Ady/Petőfi –rendhagyó irodalomóra Budapestről

Nyomtatás

Az UMSE és a SISSI Stockholmi részlegének szervezésében április elején vendégjátékra érkezik Uppsalába és Stockholmba a Budapesti Nézőművészeti kft. Ady/Petőfi című előadásukkal.

 

Két színész (Katona László és Kovács Krisztián), két szék, néhány ruhadarab és természetesen a megfelelő hangvétel – nagyjából ennyi elég ahhoz, hogy betekintést nyújtson két olyan életpályába, ami korábban csak hamar felejtésre ítélt megtanulandónak látszott. A kecskeszakállas Petőfi és a gülüszemű Ady mára kiirthatatlanul beleivódott a köztudatba. 

A Scherer Péter által rendezett rendhagyó irodalomóra keretein belül azonban ennél jóval több arcát ismerhetjük meg a két költőnek – Ady szörnyű iskolai évei, anyagi nehézségei, egészségügyi problémái, Petőfi politikai nézetei, belső vívódásai, családi élete, és természetesen a mindkettejük életét alapvetően meghatározó szerelmi élmények bemutatása, valóban képes a papírszagú életművekből hús-vér emberi alakokat kreálni. Az egymásra felelgető jelenetek párhuzamosan építik fel a két alak pályaképét, korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat a műveket is felhasználva. Mindezt jó érzékkel adagolva, megfelelő, nem szájbarágós stílusban, különböző módokon megjelenítve, pályaképek bontakoznak ki.

Az iskolai rendhagyó órák élvezetes sorozata 2008-ban indult Magyarországon a Klamm háborúja címűdarab bemutatásával, amelyben Scherer Péter egy frusztrált tanár szerepét játssza megrázóan, az Ady/Petőfit pedig ő rendezte. Mindkettő tulajdonképpen egy úgynevezett osztályterem-színház, ami azonban ugyanúgy élvezetes felnőttek, mint az ifjúság számára.

A műfaj Németországban született, összefonódik benne a drámapedagógia az alternatív színházi eszközökkel, továbbá a spontán interakció a profin megírt és játszott, hagyományos teljesítménnyel. Kevesen játsszák, a színészek minimális kelléket használnak, a darabok többnyire rövidek, ám a tapssal nem érnek véget, mert utána az alkotókkal közös beszélgetés következik.

Scherer Péter a Klamm után átállt a rendezői oldalra, és alkotótársaival a Nézőművészet kft. keretén belül létrehozott egy sor komoly lélektani problémákat boncolgató előadást. Az Ady/Petőfi nem versfelmondásból és nem biográfiai felsorolásból áll, a portrék mégis karakteresen felskiccelődnek. Mindenki játszik, mert az alkotók lépten-nyomon, szó szerint vagy átvitt értelemben, de folyamatosan megszólítják a közönséget.

Könnyen elképzelhető, hogy a felszínen igazából se Petőfi, se Ady nem pont olyan volt, mint amilyennek az előadás láttatja őket, de ez igazából mindegy ahhoz képest, hogy Scherer Péter rendezésében valami nagyon elemien emberi születik meg általuk. A kényszerhelyzet, hogy a költőnem tehet mást, minthogy ír, mert hajtja valami, a kifejezésvágy által teremtett szükség, mert másra egyáltalán nem képes, még emberi kapcsolatai is versei által válnak valóra. Éppen ettől nem ugyanolyan a költő,mint bárki más, valami viszont mindenkit hajt, mindenkinek vannak nagyobb céljai – még ha nem is nagyon szeretne róluk tudomást venni, hiszen akkor arról is tudomást kellene vennie, hogy mennyire távol áll tőlük –, és pont ezáltal ember a költőis. Ez az előadásban lévőfurcsa kettősség bár Adyhoz és Petőfihez is közelebb visz minket, még inkább közelít bennünket saját magunkhoz.

