Szerényi Gábor kiállítás Lundban

Nyomtatás

A Lundi Kultúrfórum évek óta ismert arról, hogy az egyesület tagjai számára magas színvonalú, értékes, minőségi kikapcsolódást igyekeznek biztosítani. A Kultúrfórum fontosnak tartja, hogy változatos és művészi értéket képviselő rendezvényeket kínáljanak azoknak, aki Lundban élve sem szeretnének lemondani a magyar kulturális programokról.

Ennek köszönhetően egy igazi kuriózum szerepelt a palettán az ősz beköszöntével.

Mátyás Anna kezdeményezésére és szervezésének köszönhetően Szerényi Gábor grafikus művész 34 képéből álló kiállítása várta október végéig az érdeklődőket, a tárlatot befogadó StudieförbundetVuxenskolanban. A művész alkotásait már 1977-től kezdve ismerheti a közönség a magyar sajtóból. Művei megjelentek az Élet és Irodalomban, a Magyar Nemzetben. Jelenleg is munkatársa a Magyar Időknek. Képeit sokszor felkérésre készíti. Illusztrálta már Orbán Viktor, Csurka István, Tamás Gáspár Miklós, Bayer Zsolt írásait is. Viszont gyakran az élethelyzetek kívánják azt, hogy Szerényi Gábor örökítse meg őket. Műterme az utca, a metró, az aluljáró, zsebéből egy papír és ceruza bármikor előkerülhet, hogy megrajzolja a pillanatot, amit később átdolgoz és kiszínez. 2015-ben titkos szakmai szavazással ő nyerte a magyar karikatúristák szövetségének Kétfilléres-díját.

Szerényi Gábor grafikus művész már a személyes találkozásunk előtt nagyon megfogott a műveivel. Mikor feladatul kaptam, hogy megszervezzem a kiállítást, hosszú órákon át ültem a számítógépem előtt, nézegettem a képeket. Beleszerettem a rajzokba.

A különböző technikával készült műveken könnyed humorral ötvöződik a művész éleslátása és problémaérzékenysége. A képek egyszerre jelentenek vizuális élményt, szórakozást a képi megformálásban használt humoros ábrázolásmódon keresztül, és egy mélyebb elgondolkodást igénylő kritikai észrevételt.

A legmegkapóbb az a szeretet, ami a karikatúrákból árad. Témájában, mondanivalójában erős, elrettentő, olykor még talán meghökkentő élethelyzetek, problémák és szituációk is olyan formában kerülnek ábrázolásra a művész éppen kéznél lévő jegyzetfüzetébe, hogy azokból a tartalom ellenére elképesztő pozitív energia és életszeretet sugárzik.

Első pillantásra a képek többsége szinte 100%-ban mosolyt csal az arcunkra, amit a következő percekben egy mély elgondolkodás követ, keserédes sóhajtással lezárva. Ez a sóhaj - ha tetszik, ha nem - a magyar identitásunk tagadhatatlan része. A képeket nézve pedig egy hatalmas közös sóhajtás a művésszel.

Egy olyan ember személyiségét tükrözik az alkotások, aki nagyon erős kritikai látásmóddal szemléli a hétköznapi életet, aki képes ezeket a kritikákat egyetlen kép formájában megragadni és határozottan megfogalmazni. Mindezt úgy, hogy az iróniát és a karikaturisztikus ábrázolást nem fegyverként használja, hanem eszközként. Annak eszközeként, hogy ha már felkeltette a figyelmünket és az arcunkba tolta észrevételét, mi is hasonlóan pozitívan, humánusan próbáljunk meg viszonyulni hozzá. Lássuk meg benne az emberit, az esendőt, olykor a múlandót!

A kiállítás megnyitóján lehetőség nyílt magával a művésszel is megismerkedni, aki pontosan olyan, mint ahogy azt a képei tükrözik. Elképesztően színes, érdekes és szórakoztató személyiség. Meglepetésként egy teljes irodalmi esttel is szolgált, ezzel felejthetetlenné téve a vernissage-t. Szerényi Gábor mellett Mészáros Márta a Lundi Kultúrfórum elnöke mondott beszédet, és nyitotta meg a tárlatot, majd egy kis fogadás és közös borozás keretében volt lehetőség kötetlenül beszélgetni az alkotóval.

A kiállítás tökéletes élményt jelentett mindazoknak, akik pusztán az izgalmas ábrázolásmódban szeretnének gyönyörködni, és azoknak is, akik szívesen időznek el egy-egy kép mellett, kicsit elgondolkodva annak mondanivalóján, üzenetén.

Számunkra sok kép tükröt tartott. Emlékeztetett magyarságunk olyan aspektusaira, melyektől talán már kicsit el is távolodtunk a külföldön töltött évek alatt. A svédek számára pedig ezek az alkalmazott grafikák, a sajátos motívumtár és a megjelenített életképek atmoszférája által egy kis betekintést engedtek a magyar látásmódba, a magyar hétköznapok hangulatába.

Szilvási Tünde