Jelentés Norrköpingből

Nyomtatás
Az utóbbi pár évben nagy változások történtek a norrköpingi Szent István Egyesületéletében.
A természetes lemorzsolódások, s az utánpótlás hiánya miatt tagságunk száma jelentősen lecsökkent. 2018-ban kb. 20 fizető tagunk volt, ebből 10 fő körüli az aktív tagok száma. Továbbá elmondandó, hogy többszöri erőfeszítés történt a Norrköping környéki magyar fiatalok, családok verbuválására – sőt némely, nem aktív időseknél is -, de sajnos sikertelenül. Végül is ez azt eredményezte, hogy állandó klubhelyiségünk sajnos fel kellett mondanunk. Helyette a Sensus Studieförbund helyiségében találkozhatunk ma. Van egy stabil maroknyi gárda, akik gyakorlatilag a vezetőség is, s kik szabályosan végzik a munkát. Évi taggyűlést tartunk, s a vezetőség belsőbb köre évente néhányszor személyesen is találkozik, hogy megbeszélje ügyes-bajos dolgainkat. De a mindennapi információ csere, s az ügyek nagy részének lerendezése, amennyire lehet, telefonon és e-mail-en történik.
Hetente egyszer egy néhány tagú lelkes gárda gyűl itt össze, s egyik alapító tagunk, Teleki István vezetésével elsősorban magyar történelemről beszélgetnek, könyvekből olvasnak, s történelmi vonatkozású cikkeket olvasnak fel- önképzés formájában. Ezenkívül van egy úgynevezett sétáló kör, melynek lelkes tagjai heti több alkalommal is, 3-4 fős csoportokban, kellemes társaságban, magyarul beszélgetve róják az esti utcákat, parkokat. Nagy ünnepeinken találkozunk, de ezenfelül nem nagyon futja az erőnkből más közös programra.
Jó magyar mondást követve, s itt idézve:„Addig nyújtózkodj, míg a takaród ér” – elmondhatjuk, hogy lehetőségeinkhez mérten fenntartjuk magunkat, s bízunk benne, hogy az ugyan egyre szerényebb keretek ellenére is,még néhány évig leszünk.
Üdvözlettel minden honfitársnak a norrköpingi Szent István Egyesület vezetősége