Holderikova Erika művei a budapesti Betlehemi jászol kiállításon

Nyomtatás

Holderikova Erika a skånei Landskronában lakik s a malmöi Hungaroclub tagja. 2017 decemberében részt vett a 24. Betlehemi jászol c. kiállításon, melynek helyszíne Budapest-Városliget, Vajdahunyad vára volt.

- Erika, mondanál pár szót magadról?

- Révkomáromból jöttem Svédországba. 15 éve foglalkozom kézműves termékek gyártásával. Többféle technikát használok.

- Volt már kiállításod Svédországban?

- Igen, 2016-ban Halmstadban a Frei kávézóban és 2017 novemberében a Hungaroclub égisze alatt szervezett Katalin bálon is bemutattam a műveimet.

- Hogyan jelentkeztél a Betlehemi jászol c. kiállításra?

- Trombitás Titánia, a Körösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasának felhívására, a Hungaroclub hírportálján keresztül. Erre az igényes és tradícióval rendelkező kézműves pályázatra úgy jelentkeztem, hogy kapcsolatba léptem Trombitás Titániával, aki együttműködik az Európa Civil Koordinációs egyesülettel.

- Hány munkával jelentkeztél?

- Két munkával jelentkeztem. Svéd és magyar Mikulással és a Betlehemmel.

- Milyen alapon válogatott a zsűri?

- A szabályzat szerint az alkotások csak természetes anyagokból készülhettek és természetesen a betlehemi jelenet szereplőit, a betlehemezés népszokásait, vagy az advent-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó téma lehetett. Első körben egy néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri döntötte el, hogy ki kerül be a kiállításra. A kiválasztottak egyúttal bekerülnek egy színes 3 nyelvű fotóalbumba is, mely magyar, angol, német nyelven jelenik meg. Itt a Betlehem c. alkotásom szerepel.

- Milyen díjat nyertél?

- Különdíjat is nyertem, a Ciszterci Nagyboldogasszony egyházközség díját, egy könyvet, mellyel a magyar és svéd Mikulásaimat díjazták. De megkaptam az Európai Civil Koordinációs Egyesület díját is, egy gyönyörű tálat és egy díszes, merített papírra készült oklevelet. Az elismerés sokat jelent nekem, hiszen erőt ad a továbbiakhoz.

- Gratulálunk, s remélem még hallunk rólad a jövőben.

- Remélem én is. Köszönöm Titániának a lehetőséget és a segítségét.

Kérdezett: Lakatos Julia