Beszélgetés a Mikulással és a krampusszal

Nyomtatás

December elején, a svédországi magyar gyerekek számára a SMOSZ szervezésében, Stockholmtól Malmőig mutatta be a Levelek Télapónak című ünnepi tájelőadását Tőkés Nikoletta, Siegrist Cecília, Kiss Attila és Dubai Péter. Mindannyian a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház tagjai.

Jómagam négy helyszínen láthattam az előadást, s azt is, hogy milyen gondosan készítették elő a játékteret. Elsőként az lepett meg, hogy ilyen szerény díszlettel, jelmeztárral és térrel miképp lehet ilyen magával ragadó előadást produkálni. Arra is rácsodálkoztam, hogy játszi könnyedséggel idomultak a különféle körülményekhez, közönséghez, s utaztak többszáz kilométert a napi két előadás között. Nem kellett sok idő, hogy felismerjem mi a megoldásuk kulcsa: a szakmai alázat, tapasztalat, a hátuk mögött lévő sok-sok gyerekdarab.

Ennek kapcsán beszélgettem a Bartók két művészével, Tőkés Nikolettával, aki több, mint tíz éve tagja a társulatnak, a 2011/2012-es évadban a Varázsdoboz szakmai díj kitüntetettje és Kiss Attilával, aki húsz éve bartókos. 2004-ben nyerte el a Varázsdoboz szakmai díjat, 2017-ben pedig Teátrista-díjjal tűntették ki.