Újra csak a fiataloké volt a terep a SOMIT berkeiben

Nyomtatás

Ifi-SOMIT 2019

Az idén 25. születésnapját ünneplő SOMIT nem véletlenül változtatta meg nevét SOMIT-generációkra, hiszen a legrégebbi tagoknak már a gyermekeik is élvezhetik a táborok hangulatát és a családias, magyar közösséget. Az alapító generáció persze nem csak a kisgyermekekre, hanem az ifi-korosztályra (18-30) is figyelmet fordít. Így valósulhatott meg a kifejezetten a fiatalabb korosztályt megszólító tábor immár másodszorra Hällebergán.

Mivel a hétvége a fiataloknak és róluk szólt, így a szervezésből sem maradhattak ki: Imreh Apolka, Györgydeák Tihamér és Szabó Gábor dolgozott együtt a szervezésben a SOMIT-Generációk vezetőségével és a KCSP ösztöndíjasaival, Lohn Annamáriával és Bálint Rékával.

Pénteken délután érkeztek az első táborlakók a hällebergai házba. A tábor területén mindenütt egymással kezet fogó, bemutatkozó, ismerkedő csoportokat lehetett látni, hiszen a szervezők legnagyobb örömére sok új, leendő tagot sikerült megszólítaniuk. A tábor ezúttal is hagyományosan a tábornyitással kezdődött, ahol ismertették velünk a szabályokat, szokásokat.

Az első este az ismerkedés és a hangulat oldása jegyében telt. Három játékot hoztak ehhez a szervezők. Az első a rapid-randira hasonlító, ismerkedős feladat volt: mindig az éppen veled szembeülő társaddal volt lehetőséged beszélgetni, minél jobban megismerni, ám minderre másfél perc állt összesen rendelkezésre, utána párcsere történt. Ezt követően egy igazi, feszültség- és hangulatoldó játék következett: állathangok kiadásával kellett megtalálni a párodat a sötétben. Ez a játék tökéletes bemelegítésül szolgált a következőhöz, ami a „Fusson az, aki...” nevet viselte. Ennek során olyan dolgokat tudhattunk meg egymásról, mint például, hogy ki az, aki evett már hajnalban a hällebergai konyhán, hogy ki kóstolta már a surströmminget, vagy ki lett szerelmes első látásra. Az első napot tábortűzzel és hajnalig tartó táncolással zártuk.

IMG2750
IMG2909
IMG2978
IMG3003
IMG3074
IMG2750 IMG2909 IMG2978 IMG3003 IMG3074

A szombati, késői reggelit követően a táborozók egész délelőttös csapatvetélkedőn vettek részt, ami a „Hordák harca” nevet kapta. A csapatokat véletlenszerűen alakították, hogy ez a délelőtt is egy alkalom legyen az ismerkedésre és a barátságok szorosabbra fűzésére. Az első feladat az volt, hogy egy véletlenszerűen kapott zenei stílus alapján a csapatok nevet válasszanak maguknak, majd készítsék el saját zászlójukat, valamint írják meg indulójukat. Ezeket természetesen be is kellett mutatni a többieknek. Ezután a csapatoknak különböző ügyességi és gyorsasági feladatokkal kellett megküzdeniük: például két WC-papír guriga segítségével az egyik társukat múmiává kellett alakítaniuk, 10 perc alatt minél több, azonos színű ruhadarabba öltöztetni egyiküket, minél meghökkentőbb tárgyat találni, vagy újságpapír és cellux segítségével minél magasabb tornyot építeni. Az utolsó, és egyben a legnagyobb kihívást jelentő megmérettetés pedig egy koreográfia kiötlése és előadása volt, melyet természetesen a játék elején húzott zenei stílusban kellett megvalósítani. A hosszú és izgalmakkal teli délelőttöt egy finom paprikáskrumplival koronáztunk meg.

Ebéd után kicsit komolyabb, de nagyon érdekes és az ifi korosztálynak (is) aktuális program várt a táborlakókra: Pakai-Szűcs Réka szexuálpszichológus tartott előadást és vezetett beszélgetést. Olyan témákról hallgathattuk meg gondolatait és tehettük fel velük kapcsolatban kérdéseinket, mint hogy választás-e a párválasztás, mit tartanak vonzónak a férfiak a nőkben és fordítva, mitől lesz jó a szex, és hogy hogyan befolyásolja a felnőttfilm-ipar az emberek gondolkodását és életét. A sokszor nehéz, de ugyanakkor érdekes beszélgetést egy kis szabadidő, majd a vacsora követte.

Vacsora után ismét az önfeledt szórakozás került terítékre. Ezen az estén hajnalig tartó glow-partyn vehettek részt a táborozók.

A vasárnap délelőtt a búcsúzásról és a tábor lezárásáról szólt. A hétvége egésze fantasztikus hangulatban telt, és rengeteg új ismertség, barátság szövődött. Reméljük, a következő ifi táborunk is hasonlóan sikeres lesz!

Bálint Réka

Fotók: Bitay Zsolt