Patrubány Miklós göteborgi előadása

Nyomtatás

Patrubány Miklós 2000 óta a Magyarok Világszövetségének elnöke. Amikor először járt Göteborgban, egy zászlót ajándékozott a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Körnek. Ennek most van húsz éve.

- A zászló itt látható a falon – mondotta bevezetőjében Csata Attila, a Kőrösi elnöke.

Az előadót Jordáky Béla mutatta be a szép számban megjelent érdeklődőknek.

Az előadás címe trianoni megemlékezést ígért, hiszen hamarosan már száz éve, hogy a nagyhatalmak arról döntöttek, elveszik Magyarország területének kétharmad részét. Miután ebben a kérdésben pillanatnyilag legfeljebb szomorkodhatunk, ezért Patrubány Miklós előadása is elsősorban a magyarság eredetével, vándorlásaival és a honfoglalással foglalkozott. Hangsúlyozta azonban, hogy a teremben kiosztott kérdőíveken nevünkkel, aláírásainkkal jelezhetjük véleményünket országunk megcsonkításáról és az ítélkezők felelőtlenségéről. A világhálón is találunk erre lehetőséget.

Rengeteg izgalmas adatot kaptunk, ami az előadó hatalmas lexikális tudását, felkészültségét mutatja.

Megismerhettük a Kolozsvári Egyetem egykori professzorának nevét, aki egyik legjelesebb kutatója volt a magyarok őstörténetének. Baráth Tibor István Budapesten, Bécsben, Párizsban, majd pedig Montrealban tanult történelmet. A korai magyarok című kötetéből vásárolhattak a szerencsések, hiszen Patrubány Miklós nem hozhatott belőle végtelenül sok példányt. E sorok írója szerencsés volt. Azóta elolvastam, és mondhatom, nagyon érdekes, meglepetésekkel teli írás, még többször átolvasom majd. Másoknak is ajánlom.

Köszönjük Patrubány Miklós látogatását, előadását.

 

Maróti László