Gyere velem a Hargitára

Nyomtatás

Tamás Gábor koncertje

Teljes véletlen, hogy éppen az aradi vértanúk napjának (október 6.) végén gyülekeztek a régen hallott dallamokra éhes vendégek a Redbergsteater lelátóján, az iHuset keretén belül. Nem csak az erdélyi, de a Vajdaságból, a Felvidékről származó göteborgiak, boråsiak is eljöttek, hogy láthassák, meghallgathassák Tamás Gábor koncertjét.

A közel négy évtizede Stockholmban élő énekes-zeneszerző „úgy szereti Svédországot, hogy nem tudja felejteni Erdélyt”.

Az erdélyi magyar lemezkiadás abszolút rekorderét a 70-es évek óta ismeri a közönség. Nem csak ismeri, de a világban szétszóródott magyarság többsége is emlékszik a nevére, énekére. Hívják is gyakran minden földrészre, hogy segítségével felidézhessék azokat az időket, amikor megismerték a Gyere velem a Hargitára, A Donáth úti orgonák és az Ó, Erdély szép hazám című dalokat, és még sok-sok egyebet, amelyet Tamás Gábor az évtizedek során felvett műsorába.

Miután Gábor a koncertet követően ráírta nevét az eladott hanglemezek borítójára, végre félrevonulhattam vele egy csendesebb sarokba és megkérdezhettem, hogyan gondol majd vissza erre a koncertjére:

- Azt szeretném, hogy írd le te, mint közönség, hogy mit jelentett ez az est a Göteborgból és a máshonnan eljött magyarok számára. Én énekeltem az együvé tartozásról, a fennmaradásunkról és a szeretetről. Én úgy láttam, hogy ebből a teremből mindenki boldogan ment ki. Ez egy kis családi találkozás volt, amelyre nagyon sokáig emlékszem majd.

- Tamás, mik a terveid, illetve milyen utazások, fellépések várnak a közeljövőben?

- A budapesti Uránia Filmszínház immár tizennegyedik éve ad otthont mindenkori új lemezem bemutatójához. Erre hamarosan: november 17-én kerül sor. Nagy erdélyi turné következik, azután a felvidéki koncertek. Amerika, jövőre Ausztrália és – ha már ott vagyok (kacagás!) –, hát Új-Zélandon is énekelek egy kicsit az ottani magyaroknak. Csak a jó Istent egyetlen egyre kérem, jó egészségem legyen, hogy ezt a sok kérést teljesíteni tudjam.

Tamás Gábor 2017-ben Áder János köztársasági elnöktől megkapta a Magyar Köztársaság arany érdemrend keresztjét, mint életműdíjat, de korábban már átvette a Magyar Kultúra Lovagja, valamint a Duna-díjat is.

- Hozzá szeretném tenni – emelte fel kezét Tamás Gábor –, hogy a kitüntetések mellett talán éppen olyan jóleső érzéssel töltenek el a tapsok, amelyek nem engednek el.

A nagyszerű zenekari kíséretet András Attila szolgáltatta, amellyel egésszé tette a koncertet.

Jó egészséget kívántam Tamás Gábornak, hogy még sokáig gyógyíthassa a magyar szíveket.

 

Maróti László