A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Öszi plakát Bitay Zsolt

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és 23. között) újra Hällebergára költözött a SOMIT Generációk Társasága, amivel egy újabb, eseményekben bővelkedő rendezvényt tudhat magáénak az egyesület.

Az érkezést követően, miután a táborlakók elfoglalták szobáikat és elfogyasztották a vacsorájukat, a tábori programok sorozatát a Retro Activity party indította. A játék alkalmával kialakult jó hangulatot igencsak nehéz szavakba önteni, milyen is lehetett úgy egy mai huszonéves fiatalnak, mint egy előző generációs táborozónak elmagyarázni, elmutogatni vagy lerajzolni azon típusú, a hétköznapi életben kevésbé használt szavakat, ill. fogalmakat, mint pl. a Farmotoros Ikarusz, Tüker Alágyújtós, lódenkabát, békekölcsön, Merkur, kiutalás, társbérlet, Fecske, iskolaköpeny, takarékbélyeg, adásszünet és egyebek. Hasonló kacaj- és találgatás sorozatot váltottak ki a kissé hétköznapibbnak hangzó szavak is, mint pl. a bakacsin, gilice, pulya, macskanyelv, dunakavics stb. További nosztalgiázásra adtak okot a mára már retrónak számító filmek, rajzfilm- és TV-sorozatok, valamint a korabeli társasjátékok is, mint pl. a Meseautó, Indul a bakterház, Frakk, a macskák réme, Vizipók-csodapók, A Pál utcai fiúk, Ablak-zsiráf, Gazdálkodj okosan stb. Itt jegyezhető meg az, hogy a SOMIT Generációk szépsége, hogy a tagjaik között találkozhatunk olyanokkal, akik számára a hétköznapok része volt a fenti szó- és fogalomrendszer, még akadnak szép számmal olyanok is, akiknek briliáns találékonyságra volt szükségük ahhoz, hogy valamilyen módon rávezessék csapattársaikat a megoldásra.

Tábortűz Fotó Urbán Éva

Az Activity végeztével a jókedélyű társaság kiköltözött az Üvegtigris köré, ahol folytatódott az eszmecsere a rég nem látott barátokkal és ismerősökkel, de nem maradtak el az egymásnak való bemutatkozások az új táborozókkal sem. Az est a reggelig tartó (retro) diszkóval és egy nagysikerű hajnali karaoke partival zárult.
Programok terén a második nap is hasonlóan változatos volt. A délelőttöt Gödri Károly kopjafákról szóló információdús előadása indította. Ennek köszönhetően a résztvevők megtanulták a kopjafák dekódolását: különféle szimbólumainak jelentését és leolvasását. A beszámoló végén bemutatásra került az őszi tábor másik meghívott vendége is, a felvidéki kopjafa- és fafaragó mester, Gerendás Norbert személyében. Norbert elkészítette a SOMIT Generációk első kopjafáját, melyet a tervek szerint a jövőben mindenki megcsodálhat majd, aki a Hälleberga tábortanyán megfordul.

Minkában Fotó Bitay Zsolt

A nap második kiemelkedő programpontja azon rendkívüli előadás, pontosabban az 1956-os forradalomról szóló megemlékezés volt, melyet kiváló ösztöndíjasaink, Balog Dávid Attila és Székely Boglárka készítettek és adtak elő a nagyérdeműnek. Videókkal, történetekkel és szavalatokkal ötvözött előadásuk visszaröpített bennünket egy rövid időre a múltba, a fiatalabb generációknak pedig egy átfogó képet adtak a korabeli történésekről. Az előadás egyszerre volt nagyon informatív és szívbemarkoló.

A SOMIT kopjafája Fotó Urbán Éva

 

A kiadós ebéd után alkotó foglalkozások keretein belül mindenki kipróbálhatta a fafaragás rejtelmeit, készíthetett miniatűr kopjafát a mester instrukciói alapján, de akinek inkább a tökfaragáshoz volt kedve, azok abban élhették ki kreativitásukat. A szebbnél szebb töklámpások kiállításra kerültek az est folyamán. Akik nem fát vagy tököt faragtak, azok egy csapatban dolgoztak azért, hogy tökéletesre főzzék a bográcsban rotyogó őzpörköltet, melyet az esti közös lakoma alkalmával fogyasztott el a társaság.

Az Üvegtigris előtt Fotó Bitay Zsolt

Az Üvegtigris előtt

Vacsora után Dávid, a néptáncoktatónk táncra perdítette a népet. Különböző tájegységekből származó néptáncokat tanított a táncos lábú táborozóknak. Mondani sem kell, hogy újfent nagy sikerű volt a táncház, kicsik és nagyok örömére egyaránt. A néptánc által bemelegedett társaság egy része tovább folytatta a bulit a táncparketten, még mások a tábortűz köré gyűlve folytatták az estét.
Az őszi tábor is rengeteg új élménnyel, tapasztalással és emlékkel gazdagította a táborozókat. Különlegessége talán mégis az volt, hogy a tábor ideje alatt megalkotásra került egy olyan emlékmű, ami remélhetőleg évtizedeken át őrzi és viszi tovább a SOMIT Generációk hírét.

Tökfaragók Fotó Urbán Éva


Kedves olvasó! Amennyiben szeretnél te is közénk tartozni és a jövőbeni rendezvényeinken részt venni, látogass el honlapunkra https://www.somit.net/, ill. kövess bennünket figyelemmel a közösségi médiában, hiszen hamarosan újra találkozunk!

Hívunk, várunk, légy ott közöttünk! 😊

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME