20 éves a Lencse Tibor Baráti Társaság - Árvákat Támogató Egyesület

Nyomtatás

Lencse Tibor a 1980-as- 90-es években Svédország-szerte ismert volt, és híres arról, hogy nagyon szerette és támogatta a gyerekeket. Tibi maga, árvagyerekként nőtt fel. Fiatalon halt meg, rákbetegségben 1996-ban. Sok lelkes barátja alapította meg a Lencse Tibor baráti társaságot, azzal a céllal, hogy Tibi emléke ne vesszen el, áldozatos életének folytatása maradjon fenn, ezért célul azt tűzte ki, hogy a társaság árva gyerekeket fog támogatni. Mihály Ferenc rendkívüli kitartásának és munkájának köszönhetően, ma az egyesületté alakult társaság 20 évi sikerről számolhatott be. 1996. október 16-án az első vezetőségi gyűlés megállapította a vagyont: 2.700 :- svéd korona. 1997-ben már 37.000:-, 1998-ban 74.354:-

Mihály Ferenc, egyesületi elnök

A pénzt az egyesület adományokból szerezte, valamint önkéntes munkából: a vezetőség ebédeket és vacsorákat készített más egyesületek rendezvényeire, bazárokat, bálokat, koncerteket rendezett, és minden lehetőséget megragadott, bármennyi munkába is került (200 rendezvény). Svéd állami támogatást soha nem kapott az egyesület, de a SMOSZ-tól minden évben rendszeresen, valamint több egyesület is, megszűnte után az LTBT-re hagyta vagyonát: a Szabad Magyarok Tömörülése (11.000:-), Gizella királyné cserkészcsapat (23.000:-) Livets Fond Katolikus Alapítvány (7.000:-) Tibi munkahelye az Alfa Laval 5.000:- támogatást adott az egyesületnek. Nemcsak pénzt, hanem tárgyi adományokat is elfogadott, és célba juttatott az egyesület.

Kik kaptak segítséget? Elsősorban árvák és félárvák, családok, egyes gyerekek valamint néhány intézmény is, például a nyíregyházi és pomázi gyermekotthon, a dévai Böjte Csaba-, a csíkszeredai Gergely István vezette Csibész gyermekotthon, a Bakó Pál atya vezette Szent Erzsébet-, a csíkszeredai AIDS-kóros gyerekek otthona, és ezen kívül az egyéni támogatottak, szám szerint 1470 árva vagy félárva gyerek. Az 1.395.893 összegyűjtött svéd korona minden adminisztrációs költség nélkül, 100%-ban került az adományozottakhoz. Csak a tárgyi ajándékok (ruha, cipő, orvosi rendelő felszerelése, torna-szerek stb.) elszállítása került pénzbe (68.000:-) az évek során.

Kárpátalján és a gyimesi falvakban – ahol megszűntek a munkahelyek (erdőkitermelés, bányák) – nagyszámban maradnak apa nélkül napjainkban, az egyébként is szegény családok. A munkanélküli férfiak rendkívül gyakran öngyilkosságba menekülnek.

A segítséget az árva gyerekek kérvényezik, az egyesület vezetősége dönt minden évben, és megtervezi a segítséget, nemcsak néhány alkalomra, hanem folyamatosan, éveken keresztül, hogy értelme legyen a segítségnek.  A gyereket végig kíséri és segíti, amíg rászorul - elvégzi az iskolát, pénzkeresővé válik. Számtalan levél (egyszer érdemes lenne feldolgozni és kötetbe gyűjteni) tanúsítja a segítség sikerét: a gyerekből fiatal, érett felnőtt lett, aki most már maga gondoskodik önmagáról.

Szívből gratulálunk az LTBT Árvákat Támogató Egyesület 20 éves munkájához és sikereihez!  Gratulálunk a vezetőségi tagoknak, az elnöknek! Köszönet minden támogatónak!

Kérjük a Hiradó olvasóit, a svédországi magyarokat, támogassák adományaikkal ezt az egyesületet, amelyik legtöbbet tett és tesz a Kárpát-medencei árva gyerekekért.

Adomány a Pg 680 902-4 L.t.b.t. Stödförening címre fizethető be.

 

(Mihály Ferenc egyesületi elnök beszámolója alapján összeállította Szentkirályi Csaga)