60 éves a Stockholmi Magyar Katolikus Kör (2. rész)

Nyomtatás

Az „első év”

Gyakorlatilag az egyesület régebbi, mint az alapszabálya, mert évekig minden formaiság nélkül működött Stockholmban a magyar katolikus szentmisék utáni kávézások, ünnepek megrendezésében. A Katolikus Értesítő (Stockholm) 1960. októberi számában olvashatjuk, hogy a [Stockholmi Magyar] Katolikus Egyházközség és a Stockholmi Magyar Katolikus Kör 1960. szeptember 15-én dr. Mazgon Józsefet elnöknek, Józsa Istvánt pénztárosnak és Kemenes Emilt titkárnak választotta meg. A vezetőségi tagok száma húsz személyből állt. Az egyesület továbbra is alapszabály nélkül működött, az első alapszabálya 1963-ban íródott.

Az „első évek” rendezvényei

A Katolikus Értesítő (Stockholm) 1960. novemberi számából arról értesülünk, hogy a Kör november 19-én, szombaton este 18.30-kor tánccal egybekötött ismerkedő műsoros estét tartott, Norra Smedjegatan 28. sz. alatt a katolikus plébánia termében. Az est folyamán tízperces előadás is volt ,,Az ős-magyar birodalom megszervezése: ami nem sikerült a Római Birodalomnak, azt a magyar államszervező képesség megoldotta” címmel. Belépődíj nem volt, a költségekhez szerény adományokat köszönettel fogadtak.

1960. december 11-én Mikulás délután és a Stockholmi [Magyar] Katolikus Lelkészséggel közösen 16.30-kor gyermek-szentmise volt a Norra Smedjegatan 24. sz. alatt. A mise után a plébánia helyiségében, a Mikulás ötven magyar gyermeket ajándékozott meg. A Mikulás látogatása után Zimmermann József cserkészvezető a ,,Müncheni Eucharisztikus Kongresszus”-ról és a németországi magyar cserkésztáborról vetített képekkel tartott előadást.

Az 1961. február 11-én tartott farsangi mulatságon kb. 150-en vettek részt. Belépődíj most sem volt, a terembér költségeihez önkéntes hozzájárulást szeretettel elfogadtak.

1961 márciusától minden csütörtök este a Folkungagatan 72. sz. II. em. alatt, a lelkészi hivatalban 19.00 órától klubestéket tartanak. Október 10-től többek kérésére a heti klubestéket csütörtökről szerdára tették át: 18.00-tól 22.30-ig.

1961. november 1-én felhívással fordultak a stockholmi magyarsághoz, egy stockholmi magyar iskola felállításáról. A tervük az volt az akkori vezetőknek, hogy „a 10-14 éves, vagy annál idősebb gyerekek részére a magyar nyelv, történelem és földrajz tanítását bevezetjük, nehogy gyermekeink anyanyelvünket és nemzetünk történelmét elfelejtsék, vagy ami még rosszabb, meg se tanulják”.

A Dagens Nyheterben megjelent cikk szerint a svéd hatóságok egy magyar iskola létrehozása elől nem zárkóztak el, de annak megindítását a magyaroknak kellett volna megszervezni. A magyar iskola – sajnos – csak terv maradt, pedig az észteknek, litvánoknak és a lengyeleknek már volt saját nemzeti iskolájuk Svédországban. A példa adva volt, és szerencsére a magyar cserkészeten belül már volt magyar oktatás is. 1963-ban díjmentes svéd és angol nyelvtanfolyamot hirdettek és tartottak. 1963 márciusában egy Magyar Otthon céljára a magyar Lelkészség és KatKör a Götgatan 58A szám alatti régi internátus termeit kapta meg. A KatKör tagjai közül egy lelkes gárda azonnal vállalta az átalakítási munkálatokat.

 

1976midsommar

 

(Folytatása következik.)

 

Szöllősi Antal

(elnök: 1999–2001)

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.