Új generáció talált otthonra a SOMIT-ban

Nyomtatás

Megtartották az első ifiSOMIT tábort

Fotó: Bitay Zsolt

Szeptember utolsó napjaiban svédországi magyar fiatalok találkozhattak a Hälleberga-i tábortanyán.

Egy idő után minden civil alapon szerveződő egyesületben, társaságban aktuálissá válik a generációváltás kérdése. A 23 éve működő SOMIT-nál (Svédországi Magyar Ifjak Társasága) elérkezett az idő és ők léptek: bevonzották a fiatalabb nemzedéket. Az elmúlt években többen is csatlakoztak hozzájuk a 18-30 évesek korosztályából, akik idén, első ízben a SOMIT bábáskodása alatt megszervezték a saját generációjukat megcélzó ifi SOMIT tábort. A cél az volt, hogy az itt élő magyar fiatalok kapcsolatot teremtsenek egymással, ezért a háromnapos tábori programban a legnagyobb hangsúlyt az ismerkedés kapta.

Fotó: Bitay Zsolt

35 „újonc” érkezett szerte az országból, akik az első estén „vakrandin” vettek részt. 2-2 perces beszélgetések alkalmával mindenki megtudhatott némi információt a másikról, majd a finom vacsora és a tábortűz alkalmat adott a hosszabb és tartalmasabb beszélgetésekre is. A szombati nap a csapatversenyek napja volt, amikor a táborozók vegyes csapatokban vettek részt a mulatságos ügyességi játékokban. Mindegyik vetélkedő közül magasan kiemelkedett a szóbeszéd elnevezésű játék, ahol szinte mindenki könnycsordulásig nevette magát. Este a Szomszédnéni Produkciós Iroda stand up műsora szórakoztatta a résztvevőket. A SOMIT programszervezői minden alkalommal előállnak valami új ötlettel. Ez most sem maradt el: kipróbálhatták a fiatalok, a SOMIT őszi táborában tökéletesre tesztelt szabaduló szobát is, melynek témája a SOMIT jövőbeli újraélesztése volt – reméljük erre a valóságban nem lesz szükség. A Tábortanya pincéjét rendezték át, ahonnan a csapatokra osztott táborozóknak 60 percük volt kijutni.

A Szomszédnéni Produkciós Iroda - Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs. Fotó: Bitay Zsolt

Az egész rendezvény nagyon pozitív visszajelzést kapott a résztvevőktől. Nehezen ment a búcsúzkodás, mindenki maradt volna még. Örömhír, hogy nem kell sokáig várni a soron következő SOMIT táborra: február 16-18-án farsangi mulatozásra kerül sor egy közös SOMIT és ifiSOMIT tábor keretében, majd pedig 2018. április 13-15. között újabb ifiSOMIT-ra hívják a szervezők a 18-30 év közötti kalandvágyó svédországi magyar fiatalokat.

Trombitás Titánia