Apja-Fia a Stockholmi Magyar Ház színpadán

Nyomtatás
Berecz András és István előadása
November 17-én Berecz András Kossuth-díjas előadóművész családjával a Stockholmi Magyar Házban összegyűlt 125 fős közönség előtt adta elő Apja-Fia elnevezésű műsorukat. A magával ragadó műsor után Bodó Emese KCSP ösztöndíjas tett fel pár kérdést Berecz Andrásnak az előadással kapcsolatban:
Milyen érzés volt ismét fellépni Stockholmban?
- Öröm volt visszatérni, szép emlékek kötnek Stockholmhoz, Svédországhoz. A többi északi országot is bejártam már, Svédország mindig a legjobb élmények közé tartozott, a legtöbb magyarral itt találkoztam. Nagyon örültem a régi ismerősökkel való találkozásnak, remélem Svédország más magyar lakta városaiba is visszalátogathatok még hamarosan. 
 
Fotó: Emmer László
 
Milyen üzenettel bír az előadás?
- A műsorunk csendes üzenete a család fontosságára való emlékeztetés. Hogyan maradhat meg a magyar népzene, népdal családon belül, hogyan tud tovább fejlődni, úgy érzem, fontos, mert idegen országban magyar nyelvhez kötődő hagyományt megőrizni nehezebb. 
Milyen érzés apának és fiainak egy színpadon állni?
- Büszkeséggel tölt el, mikor együtt állhatunk színpadra. Családi nagy találkozó is volt ez, ritka, hogy minden gyermekemmel együtt tudok lenni. Felléphettem a fiaimmal, a vejemmel, Londonból eljött Misi fiam, itt volt a kis unokám is, ez aztán külön öröm volt. 
Van-e nehézsége a közös munkának?
- Az egyetlen nehézség, hogy nem sűrűn tudunk találkozni. Külön-külön készülünk fel, mindenki ismeri a felvételeket, a közös találkozások alkalmával már csak a versszakokat és a tempókat kell egyeztessük. A táncházi világban ez a szerencsénk, hogy 3-4 szóból megértjük egymást, az, hogy magyarok vagyunk, jelenti azt is, hogy óriási mennyiségű zene áll a rendelkezésünkre, ami a miénk, a nevünkre van írva, így ha csak annyit mond valaki, hogy széki négyes, már szól is a muzsika. 
Számíthatunk-e még rá, hogy máskor is megtisztelnek minket előadásukkal?
- Mindig nagy örömmel jövünk. Úgy érdemes gazdálkodni, hogy a könyökükön ki ne jöjjünk, csömört ne kapjanak tőlünk, de megjegyzem, már most készülőben van, hogy átnyargaljunk Svédország más városain is ezzel az Apja-Fia műsorral. Megjegyzem, a teljes műsor úgy nézne ki, hogy Misi fiam is zongorázik benne Bartók és Kodály népzene alapú műveiből, hogy megvillanhasson, hogy a népzene hova tudott elhatni.
Kérdezett: Bodó Emese