Helyzetjelentés Hällebergáról

Nyomtatás

A svédországi magyarságot képviselő SMOSZ-nak jelenleg két ingatlan van a tulajdonában. Az egyik a Stockholmi Magyar Ház, a másik az alig pár éve tulajdonunkban levő Hälleberga B&B, azaz a Svédországi Ifjúsági Központ (SIK).

A SIK gondnoksági feladatait mindeddig egy állandó és egy ideiglenes gondnok látta el, de egy ekkora ingatlan kezelése és gondozása, a velejáró hivatali és egyéb gyakorlati problémákkal, egy embernek rengeteg munka, ezért a SMOSZ vezetősége úgy döntött, hogy idén tavasztól felosztja ezeket a feladatokat. Így a jelenlegi gondnokság az állandó gondnokból, Szabó György személyében, a két helyettes gondnokból, Hartmann Barbarából és Hajas Miklósból, valamint a gondnokságot összefogó Vass Attilából állnak.

Az idény vége fele járva, a gondnokság is szeretne beszámolni a házban és a ház körül történtekről, hogy ezáltal is minél többen kedvet kapjatok arra, hogy meglátogassátok, hiszen a ház napról napra, hétről hétre szebb, igényesebb és kényelmesebb lesz.

Az új gondnokság első és nem kis feladata volt, hogy a házhoz kapcsolódó rutinokat, szabályokat és dokumentációt összeállítsa, hogy mindenkinek a lehető legegyszerűbb, legátláthatóbb és követhetőbb legyen, ami a házzal történik. Közösen új és pontos házszabályokat alakítottunk ki, digitalizáltuk a foglalásokat, a díjszabást leegyszerűsítettük, ami számotokra és a pénztárosunk számára is megkönnyíti a mindennapokat.

A helyi gondnokunk, Szabó György, fáradhatatlanul dolgozik a ház szépítésén, többek között megemlíteném az igényesen felújított ebédlőket, a recepciót, valamint a főbejárat újonnan burkolt lépcsőjét. Ez utóbbit Hajas Miklós áldozatos munkájának köszönhetjük, melyhez Gyuri is segédkezett.

Egy SOMIT közmunka jóvoltából, a fűnyíró traktornak garázs épült, mely egyúttal a kerti szerszámok tározójaként is működik. Új raktárhelyiségeket és új, a takarítószereket és szerszámokat tároló külön szobát is kialakítottunk az új higiéniai rutinok mellé.

Köszönet illeti Szabó Tibort a SIK-nek adományozott festékekért, amiből Gyuri a felújításokat el tudta végezni, az anyanyelvi tábor résztvevőinek a recepció magyar és magyar-svéd motívumokkal való feldíszítéséért és a két ebédlő közötti elválasztó-ajtó felszereléséért, valamint Mezei Árpádnak a recepció új ablakának a beépítéséért.


A malmői Hungaroclub jóvoltából a SIK gazdagodott ruhaakasztókkal, egy mosógéppel, hűtőszekrénnyel, fagyasztószekrénnyel, vasalógéppel, valamint egy üdítős hűtővel is. Ezt külön köszönjük a Hungaroclubnak és elnökének, Júliának.

Sajnos a házban, mint minden használatban lévő ingatlanban, gondok is adódtak, mégpedig három jelentős költséggel járó probléma, melyet elkerülhetetlenül orvosolni kellett.
Az első gondunk a talajfűtéssel akadt, aminek a javítására szakembert kellett felkérnünk két különböző alkalommal, mert egyszer a fűtés nem működött, majd melegvíz nem volt.

A második problémánk a saját kútból származó ivóvíz volt, melynek minősége már a tavalyi ellenőrzéskor a negatív határértékeket súrolta. A Miljö och Hälsa hivatala kötelez bennünket az éves vízminőség-ellenőrzésre. Tekintettel az ivóvíz nem megfelelő minőségére, a Miljö och Hälsa ajánlására, egy vízszűrő-berendezés cseréjére is sort kellett keríteni, hogy újra biztonsággal iható vizünk legyen. A sok utánajárásért és ügyintézésért köszönet jár Hartmann Barbarának, aki szabadidejét nem sajnálva állt a hivatalok rendelkezésére.

A közel harmincéves mosogatógép is épp a teltházas anyanyelvi tábor ideje alatt adta fel teljesen a szolgálatot. Ezt orvosolandó, az újonnan beszerzett, ugyancsak használt mosogatógép, rövidesen használhatatlannak bizonyult, és újra cserére szorult. Hosszas tárgyalások eredményeként, melyért köszönet jár Vass Attilának, szerencsére sikerült az első céggel kiegyezni, a mosogatógép árát visszafizették, és a gépet elvitték. Helyét egy ugyancsak használt, de felújított mosogatógép vette át, egy másik, megbízhatóbb cégtől beszerezve, mely reményeink szerint hosszú éveken át fog minket szolgálni.

Végül pedig a ház kihasználtságáról: a házat a SMOSZ a magyar közösségnek vette, és elsődlegesen annak a szolgálatában áll (az év folyamán közel 2000 éjszakát használták különböző egyesületek a házat), de magánszemélyeket is gyakran fogadunk.

Köszönjük figyelmeteket, és szívesen látunk benneteket a hällebergai Ifjúsági Központban!
A SIK gondnoksága