Változatos programok a Stockholmi Magyar Házban

Nyomtatás

Fölszállott a páva a Stockholmi Magyar Házra, 2018. december 8-án

Az Adventi ünnepség meleg és családias hangulatát a Fölszállott a Páva fellépői biztosították: Debreczeni-Kis Helga citerán, Patonai Bátor tekerőn, Cruz Heather és Demarcsek Dániel táncjátékaikkal valamint Bodó Tímea Emese énekével. A sikert, a jókedv és vigadalom jelentette, továbbá a vacsorára felszolgált töltöttkáposzta és kürtőskalács.

A legendás Aranycsapat bemutatását az Aranycsapat Alapítvány elnöke, Kű Lajos vállalta fel egy előadás keretében a Stockholmi Magyar Házban, 2019. január 26-án.

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnökének előadása

Lajos tagja volt annak a magyar csapatnak, amely olimpiai ezüstérmes lett Münchenben az 1972-es az olimpiai nyári játékok során.

Jó lett volna az Aranycsapat tagjairól olyan részleteket is megtudni, amelyek ínyencségül szolgáltak volna az előadó beszédében. Az embereket az is érdekelte volna, hogy hogyan jöhetett létre egy ilyen sikeres csapat...

Az előadás hallgatása alatti feszült figyelmet az esti Retro Disco-n lehetett feloldani Persik Szabi DJ közreműködésével, valamint az ízletes kenyérlángos elfogyasztásával.

Érdekes témákat feszegetett a Stockholmi Magyar Házban megrendezett Szabadegyetem keretén belül Dr. Bartosiewitz László és Dr. Sebestyén Gábor. Segítségükkel betekinthettünk a tudomány izgalmas világába.

Szabadegyetemi előadás a Stockholmi Magyar Házban

November 14-én Dr. Bartosiewicz László régész, a Stockholmi Egyetem paleozoológiai tanszékének vetetője gazdagította tudásunkat az állatokkal kapcsolatos régészeti információkkal: „A szomszéd tehene”– ember-állat kapcsolatok a régmúltban címmel. Az archeológusról megtudtuk azt is, hogy 2006. és 2014. között két ciklusban elnöke volt a Nemzetközi Régészeti Tanácsnak.

Sok figyelemre méltó dolgot tudhattunk meg úgy az előadóról, mint az általa nagyra becsült és számunkra ismeretlen régészeti ágról.

Dr. Bartosiewicz László régész, a Stockholmi Egyetem paleozoológiai tanszékének vezetője

Dr. Sebestyén Gábor, szülész-nőgyógyászfőorvos számunkra nem ismeretlen. Sokszínű tevékenységeit elismerés övezi. Kétrészes, Tordától Stockholmig – Erdélyből Svédországba címmel megtartott előadásának az első részére decemberben került sor. Ekkor érdekfeszítő témákkal ismertetett meg bennünket: Torda város történelméről, a Tordai Országgyűlésről, a vallásszabadságról valamint az unitarizmusról.

A második részre február folyamán fog sor kerülni, ezúttal Dr. Sebestyén Gábor a saját életéről és munkásságáról fog beszélni.

Március folyamán pedig Dr. Szabolcs Antal fog beszámolni az életpályájáról és a munkásságáról a Stockholmi Magyar Házban.

 

Dr. Madarassy Enikő