Magyar Diaszpóra Tanács VIII. ülés

Nyomtatás

Zárónyilatkozat

A Magyar Diaszpóra Tanács 2018. november 15-i, VIII. ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadja el:

A 2016-ban elfogadott Magyar diaszpórapolitika – Stratégiai irányok című dokumentumban meghatároztuk azokat a fejlesztési irányokat, amelyeknek mentén alakítani kívánjuk a világ magyarságának jövőjét. Idén áprilisban közösen tettünk hitet arról, hogy az elért eredményeket megvédjük és közösen folytatjuk a megkezdett munkát. A diaszpóramagyarsággal kapcsolatos stratégiai gondolkodás megerősítése révén jelentős lépéseket tettünk a diaszpórában élők rendszerszintű és kiszámítható támogatásában, a fiatal generáció magyar identitásának és az egységes magyar nemzethez való tartozásának megerősítésében. A jövőben is közösen kívánunk munkálkodni az egyre szorosabban összekapcsolódó magyar közösségek életerejének megőrzéséért.

A Magyar Diaszpóra Tanács tagjai a következő elvekben és célokban állapodnak meg:

- Határozottan tiltakoznak a kárpátaljai magyarság megfélemlítése és jogainak csorbítása ellen. Támogatásukról biztosítják a Kárpát-medencei magyar közösségeket jogaikért, biztonságos életfeltételeik megteremtéséért folytatott harcukban.

- Egyetértenek abban, hogy – tekintettel az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában élő magyarság lélekszámára – a szervezetek kérésének eleget téve, a két ország képviselői a Magyar Diaszpóra Tanács keretében a továbbiakban két önálló munkacsoportban folytassák munkájukat.

- Javasolják – a kitüntetés tartalmának megtartása mellett – a Külhoni Magyarságért Díj elnevezésének Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjra történő módosítását.

- Örömüknek adnak hangot és történelmi jelentőségűnek tartják, hogy immáron több mint egymillió magyar vált közjogilag is a nemzet részévé. Továbbra is elkötelezettek az egyszerűsített honosítási eljárás – a tagszervezetek és a külképviseletek útján való – népszerűsítésében.

- Üdvözlik, hogy a választójogi szabályok módosítása értelmében tovább egyszerűsödik a magyarországi lakhellyel nem rendelkező választópolgárok szavazása, így a külhoni magyarok még kedvezőbb feltételekkel vehetnek részt a magyarság jövőjéről szóló legfontosabb döntések meghozatalában. Üdvözlik azt a javaslatot, amelynek elfogadásával az európai uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is részt vehetnek az Európai Parlament tagjainak megválasztásában.

- Üdvözlik, hogy a Magyar diaszpórapolitika – Stratégiai irányok című dokumentum végrehajtásaként indított új kezdeményezéseknek köszönhetően megvalósul a diaszpórában működő magyar szervezetek és a hétvégi magyar iskolák rendszerszintű támogatása.

- Üdvözlik, hogy a Hétvégi magyar iskolák találkozójának rendszeresítésével egy olyan állandó fórum jön létre, amely lehetőséget nyújt az oktatás aktuális kérdéseivel kapcsolatos folyamatos tapasztalatcserére.

- Üdvözlik, hogy 2018-ban több mint 140 ösztöndíjas részvételével folytatódik a diaszpóraszervezetek munkáját segítő Kőrösi Csoma Sándor Program. Örömmel veszik tudomásul, hogy a program az ösztöndíjasok létszámának növelésével még több helyszínen tud hozzájárulni a magyar szervezetek közösségépítő tevékenységéhez. Üdvözlik, hogy – a tagszervezetek kérésének eleget téve – növekszik a déli féltekén szolgálatot teljesítő ösztöndíjasok kiküldetési ideje.

- Örömüknek adnak hangot, hogy – a tagszervezetek kérését méltányolva – a Kőrösi Csoma Sándor Program keretén belül kifejezetten egyházi feladatok ellátására is érkeznek ösztöndíjasok, így a program a diaszpórában élők hitéletének erősítéséhez is hozzá tud járulni.

- Sikeresnek ítélik a Mikes Kelemen Programot, amelynek köszönhetően közel 300 köbméternyi megsemmisüléstől veszélyeztetett könyvtári és levéltári dokumentumot sikerült megmenteni és Magyarországra szállítani. Szorgalmazzák a hazaérkezett anyagok magyarországi bemutatását annak érdekében, hogy minél többen ismerjék meg a diaszpórában élő magyarság történetét.

- Üdvözlik, hogy a Rákóczi Szövetség lebonyolításában működő Diaszpóra Program keretében idén ezer diaszpórában élő magyar fiatal anyaországi látogatása valósul meg. Örömüket fejezik ki a tekintetben, hogy a program folytatásával a fiatal generáció még több tagjában erősödhet meg a magyar nemzethez való tartozásuk. Szorgalmazzák a szervezetek további részvételét a kezdeményezés népszerűsítésében.

- Örömüknek adnak hangot, hogy – méltányolva a cserkészet szerepét a magyar közösségek identitásának megőrzésében – a diaszpórában működő cserkészcsapatok működésének és fejlesztéseinek támogatására kiemelt figyelem irányul.

- Továbbra is fontosnak tartják a Julianus Program keretében a világban fellelhető magyar emlékek összegyűjtését és elérhetővé tételét. Elkötelezettek a tekintetben, hogy adatszolgáltatásukkal, saját gyűjtésükkel a jövőben is segítik a kataszter folyamatos bővítését.

- Örömüknek adnak hangot, hogy a magyarság széleskörű összefogásával több mint egymillió aláírást sikerült összegyűjteni a kisebbségi közösségek európai uniós jogvédelmének megteremtését célzó Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogatására.

- Támogatják, hogy a diaszpórában és a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok jobban megismerjék egymást és Magyarország kulturális kincseit a Diákok Határok Nélkül (Students Without Boundaries program – Magyarságismereti Mozgótábor) és a ReConnect Hungary – Magyar Birthright Program keretében.

A Magyar Diaszpóra Tanács tagjai azon meggyőződésüknek hangot adva, hogy a magyarságnak kiemelt szerepe van Európa jövőjének alakításban és az európai kultúra megőrzésében, arra buzdítják a külhoni magyarságot, hogy vegyen részt a 2019. májusi európai parlamenti választásokon.

A tagszervezetek tagjai kinyilvánítják elkötelezettségüket a fentiekben rögzített elvek érvényre juttatásában, a kijelölt feladatok elvégzésében.

 

Budapest, 2018. november 15.