iHuset - Göteborgi Kultúr Napok. Bevezető az iHuset-ről

Nyomtatás

Magyar jazz koncert Göteborgban

2016 április 16-án hatvanan (a KoMbar-ban ez csaknem telt ház) jöttünk össze, hogy meghallgassuk Király Martina és együttesének koncertjét. A zene hangvétele többnyire a jazzre épült. Sok taps és a siker kinyilvánításának ilyenkor szokásos több változata volt hallható. Már a koncert elején nagyon jó hangulat alakult ki. Az énekesnő a trióval Budapestről érkezett a  Kőrösi meghívására . Király Martina Barta Zsolt  gitárossal, a sokunk által ismert Gyenge Lajos dobossal és Herr Attila bass-gitárossal hallhatóan nagyszerű zenei egyetértésben bizonyították összeszokottságukat. 

Fotó: Bánovits András

Alkalmat kaptam, hogy beszéljek Martinával:

- Tudom, hogy sok dalt írsz. A szövegeket ki írja?

- Én. Legtöbbször együtt jön a szöveg, s vele a dallam. Ez a legtermészetesebb módja a zene születésének. Az eddig megjelent CD-imen szerencsére több dalom is népszerű lett.

- Igen. Láttam a You Tube-on, hogy sokan hallgatják a Ballonkabát c. számodat, de ennél többet is. Ám hadd térjek rá a jazz kérdésére. Magyarországon, Budapesten 1962-ben a Dália Étteremben nyílt meg az első magyar jazz klub. Ez, politikai okokból, nem volt hosszú életű. Az országban sokáig nem volt jazz. Csak titokban, lakásokon. Van manapság közönsége a jazznek?

- A 80-as években kifejezetten, főleg különböző egyetemi klubokban, nagy kulturája volt a jazznek. Talán még a 90-es évek elején is. Manapság, talán ez a helyes kifejezés, a jazz a zenei műfajok mostoha gyermeke. Zenekarom és én is az Akadémia jazz tanszékén végeztünk. Ez az iskola nagyon sok kiváló zenészt adott a magyar zenei életnek. A tanszéket az annak idején éppen a Dáliában megismert Gonda János alapította. Az énektanárom pedig szintén a Dália nemzedékhez tartozó Garay Attila volt.

- A svédországi magyarok lapjának, a Híradónak sok olvasója van. Sokan járnak haza színházba, koncertekre. Király Martina és az együttes: mit szeretnétek tudatni az itteni magyarokkal? Otthoni koncertek, lemez megjelenés?

- Június 3-án az OPUS-ban lépünk fel, amely kiváló jazz klub Budapesten. Ma este pedig azt szeretném, hogy az emberek jól érezzék magukat. Együttesünk minden tagja profi, jó zenész, de emellett mindannyian szívből muzsikálunk. Ez hallható...

- Igen. Nekem és itt mindenkinek ez a véleménye. Köszönjük az estét!

 

Maróti László,

Göteborg