a déli félteke országaiban élőknek is, hogy a szünidő alatt ide utazhassanak. A táborokat az alábbi tematikákban hirdetnénk meg: általános magyarságismereti tábor, anyanyelvi tábor, néptánc- és néphagyományok, cserkészet. A táborok szakmai hátterét olyan szervezetek biztosítanák, mint a Balassi Intézet, a Hagyományok Háza, a Külföldi Cserkész Szövetség, és együttműködő partnereink lennének a Rákóczi Szövetség és a Magyarság Háza.

Fontos információ lehet számotokra, hogy a program nemcsak a táborok itthoni kiadásait, hanem az ideutazás költségét is fedezné. Ahhoz, hogy a programot meghirdethessük, és annak költségeit megtervezhessük, tudni szeretnénk, hogy mekkora igény lenne egy ilyen programra, vagyis hány jelentkezővel számolhatunk. Arra kérünk benneteket, hogy végezzetek egy igényfelmérést, hogy az általatok képviselt régióból hányan jelentkeznének a táborokra.

Mivel nagyon szoros határidőkkel dolgozunk, az lenne a tiszteletteljes kérésünk, hogy 2016. február 15-ig jelezzetek nekünk vissza, megadva a keretszámokat. Mindannyian úgy gondoljuk, hogy ezzel a programmal egy jó és nemes kezdeményezés előtt állunk, amely hosszú távú változásokat hozhat majd a diaszpórában élő gyerekek és fiatalok életébe.

Együttműködéseteket megköszönve,

Barátsággal, Dr. Szilágyi Péter, helyettes államtitkár

 

A programtervezetet elküldtük a svédországi magyar szervezeteknek, valamint a hivatásos magyartanároknak. A Híradó megjelenéséig a felmérés határideje lejár ugyan, de szeretnénk egy átfogóbb képet kapni a lehetséges jelentkezők létszámáról.

Az Őrszavak Magyar Anyanyelv Őrzők Egyesülete

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk az érdeklődők jelentkezését.