Dr. Nógrádi György göteborgi előadása

Nyomtatás

Semmi értelme sem lenne Attilát vagy Árpádot okolni, hogy a Kárpátok tetejéről szétnézve annyira szépnek találták Európának az előttük feltárulkozó birodalmukat. Azóta mindig mindenkinek útjában vagyunk. Magyarország hihetetlenül gazdag lenne, ha népünket a történelem során nem fosztották volna ki tatárok, törökök, labancok és a két világégés győztes hatalmai, meg még sok kisebb sereg, amikor népünk java gyenge volt, és vérzett a nagy csaták borzalmai után. És lám, egyetlen betolakodó sem jutott át rajtunk. Legfeljebb békés úton. A XX. század második felében: vendégmunkásként.  

Fotó: Bánovits András

Ki hitte volna, hogy napjainkban, a huszonegyedik század tizenötödik évében veszi majd kezdetét egy újabb népvándorlás? Többnyire megint keleti irányból, és már megint Magyarországon át botladozva akkor, amikor már régen megrozsdásodtak a hüvelyükbe került kardok. Mi azt hittük, nyugodtan művelhetjük a földet, építhetjük országunkat, és végre nyugodtan élhetünk. Európa széttárja karjait, és nem tudja, mit tegyen. Attila és Árpád utódjaira mutogat…

A Magyar Televízió híradásait nézve sok svédországi magyar ismeri már Dr. Nógrádi György nevét. Ismert arról, hogy nagyon jó meglátásai vannak, munkássága nem függ politikai pártoktól. Nógrádi György nemzetbiztonsági szakértő, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével kitüntetett (2005) közgazdász, egyetemi tanár, professzor. Elfogadta a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör meghívását. Arra kértük, ismertesse velünk ennek az újkori népvándorlásnak fontosabb jellemzőit, okait és későbbi elképzelhető fejleményeit. A találkozásra 2016. március 2-án került sor. Klubhelyiségünkben még a pótszékekre is szükség volt. Az előadó megjelenését nagy taps fogadta, amelyre ő így reagált: „Előre is köszönöm, ha majd a befejezés után megtapsolnak, de itt és most ez még rizikóval járhat.”

Kellemes egy ilyen előadást derűsen kezdeni.

Igaz, hogy e sorok írója lehetőséget kapott egy kisebb, előadást megelőző interjúra, de kérdéseim természetesen az est témájával voltak kapcsolatosak, hát erről itt csak annyit, hogy én többnyire a német kancellárról kérdeztem a professzort.    

El kell mondanom, hogy Nógrádi György tudásából ízelítőt kapva, könnyen megérthető a személyét körülvevő hallatlan népszerűség. Amiről beszélt, ma annyira aktuális, hogy több mint hatvan perces előadása után a közönségtől kapott kérdések válaszaival is újabb egy óra telt el. Érthető, hogy a hatalmas taps után szinte senki sem hagyta el a termet. Akik nem jutottak hozzá, hogy az előadóval kezet foghassanak, kisebb csoportokban, egészen belemelegedve folytatták a további kérdések megvitatását. Pedig Nógrádi György hatalmas tempót diktált, és a legtöbb kérdésre így is választ kaptunk. Csoda, hogy előadása után még ennyit tudtunk kérdezni.

Az est folyamán természetesen kiemelt helyet kapott az EU külső határainak védelme és Magyarország szerepe ebben, valamint a bevándorlók és az EU között kialakult viszony megítélése. Nógrádi György felsorolta a történelmi előzményeket, a pénzvilág szereplőinek viselkedését és önző érdekeit. Nem lehet eléggé komolyan venni az amerikai milliárdosok és a német kancellárnak, Angela Merkelnek a bevándorlási folyamatokkal kapcsolatos óriási felelősségét. Nógrádi professzor fokozatosan felvázolta a jelenlegi helyzet komolyságát, amely rendkívül fontossá teszi Európa vezető politikusainak minél pozitívabb eltökéltségét. Kétségtelen, hogy az EU nagyon lassan és határozatlanul, gyakran hihetetlen jóhiszeműséggel, naivitással kezeli a beáramló százezrek jelenét és jövőjét. Márpedig ez nem segít a leggyakrabban életbevágó problémák valódi megoldásában. A vallási hovatartozás sokfélesége és az ebből fakadó ellentétek, meg a hétköznapi életben tapasztalható népi-társadalmi szokások különbözősége, komoly problémákat okozhat az európai népek és a keleti országokból és más kontinensekről százezrével földrészünkre özönlők viszonyában.

És hogyan állja meg helyét a kis Magyarország? Reméljük, Attila és Árpád, de még a hét vezér is büszkén nézhet majd ránk, ha újra azt mondhatjuk: hazánkban nyugalom van és béke.     

Dr. Nógrádi György látogatása maradandó élmény lesz mindenki számára, aki ezen az estén jelen volt a Kőrösi rendezvényén.

Maróti László