 

 Az előadásnak sok egyéb mellett ez a legnagyobb vívmánya: nem akarja mindenáron megszerettetni a két világhírűköltőt, nem ismeretterjesztést végez, és pláne nem „rendhagyó irodalomóra” címén száraz és oktató jellegőirodalomtörténet- és műismertetés zajlik. A cél: megérteni és megértetni a két embert, az ő művészi motivációikat elénk tenni– és ehhez képest mindegy, hogy az ember szereti vagy nem szereti a konkrét verseiket, elég felismerni, hogy jelentős művekről és alkotókról van szó. Összességében sokkal többet kapunk annál a gondolatnál, hogy a költőis ember: magukat a költőket, rajtuk keresztül pedig magunkat, magunkon keresztül a verseiket, a verseiken keresztül pedig magukat a költőket. És ez így megy körbe-körbe, mígnem megértünk valamit a világról és önmagunkról.

 

Az előadás elnyerte az Üveghegy-díjat, mint a legjobb ifjúsági színházi előadás 2014-ben Magyarországon. A darabról további információ a Thália színház oldalán olvasható:http://www.thalia.hu/index.php/main/program/ady-petofi

 

A rendezőt és egyben az előadás utáni beszélgetés vezetőjét, Scherer Pétert több filmből is ismerheti a svédországi magyar közönség is, pl. a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, a Kontroll, A vizsga, Made in Hungaria és a nemrégiben bemutatott Hajnali lázból. A Petőfit alakító Kovács Krisztiánt a közelmúltban láthattunk a svéd mozikban a Nagy füzet (Skrivboken) című filmben.

 

 

És honnan is tudjuk, hogy érdemes megnézni ezt az előadást?  2015-ben Asztalos Morell Ildikó és jómagam, Bellaagh Katalin, Budapesten jártunkkor láttuk a darabot, és mindkettőnket úgy megfogott, hogy elhatároztuk, hogy kinyomozzuk, milyen úton-módon lehetne támogatást szerezni, hogy meg tudjuk hívni a társulatot Svédországba, hisz jó lenne bemutatni a svédországi magyar anyanyelvű diákoknak, a Svédországban élő felnőtt magyaroknak és érdeklődő svédeknek is.
Ezért megkérdeztük az egyesületeket és a helyi anyanyelvi oktatókat, hogy érdekelné-e őket ez a projekt. Nagy örömünkre, pozitívan álltak hozzá!

Egy ilyen produkció kihozatala azonban jelentős kiadásokkal jár; repülőjegy, színészi honorárium, szállás, utaztatás, színházbérlés, fordítás, technikai finanszírozás. Így az UMSE és a SISSI Stockholmi részlege kultúrcsere címen támogatás iránti kérelmet nyújtott be három helyen is. Az uppsalai önkormányzati támogatást már megkaptuk, a másik két helyen beadott pályázatról e cikk írása pillanatában még nem született döntés, de biztató visszajelzéseket már kaptunk, és reméljük, hogy hamarosan pozitív választ is! Két előadást tervezünk, egyet Uppsalában, egyet Stockholmban.

 

Mivel élvezetessé szeretnénk tenni a programot magyarul nem tudó, de a magyar kultúra iránt érdeklődő svéd anyanyelvű nézőink számára is, ami egyébként  a pályázati feltételekhez is hozzátartozik, lefordítattuk a szövegkönyvet svédre, így az előadás hozzáférhetővé válik minden itt élő számára.

 

Reméljük, hogy minél többen eljöttök az előadásra és az utána következő beszélgetésre a darab alkotóival és Asztalos Morell Ildikó író/szociológussal. Hozzátok el barátaitokat és ismerőseitek is. Nagy szeretettel várunk Benneteket!

 

Bellaagh Katalin

Asztalos Morell Ildikó

Steiner Katalin

Dervalics Pronchev‎ Ingela


Uppsalai Magyar-Svéd Egyesület, UMSE
Svédországi Magyar Nök Szövetsége, SISSI

 

Az előadások ideje és helyszíne:

 

2016. április 1., 19:30, Uppsala; Teater Blanca, Österplan 1,

 

2016. április 2., 19:00, Stockholm, Teater Fågel Blå, Skeppargatan 60, Östermalm

 

Jegyek foglalhatók:

Uppsala:                                                  

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.      

Tel: 073-7328696 vagy 070-9383371       

                           

Stockholm:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.           

Tel: 073-6500165vagy 076-0810066