Áprilisi kufli-kalandok a göteborgi cserkészházban

Nyomtatás

Egészen Svédországig fújta a népszerű kuflikat a Tavaszi Szél

 

Az idei iHuset - Göteborgi Kultúr Napok keretében érkezett Svédországba Dániel András, a nemcsak a magyarországi, hanem a külhoni magyar gyermekek körében is rendkívül népszerű kufli-könyvek szerzője. Az elismert gyerekkönyvíró és illusztrátor az Írók Göteborgban rendezvénysorozat meghívottjaként a Backa Cserkészházban mesélt munkásságáról és jövőbeni terveiről április 15-én, vasárnap délután.

Dániel András ráadásul nem egyedül érkezett a foglalkozásra, hiszen elkísérte egyik „gyermeke”, Pofánka, a legpirosabb kufli is. Ha már eljött, rögtön játékra is invitálta a cserkészház fiatalabb és idősebb vendégeit Zsuppán Klaudia Kőrösi-ösztöndíjas segítségével. Bár kupac ezúttal nem állt rendelkezésére, Pofánka mégis sok kiváló búvóhelyet talált a közönség soraiban, így alaposan megizzasztotta azokat a bátor jelentkezőket, akik megtalálására vállalkoztak, a többiek „hideg-meleg” útmutatásai alapján.

A vidám bevezetést követően minden szempár a terem végében felállított kivetítőre szegeződött. Szülők és gyermekek egyaránt érdeklődve figyelték, ahogy a vásznon megelevenedik a hét fura kis kufli, akiknek legújabb hihetetlen és lehetetlen kalandját ezúttal maga Dániel András mesélte el a jelenlevőknek.

A délután a cserkészház kistermében folytatódott, ahol a göteborgi gyerekek Dániel András vezetésével terveztek és rajzoltak meg egy kifli alakú kufli-bolygót, természetesen annak minden „tartozékával” együtt. Sorra emelkedtek ki a földből a lila varázshegyek, csokoládévulkánok, varázsgomba-rétek és mágikus űrállomások. Valamint megjelent egy pirospozsgás, mosolygós, ámde igen gonosz bohóc is, a kuflik nagy ellensége. A nap végére pedig Pofánka is új barátra lelt, így nem utazott vissza Magyarországra, hanem az egyik legnépesebb Tavaszi Szél-família, a Bánhegyi-család tagja lett.

A kuflik fellépése mindenkiben mély nyomot hagyott, így egy héttel később, április 22-én újra visszatért hozzánk a hét vidám jóbarát, akiket ezúttal pálcikabábok formájában köszönthettünk viszont. Gyermekek és szüleik élvezettel vagdosták, színezték és ragasztották kedvenc mesehősük alakját, nemritkán ikrek is készültek egy-egy kufli-karakterből, amelyeket természetesen mindenki haza is vihetett magával, hogy így emlékezzen a mókás kis szerzetek göteborgi látogatására.

 

Dobos Tamás