Szüreti bál Göteborgban

Nyomtatás

goteborg 2

Sok év kihagyás után október utolsó hétvégéjén tartotta meg a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör Szüreti bálját. A szüreti mulatságra nemcsak itt élő magyarok jöttek szép számmal, hanem helybeli svédek is kíváncsiak voltak a magyar szokásra, tradícióra. A fellépők Magyarországról érkeztek, hogy minél inkább élővé tegyék a hagyományt.


Az egyesület Backa Folkets Hus kultúrházat választotta a mulatság színhelyéül.
Az ünnepség a gyerekek tánctanításával kezdődött. Ezt követően a színpadon a Veszprém-Bakony Táncegyüttes előadását láthatták a nézők, hamar tetőfokára hágott a báli hangulat.
A húszas, harmincas éveiben járó fiatalokból álló táncegyüttes az országban és határainkon kívül is elismert csoport, gyorsan elvarázsolta a nézőközönséget, a különösen látványos legényes táncprodukciójával. A táncosokat zenével kísérte a Zagyva Banda a hazai fiatal muzsikusgeneráció meghatározó zenekara. Énekese és harmonikása Kádár Ignác, egyben a tánccsoport vezetője is. Ő vezette az est folyamán a szőlőlopást, és a szőlőkoszorú árverésének hagyományát is felelevenítette.

goteborg 1


Az előadás után tánc és zene következett majdnem éjfélig. Míg a mulatság zajlott az egyik teremben, addig az Egyesület csapata készítette a vendégeknek a hagyományos magyar lángost, tejföllel megkenve és sajttal megpakolva a konyhában. A lángos mellett pörkölt is készült, amelyet a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület csapata készített. A finom ételekhez jó magyar fehér- és vörösbor dukált, megteremtette az igazi szüreti hangulatot ízével és illatával.
Az eseményt nagy érdeklődés övezte, elmondható, hogy a program telt házas volt.