Tíz éves a Göteborgi Magyar Pop-rock Est

Nyomtatás

Színpadon a kolozsvári Knock Out / Fotó: Bitay Zsolt

Tisztelt svédországi Magyarok!

A göteborgi Kőrösi egyik legfontosabb rendezvénye a Göteborgi magyar pop-rock est.

A tíz év alatt sok kiváló zenész lépett fel. Ez nem csak egy helyi rendezvény, hiszen a sikéréhez a svédországi magyarság is hozzájárult, hogy eljöttek a koncertjeinkre.

Köszönöm minden magyarnak Stockholmtól-Malmőig, Halmstadtól-Jönköpingig, Kristianstadtól-Boråsig, Lundtól-Ljungbyig.

Köszönöm a kiváló zenészek hozzájárulását!

Köszönöm a göteborgi magyaroknak, és nem utolsó sorban tagjainknak, akiktől támogatást kaptunk!

Külön köszönetem Maróti Lászlónak, aki ezeket a koncertélményeket papíron is megörökítette.

Csata Attila, a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör elnöke

 

Hogyan jött létre a Göteborgi Magyar Pop-rock Est gondolata?

Ezen a 2018-as áprilisi estén rock-koncertre jöttünk össze a Redbergs Teaterben. A Knok Out kolozsvári együttes fellépése előtt Csata Attila, a Kőrösi elnöke köszöntötte a közönséget, és azzal a bejelentéssel lepte meg, hogy a mai koncert nem csupán egyike a soknak, hanem éppen a tízedik a Göteborgi Magyar pop-rock estek fellépőinek sorában.

A frontember, Lénárt József, Yogi / Fotó Bitay Zsolt

Elmesélte egy régi emlékét:

2008. március 15-én Tolcsvay Béla volt a nemzeti ünnepünkre meghívott vendégművész. Attilánál szállt meg, s ha már így esett, hát este, a vacsora utáni borozgatás mellett sok mindenről beszéltek, ami az otthoni és a svédországi magyarok kulturális életével kapcsolatban fontos lehet. Tolcsvay Béla, együttesük egykori „Ki mit tud?” szereplésére emlékezve azt is elsóhajtotta, hogy közben elrohant az idő, s máris az együttes fennállásának negyvenedik évfordulóját készülnek megünnepelni.

– Nagy koncert lesz az – toldotta meg elmerengve Tolcsvay Béla.

Nem biztos, de talán ez már az utolsó pohár elfogyasztása után történt: Attila megjegyezte, hogy nem is lenne rossz ötlet, ha Tolcsvayék és a trió, csak úgy próbából, a göteborgi magyarok előtt adnának egy amolyan „kis” előkoncertet.

Négy-öt héttel később csengett Attila telefonja.

– Halló?

– Szia, Attila. Tolcsvay Béla vagyok.

– Szervusz, Béla. Minek köszönhetem...?

– Attila, te komolyan gondoltad, amit mondtál?

Attila egy pillanatig elgondolkodott.

– Mikor?

– Hát tudod, este, amikor boroztunk.

– Te, Béla, borozás közben én nagyon sokat mondok. Mégis, mire gondolsz?

– Hát arra, hogy meghívod az együttest.

– Éééén? Ja, igen. Én komolyan gondoltam. Most is. Ám az egyesületünk ilyen neves zenészeket nem tudna megfizetni.

Attila itt hosszú szünetre számított, de szinte azonnal jött Tolcsvay Béla válasza:

–  A pénz az nem lesz probléma. 

Attila nem tehet róla: csak azzal tud gondolkozni, ami adódik, így székely fejjel egy másodperc alatt átgondolva a dolgot, úgy látta: ha a pénz nem lesz gond, akkor tegyünk ám egy próbát.

Az ötletből mi lett? Tíz éves a Göteborgi magyar pop-rock est!

Attila a sikeres Tolcsvay koncert örömein felbátorodva elhatározta, hogy lesz ebből egy sorozat. Jöjjenek a Kőrösihez más zenekarok, más szólisták is a magyar pop és rock világából. Nos, így született meg a most, ezzel a Knok Out estével tízedik évét betöltő Göteborgi magyar pop-rock est sorozata.

És ezzel még nincs vége! Folytatjuk.

Gábora-Máté Éva és Nagy László Levente. Fotó Bitay Zsolt Rottenstein Róbert vendégelőadó, egykori zenésztárs /  Fotó: Bitay Zsolt

 

Kik léptek fel előttünk az elmúlt tíz év alatt?

Tolcsvay Trió, Varga Miklós & Athina, Hoffman Mónika Trió, Bródy János, Csík Zenekar,  Ismerős Arcok, Zorán, Presser Gábor,  Neofolk, Tolcsvay László , Vodku, FG-4 (Blackbirds), Dresch Quartet , Sebestyény Márta, Role, Rúzsa Magdi, Király Martina,  Triász, Knock Out.

Nem sokáig tartott, mire a nézőtér táncra perdült / Fotó: Bitay Zsolt

Kiütéssel Göteborgban

Az ökölvívás világából ismert K.O. rövidítésre sokan felkapják a fejüket. Ki ütött ki kicsodát? Lehet, hogy durva a hasonlat, de meglepően sok érdeklődő jött el a kolozsvári Knock Out zenekar koncertjére. A közönség között sokan ültek, akiket a rendező Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör tagjai ritkán, vagy soha nem láttak még. És ez még semmi. A magam részéről akkor lepődtem meg igazán, amikor az együttes saját dalainak refrénjét szinte az egész közönség a zenekarral együtt énekelte. Óriási volt a hangulat. Már az első dalok után többen felálltak táncolni, és azután már vissza sem mentek a nézőtérre. Jó volt ez így. Sok volt a ráadás, a koncertet nehéz volt befejezni, pedig a zenekar alapítója és gitáros-énekese már többször végleg elbúcsúzott a közönségtől. Azután Csata Attila elnök segített oly módon, hogy falatozni hívta a megjelenteket. Ez bevált. Nekem szerencsém volt, hogy a még kipirult arcú Yogit, Lénárt József gitáros-énekest, a legnevesebb kolozsvári magyar együttes alapítóját, rá tudtam venni egy interjúra.

–  Zenekarunk az idén lesz huszonöt éves. 1994-ben alakultunk Kolozsváron azzal a határozott céllal, hogy Erdélyben Magyaroknak Magyarul énekeljünk. Nem akartuk meghódítani a világot. Amatőr zenekarnak gondoljuk magunkat, mindannyiunknak van saját munkája. Lehet, hogy közönségünk azért is tisztel meg minket figyelmével, mert játékunk hobby, amit azonban szívvel-lélekkel tárunk a hallgatók elé. A stílusunkat erdélyi magyar Rock’n Roll-nak neveztük el. Nem másoljuk mások zenéjét.

–  Hadd szóljak közbe.

–  Tessék.

–  Nem lehet nem észrevenni, hogy a többnyire saját zenétek népdalra, a magyar hangzásra épül.

–  Igen. Abból indultunk ki, hogy a régi időkben a népdalok mellett találkoztak az akkori fiatalok. Manapság leggyakrabban a rock mellett születnek a szerelmek. Mi tettük rockossá a mezőségi, a kalotaszegi dalokat. Van egy csángó dalunk is, amely a Regruta Blues címet kapta. 1999-ben megírtuk a „Kolozsvári vándor” c. számunkat, amelyből ugyan nem gazdagodtunk meg, de óriási sikere volt mind az öt földrész magyarjai között. Sok dicséretet kaptunk érte otthon is.

–  Mi késztetett a dal megírására?

–  A barátok, ismerősök, akik el...vándoroltak Kolozsvárról. Azt akartam, hogy ha hallják ezt a felvételt ott nagyon messze Erdélytől, csorduljon ki a könnyük. Köszönöm a jó Istennek, hogy ez így is alakult.  

–  Kikkel zenélsz?

–  Gábora-Máté Éva...

–  Micsoda munkát végez! Gitározik, hegedül, szájharmonikázik és énekel. Nem amatőr szinten!

–  Basszus-gitáron Nagy László Levente játszik, dobon Túri Gábor...

–  Igen és ők adják a tempót, a lüktetést: az alapot. És Yogi?

–  Nos, az én nevem Lénárt József. Ebből lett a rövid Yogi.

–  Hát, Yogi, gratulálunk a zenéhez, a hangulathoz, az erdélyi magyar Rock’n Roll-hoz.

 Nehéz volt véget vetni a hangulatos koncertnek / Fotó: Bitay Zsolt

Albumok:

Mit hoz a holnap – 1994

Második kiütés - 1999

Menet - 2002

Aranyöv - 2004

AkusztiK.O. I - 2009

AkusztiK.O. II - 2011

Az élet egy ring – 2016

Maróti László