Stockholmi Magyar Ház tavaszi programjai

Nyomtatás

A Magyar Ház tavaszi műsora több új előadásban és programban bővelkedett.

Bihari Szabolcs SMOSZ elnök és a Tik Trió a stockholmi magyar házban

Megrendezésre kerültek állandó programok is, úgymint a tagegyesületek – Katolikus Kör, LTBT Árvákat támogató Egyesület, a Főzőtanfolyam - rendszeres találkozói, a svéd nyelvoktatás, a Szabadegyetem előadásai, a Táncház, valamint ennek keretén belül a kezdő felnőtt néptáncoktatás és a Baba Találka. 

Ezen kívül az első félév legfigyelemreméltóbb eseménye Március 15., az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 169. évfordulójának megünneplése volt, március 18-án. Ebből az alkalomból felemelő, emlékezetes ünnepi szónoklatot tartott Dr. Marinovich Endre, és kiváló előadással gyönyörködtettek el a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai, amelyet nemcsak Stockholmban, hanem az ország több városában is bemutattak. Az alkalom ünnepi jellegét tovább emelte a Magyarországon élő Szenczy Zoltán festőművész erdélyi tájakat ábrázoló pasztellkiállítása, valamint a stockholmi közönség számára megható meglepetésként fellépő, magyarul nem beszélő fiatal Albin Wallén, aki az Ismerős arcok együttes Nélküled című számának gitárral kísért, tökéletes kiejtésű énekével bűvölte el a stockholmi közönséget.

Február végén Szalóczy Pál, a Magyar Rádió és Televízió közismert bemondója, Kazinczy-díjas előadó olvasott fel a stockholmi közönségnek Rejtő Jenő kevésbé ismert novelláiból.

Március 24. és 26. között a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége évi közgyűlésének adott otthont a stockholmi Magyar Ház. Ezen a hétvégén a svédországi magyar egyesületek vezetői, képviselői vettek részt, közel 70 ember, akiket szombaton este a magyarországi Tik Trió népzenei együttes fellépése örvendeztette meg kellemes meglepetésként. A koncert alkalmával érdekes zenei felállásokban rengeteg népi hangszerrel és gazdag dalcsokorral mutatkozott be a lánycsapat.

Április 1-én ismét a népzenéé volt a főszerep. Nagyon színvonalas húsvétváró koncertet hallhatott a közönség Kovács Nóri magyarországi énekesnő előadásában, akinek fellépését kísérőzenekarként Földesi János és a Kőrösi Csoma Sándor Program stockholmi ösztöndíjasai: Tóth Luca Réka és Sándor István egészítettek ki. A koncert után jó hangulatú táncház vette kezdetét Török Ernő házigazda és a zenészek, valamint Hurtig Ilona táncoktató közreműködésével.

Április elején Dr. Kubassek János nemzetközi geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeumigazgatója látogatott el a Magyar Házba három érdekfeszítő előadásával: A Himalája magyar remetéje – Kőrösi Csoma Sándor útján Erdélytől Indiáig; A Szahara bűvöletében– Almásy László, az Angol beteg című film főhőse nyomdokain Borostyánkőtől a Líbiai-sivatagig; és Az 1956-os Forradalom emigráns magyar tudósai öt világrészen az Egyenlítőtől a Sarkkörig. Az előadások után lehetőség nyílt a beszélgetésre, Dr. Kubassek János készségesen és lenyűgöző szaktudással válaszolt a felmerülő kérdésekre.

Május 7-én 16.00-tól került sor a stockholmi műkedvelő színjátszó csoport előadására a Magyar Ház dísztermében. Műsoruk címe: Britt-Marie járt itt; Fredrik Backman története alapján a színpadra alkalmazta és rendezte Szentkirályi Csaga.

Az előadás fergeteges sikert aratott, ami a kosarazás bejövetelében is megmutatkozott.

A bejött összeget, úgy ahogy a múlt évben is, egy sepsiszentgyörgyi gyerekotthonnak adományozta a műkedvelő színjátszó csoport.

Az árva gyerekek csoportja Sepsiszentgyörgyön már több éve kapja a színjátszó csoporttólezt a támogatást. Minden alkalommal beszámolnak arról, hogy mire költik a pénzt. A csoportban 6-12 gyerek van és gondozók, ez egy kis csoport, nem „árvaház”, hanem családi-gondozásnak számít.

Május 10-én kerül sor a 25. szabadegyetemi előadásra, amelyet Csillag Maros Magda, egykori olimpikon, világbajnok tőrvívó, a magyar líra példaértékű mecénása tart.

Május 20-án tartjuk meg a nyár előtti utolsó Táncházat. A tánc és muzsika mellett ismét lehetőség nyílik a nótázásra és a jókedvű együttlétre. Az eltáncolt kalóriák pótlására ismét terítékre kerül – sok más finomság mellett – a táncházak elmaradhatatlan kelléke: a házi készítésű körözöttes kenyér.

Másnap, május 21-én Csányi Sándor ismert magyarországi színművész Avagy miért ne próbáljuk megérteni a nőket? című önálló estjét tekinthették meg a Magyar Házba érkezők.

A Magyar Ház összes programjára sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, családjával, barátaival együtt. Látogassatok el a Magyar Ház honlapjára: http://magyarhaz-stockholm.com/, valamint megtaláljátok rendezvényeinket a Facebookon is: A stockholmi Magyar Ház programjai illetve a Magyar Ház Stockholmi néven.

A stockholmi Magyar Ház Közösség vezetősége