Mitől lesz jó egy töltött paprika?

Nyomtatás

Egy komoly kérdés foglalkoztatta a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület tagjait a szeptemberi tanévévnyitó kirándulásuk előtt. Nevezetesen, hogy mi legyen az ebéd, amit közösen megfőznek és elfogyasztanak. A májusi tanévzárón – a jó idő miatt – adta magát a bográcsban főtt gulyásleves és a paprikás krumpli, de az ősszel esővel és hideg idővel kellett számolnunk. Ezért most a tyúkhúslevesre és a töltött paprikára esett a választás. Ahol zártuk, ott is nyitottuk az évet: a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség Tångagärde-i gyülekezeti otthonában. Így tudtuk, hogy konyhája jól felszerelt, tehát a konyhai eszközök hiánya nem lehet akadálya egy igen ízletes ebéd elkészítésének.

Az alapanyagokkal – annak ellenére, hogy nem egy magyarországi piacról kerültek ki – sem volt gond, hiszen itt Svédországban szerencsére minden jó minőségben kapható. Ha pedig nagyvárosban lakik az ember, akkor egy magyar bolt biztosan akad a környéken. Persze a szülők táskájából előkerült egy kis hazai is. Ki kalocsai őrölt piros paprikával, ki füstölt szalonnával, ki pedig házi főzésű gyümölcspálinkával járult hozzá a megfelelő ízekhez és a jó hangulathoz. Igaz ugyan, hogy egy jó recept könnyen megtalálható az interneten, de a mostani, modern világban az anyukáktól, nagymamáktól minden konyhai trükk és titok kikérdezhető a Skype-on keresztül, úgyhogy ezzel sem volt probléma.

Bode-Ferenc-fotoja
Veres-Csaba-fotoja
Dobos-Tams-fotoja
Bode-Ferenc-fotoja2
Bode-Ferenc-fotoja Veres-Csaba-fotoja Dobos-Tams-fotoja Bode-Ferenc-fotoja2

Mégis az egész sava-borsát a közös készülődés adta. A szülők utazás előtti ötletelése, hogy mi az, amit kicsi és nagy egyformán szeret. A hozzávalók együtt történő szortírozása és hűtőbe pakolása a péntek esti megérkezéskor, ami után mindenbe bele lehetett kóstolni, kortyolni kicsit, eldöntve, jó lesz-e holnap. Szombaton azután minden gyereknek jutott munka. Akik korán keltek, felverhették a tojást a szüleiknek az omletthez. A bátrabbak a tv-paprikát csumázhatták ki, és természetesen mindenki – életkortól függetlenül – segíthetett paprikát tölteni. A közös készülődés alatt igazán megmosolyogtató volt a gyerekek rácsodálkozása a karos mérlegre, amelyen sokáig keresték a digitális kijelzőt. Természetesen a főzés mellett az egyesület hagyományos aktivitásai is előkerültek a hétvégén. Volt sorverseny és foci, kézműves foglalkozás és logikai játékok, és most is a tábortűz körüli együttléttel került fel a pont az i-re.

 

Írta: Majoros Ferenc