Szilveszteri mulatság a jubileum jegyében

Nyomtatás

2015-ben múlt húsz éve, hogy a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége megvásárolta az önkormányzattól jelenlegi székhelyét. A ház megvásárlása egyike volt a legjelentősebb mérföldköveknek a svédországi magyarok életében, akiknek ez által saját otthona lett.

A kerek évforduló megünneplésére 2015 szilvesztere nyújtott emlékezetes alkalmat. A Magyar Ház Közösség vezetősége úgy döntött, hogy az elmúlt sikerekben gazdag két évtizedet nagyszabású szilveszteri mulatsággal ünnepli meg. Az est folyamán pezsgő, négyfogásos vacsora várta a vendégeket, közös ünnepi műsort pedig a Csenkesz táncegyüttes és a Tik Trió művészei szolgáltattak. A jeles eseményt izgatottan várták a szervezők és a vendégek is.

A mulatság minden elvárást felülmúlt. A magyarországi Bugyi nagyközségből érkező zenekar és táncegyüttes egész estén keresztül színvonalas műsorral bűvölte el a közönséget. A produkció kezdetétől a végéig érdekfeszítőnek és szívmelengetőnek bizonyult. A közönség tréfás sorozást láthatott, amelybe a jelenlevőket is bevonták, majd énekes újévi jókívánságokat hallhatott. A táncosok elröpítették a közönséget a Székelyföldre, Vízmellékre valamint az erdélyi Mezőségre. Együtt énekelték a szereplőkkel a marosszéki nótákat, és játékos vetélkedővel egybekötött népviseleti bemutatóban gyönyörködtek. Nem csak a művészek táncoltak az est folyamán, hanem a közönséget is bevonták a moldvai csángó körtáncokba.

Jóval éjfél után, kettő-három óra körül kezdtek hazaindulni a szilveszterezők, vidáman, a frissen tanult nótákat dúdolva indultak az Újesztendőnek.

Nagyon szépen köszönjük a zenekarnak és a táncegyüttesnek az egész estét betöltő műsorát, valamint azt, hogy két remek szakácsasszonyt hoztak magukkal, akik a lelki táplálék mellett gondoskodtak a testi jólétünkről is kiváló ételeikkel.

Külön köszönjük vendégeinknek a gyönyörű fafaragványt, amellyel megajándékoztak.

A stockholmi Magyar Ház Közösség tagjai és a svédországi magyarság hálás szívvel emlékezik mindazokra, akik a Magyar Ház megvásárlásához önzetlenül hozzájárultak. További munkánkhoz a svédországi magyarok nyelvének és kultúrájának megőrzéséért, Isten áldását kérjük!

 

Feldőtő Emese,

a Magyar Ház Közösség elnöke

 

Helyesbítés: Nem „20 éves a stockholmi Magyar Ház”, amint azt előző lapunkban olvastuk. Az épület több mint 100 éves, (K-märkt) védett műemlék. A magyar egyesületek több mint 40 éve bérlik a stockholmi önkormányzattól, és 20 éve annak, hogy a SMOSZ megvásárolta, azaz kifizettük a teljes vételárat, törlesztettük az adósságot.