Lovagi torna és királyi étkek a Tavaszi Szél évnyitó táborában

Nyomtatás

Új vezetőséggel, de a korábban megszokott lelkesedéssel és izgalommal kezdte meg az előttünk álló tanévet a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület, amelynek tagjai ezúttal is a már jól bevált helyszínen, a SMAPEK tångagärdei táborhelyén találkoztak egymással szeptember második hétvégéjén.

Apródok / Fotó: Böde Ferenc

A leglelkesebb résztvevők idén is már péntek este elfoglalták a körletet, majd az esti sötétség ellenére egy kis szabadtéri focival és zseblámpás „kutakodással” melegítettek a másnapi kalandokra. A szombat tartalmas reggelivel indult, így mindenki feltöltődhetett energiával. A délelőtti – immáron hagyománnyá vált – zászlófelvonás és a Himnusz eléneklése természetesen ezúttal sem maradhatott el. A hivatalos tanévnyitót egy kis kézműveskedés követte, színpompás csillogó szappanok készültek különböző formákban. Ebédidőben töltött paprikát töltöttünk magunkba, majd a népes gyerekseregből igazi honvéd zászlóalj verbuválódott. Egyszerre léptünk (a rétest helyettesítő gofri reményében), rajzoltuk és színeztük a szebbnél szebb magyar zászlókat, majd kivonultunk az udvarra várat építeni, ami hála a sok dolgos kéznek, hamar el is készült. A kőkemény kiképzést minden baka remekül viselte, de meg is éhezett, hiszen a gofri árus előtt katonás sor alakult ki. A nemzeti színű uzsonna mind elfogyott, a borsos ár, azaz egy állat megnevezése, ellenére is. Várat építeni ugyan már tudtunk, no de a sok közlegény és közleány nem kőművesnek szegődött a táborba, hanem, hogy kiérdemelje a lovagi címet. Erre egy lovagi tornán adódott lehetőség, amelyen a Gofrik és a Fehér Lovak csapatainak apródjai bizonyíthatták rátermettségüket. Megtanultunk lóháton ülve dárdával célozni, ledöftük a sárkányokat és elhúztuk egymás... nem, nem nótáját, hanem kötelét. Végül az udvari bolond a király távollétében és megbízásából mindenkit lovaggá ütött.

Kezeket fel! / Fotó: Böde Ferenc

Ezután fenséges lakoma kezdődött. Felfaltunk pár kappant, desszertnek pedig almát és pillecukrot sütöttünk a tábortűznél. Mivel a vasárnapi reggeli közben özönvíz köszöntött a tångagärdei királyságra, így a felfedezőtúra ezúttal elmaradt. Helyette lávalámpákat készítettünk csillogó gyöngyökkel és díszekkel, és megtanultuk mi történik, ha a tűz helyett a vízre öntünk olajat. Kisebb pakolás, laktanya takarítás és az előző esti lakoma maradékainak elpusztítása után mi magunk is olajra léptünk, hogy a fáradalmakat már saját otthonainkban pihenhessük ki. A toborzás azonban folytatódik, vasárnap délelőttönként a Tavaszi Szél főhadiszállásán, a backai cserkészházban.