Az első Nyugat-Európai Magyar Ifjúsági Konferencia előkészítése

Nyomtatás

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége 2001. november 25-én alakult (Svédországban, a Stockholmi Magyar Házban) többek között azzal a céllal, hogy összefogja az országos magyar szervezeteket és összehangolja azok munkáját a magyar nyelv és kultúra sikeres megőrzése érdekében Nyugat-Európában.

Mára már számos tagszervezet csatlakozott a szövetséghez: Angliai Magyarok Országos Szövetsége, Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, Észtországi Magyarok „Munkácsy Mihály” Egyesülete, Finnországi Magyarok Egyesülete, Franciaországi Magyarok Szövetsége, Hollandiai Magyar Szövetség, Ír-szigeti Magyar Szervezetek Szövetsége, Lengyelországi Magyar Egyesület, Lettországban Élő Magyarok Balaton Társasága, Litvániai Magyarok Báthory István Kulturális Szövetsége, Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége, Norvég Magyar Egyesület, Olaszországi Országos Magyar Egyesületek Szövetsége, Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület, Spanyolországi Magyarok Egyesülete, Svájci Magyarház Alapítvány, Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. A NyEOMSZSZ egy folyamatosan fejlődő, dinamikus esernyőszervezet, amelynek jelenleg Bihari Szabolcs az elnöke.  
2022. május 27-ére a szövetség ifjúsági konferenciát hirdetett meg a diaszpórában élő 18 és 30 év közötti fiatalok számára, ezáltal lehetőséget kínálva a kapcsolatszerzésre és az eszmecserére. A konferencián országonként 2-2 fiatal vehet részt. Szeretném megjegyezni, hogy Svédországban nagyon sok aktív, tenni akaró magyar fiatal él, hiszen nálunk hatan (!) jelentkeztek az eseményre:  Bartos-Imreh Boróka, Bereczky-Veress Rebeka, Imreh Apolka, Tóth Márton, Szász Kata és Szűts Tamás. Elsősorban a túljelentkezés miatt, de a kellő és megfelelő felkészülés miatt is, több online gyűlést tartottunk csak mi, úgymond házon belül, ahol megbeszéltük a javaslatokat, ötleteket. Emellett a konferencia előkészítése céljából szervezett gyűléseken is aktívan részt vettünk, ahol a fiatalok megismerhették egymást, betekintést nyerhettek a más országokban élő, hozzájuk hasonló magyar társaik életébe. Nagyon sok jó ötlet, javaslat hangzott el ezeken a gyűléseken, amelyeket nagyszerűen lehet itt nálunk, Svédországban élő magyar közösségekben is hasznosítani.
A hat fiatal nagyon jól kiegészíti egymást, eltérő érdeklődéssel ugyan, de hasonló szintű lelkesedéssel és tenni akarással állnak a feladatok elé. A konferenciától függetlenül is azon dolgoznak, hogy az országban élő fiatalokat összehozzák egymással, kapcsolatot teremtsenek, valamint értékes, színvonalas programokat szervezzenek.
Berecki Emőke, a svédországi ifjúsági csapat mentora