Huszonkét sikeres előadáson túl a Stockholmi Magyar Ház Szabadegyeteme

Nyomtatás

A stockholmi Magyar Ház Szabadegyeteme azért jött létre 2013-ban, hogy megismertesse a tagsággal a Svédországban élő tudósokat, kutatókat, sportolókat, művészeket, az itt élő jelentős személyiségeket. A szervezők meghívása szerint ezek az emberek saját magukról és munkájukról beszélnek, arról, hogy honnan indultak, hogyan jutottak Svédországba, mivel foglalkoznak, milyen magvalósításokat könyvelhetnek el, milyen sikereket tudhatnak magukénak, mik a terveik.

 Mindezidáig huszonkét előadásra került sor, a Szabadegyetem előadásai között azonban volt három olyan is, amelyet nem Svédországban élő személyiségek tartottak, hanem ide látogató neves emberek: 2015-ben Csinta Samu újságíró, aki az erdélyi arisztokrácia sorsáról és visszatelepedéséről beszélt a stockholmi közösségnek, tavaly ősszel Farkas Bertalan, a máig is egyetlen magyar, aki az űrben járt, az idén februárban pedig két magyar hegymászó, Kollár Lajos és Mécs László számolt be a magyar alpinizmus megvalósításairól és arról a tervről, hogy magyar hegymászók célul tűzték ki az összes nyolcezer méter fölötti csúcs megmászását.

Táncházi életkép

A stockholmi Magyar Ház Szabdegyeteme ismeretterjesztő jellegének köszönhetően egyike a legnépszerűbb rendezvényeknek. Márciusban Dobra Katalin kutatóorvos, egyetemi oktató tartja majd meg előadását, amely a tavalyi év novemberében maradt el a stockholmi rekorddöntő hóvihar miatt, amely teljesen megbénította a főváros közlekedését, így aznap senki sem tudott bejutni a Magyar Házba.

Kollár Lajos és Mécs László a magyar alpinizmus megvalósításairól számolt be a stockholmi Szabadegyetemnek

Nagyon figyelemreméltó előadást tartott Geibinger Rózsa, a díszítőfestészet lassacskán feledésbe merülő tehnikájának bravúros művelője, aki alig harminc éves kora ellenére, már több épület magas szintű dekorációs festészetét készítette el Magyarországon és Svédországban, s aki nemcsak a saját szakterületén bizonyult kiválónak, hanem előadóként is felejthetetlen élményt nyújtott a hallgatóságnak.

A hétvégi baba találkán a nagybőgő vitte pálmát

A tagság a Szabadegyetem előadásain kívül is, ahova még egy svédországi ösztöndíjat nyert fiatal képzőművészpárt és egy olimpiai érmes sportolót is várunk ebben a félévben, a stockholmi Magyar Ház számos műsort kínál tagságának, amelyek létrehozásában, szervezésében nagy szerepet vállalnak a Kőrösi Csoma Sándor program stockholmi ösztöndíjasai, Tóth Luca Réka és Sándor István. Svéd nyelvtanfolyamot tartunk kezdőknek, néptáncoktatást felnőtteknek, babatalálkát fiatal szülőknek.Február végén Rejtő Jenő novelláiból összeállított műsort mutat be Szalóczy Pál Kazinczy-díjas előadóművész. Március 15 méltó megünneplését Dr. Marinovich Endre ünnepi szónoklata, Szenczy Zoltán festőművész kiállítása és a KCSP ösztöndíjasainak Ébredés című ünnepi összeállítása teszi majd emlékezetessé. A stockholmi Magyar Ház színiköre nagy buzgalommal készül Fredrick Beckman Itt járt Britt-Marie című előadására, amelyet Szentkirályi Csaga átdolgozásában és rendezésével májusban mutatnak be. A tavaszi félév alatt a szokásos rendszerességgel folytatódnak az LTBT Árvákat Támogató Egyesület, Katolikus Kör, a Főző- és kézimunka-tanfolyam, a Magyar Mozi, a Táncház és a Stockholmi Hétvégi Magyar Gyerekfoglalkozás (UHU) rendezvényei is. Továbbirészletek a stockholmi Magyar Házhonlapján: www.http://magyarhaz-stockholm.com/vagy a Facebook-on a Stockholmi Magyar HázProgramjaioldalántalálhatók.

A stockholmi Magyar Ház Közösség vezetősége