A Stockholmi Magyar Ház őszi programjai

Nyomtatás

A Stockholmi Magyar Ház a nyár és az ősz folyamán lezajlott jelentős tatarozási munkálatok után, új környezetben, megszépült udvarral fogadhatta tagjait és vendégeit.

Az egyesületek a szokásos rendszerességgel tartották meg programjaikat, táncházi találkozóra is sor került szeptemberben.

Az ősz legkiemelkedőbb eseménye az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójának megünneplése volt, amelyre október 20-án került sor. A műsor a Magyar Ház udvarán álló, 1956-os hősök kopjafájának megkoszorúzásával kezdődött. A kegyelet koszorúit Dr. Müller Adrien, Magyarország svédországi nagykövete és Feldőtő Emese, a Stockholmi Magyar Ház elnöke helyezték el az emlékművön, és a tagság a himnusz eléneklésével tisztelgett a szabadságért életüket áldozó nemzettársaink emlékének. Annak ellenére, hogy az ünnepi eseményre várt képzőművészeti kiállítást a másfél évvel korábban meghívott festőművész az utolsó pillanatban visszamondta, az ünnep különösen jól sikerült a miskolci Kriza János unitárius lelkipásztor kiváló ünnepi szónoklatával, mélyreható gondolataival a magyar nemzet szabadságvágyának akkori és mai aktualitásairól. A Nagyapa októbere című zenés történelmi játékot a Tanod’Art színházműhely előadói, Stubnya Béla, Sudár Gyöngyvér, Radics Réka és Hojer Severian egyenesen a repülőtérről jövet jelenítették meg, ami sajnos érezhető is volt. Az ünnepi alkalom sikerét a Nagy Miklós és Eta által készített közismerten remek vacsora emelte. Köszönjük a részvételt a szervezőknek, az est létrehozóinak és a közös visszaemlékezésen megjelenteknek!

Nagyapa októbere című zenés történelmi játék a Tanod’Art színházműhely elődásában

A marosvásárhelyi Yorik Stúdió előadásában került sor Láng Zsolt A sminkszoba című darabjának bemutatására, amelyet egyedül a három kiváló színésznő, Balázs Éva, Farkas Ibolya és Szász Enikő hiteles alakítása mentett meg valamennyire. A darab nyilvánvalóan a maga erősen erőltetett módján kritikája akar lenni a múlt, de a jelen társadalmának is, lemeztelenítve ennek az amúgy is kiszolgáltatott, megalázott, megöregedett kitaszítottjait. A szereplők sorsának tragikuma ellenére sem állíthatjuk, hogy ez a darab Láng Zsoltnak a legkiemelkedőbb alkotásai közé tartozna. A magyar kultúrától távol élő tagság sem ilyen jellegű darabokra vágyik.

Az elmúlt hónapok nagy sikernek örvendő eseménye viszont a Wass Albert erdélyi magyar író és költő születésének 110. és halálának 20. kettős évfordulója alkalmából rendezett emlékest volt, amelynek előadója, Szalóczy Pál magyar újságíró, riporter, ikonikus rádió és TV-bemondó. Szalóczy Pál ezúttal Wass Albert verseiből mutatott be néhány, témakörök szerint csoportosított költeménycsokrot, amelyeket az erdélyi tájakat bemutató, lírai hangvételű zenés vetítés egészített ki. Az este kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

Bodó Tímea Emese