„A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben...” Szabadtéri és klasszikus programok Göteborgban a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület rendezvényein

Nyomtatás

göt web 1

Az elmúlt fél évben az egyesület célja az volt, hogy minden héten kínáljon valamilyen programot a göteborgi magyar családoknak.


Azonban a terembérléssel járó nehézségek nem teszik lehetővé a gyermekfoglalkozások heti rendszerességű szervezését. A Tavaszi Szél Kulturális Egyesület azonban szembeszállt ezzel a kihívással, és új megközelítést választva szabadtéri programokat szervezett a jó idő eljövetelétől. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hiszen Göteborg városa számos izgalmas helyszínnel szolgál a családoknak a szabadidő közös eltöltéséhez. Továbbá a gyermekek számára a természet interaktív környezetet nyújt, ahol a különböző képességeik változatos módon fejlődhetnek, például a játszótereken kínált különféle mozgásformák által. Ahogyan azt Shakespeare is megfogalmazta: „A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben...”

göt web 2

Már március elején kifogtunk egy napsütéses délelőttöt egy „Mesebeli játszótér látogatásra”,  amely során a nemrég épült Kviberg parki játszóteret próbáltuk ki, ahol a gyerekek lovacskázhattak, részt vehettek huszáros játékokban március 15-re hangolódva. Ezt követően azonban a tavaszi hóesés miatt nem tudtunk újabb szabadtéri programokat szervezni áprilisig. Aztán mikor végre beköszöntött a jó idő, szerveztem egy túrát a Lilla Delsjön tó körül. Annak ellenére, hogy aznap pont borongós idő volt, élveztük a hangulatos kis túrát, hiszen a gyönyörű táj és a természet közelsége lenyűgöző. És szerencsére az eső sem esett végül.

göt web 4

A félév legnagyobb érdeklődést kiváltó programja volt a „Séta a Slottskogen állatkertjében”. A ragyogó napsütésben a gyerekek izgatottan fedezték fel az állatkertben található pingvineket, szarvasokat, fókákat, kacsákat és a többi állatot. Az állatkerti séta után a Plikta hatalmas bálnás játszóterén játszhattak, ami tovább fokozta az élményt.

Legutóbb pedig meglátogattuk együtt Göteborg szabadtéri tengerészeti múzeumát, a Maritimant. A hatalmas hajókon barangolva felfedeztük a tengeri élet izgalmas világát. A romboló és a tengeralattjáró felkeresése rávilágított arra, milyen lehetett katonaként élni egy hadihajón. Ez a különleges múzeumlátogatás egyúttal a Magyar Honvédelem Napjának is méltó megünneplése volt.

göt web 3

Az elmúlt időszak szabadtéri programjai Göteborgban izgalmas és tartalmas élményeket nyújtottak a résztvevőknek, így a tavaszi időszakban valóban minden hétvégén sikerült programokat szervezni. Ezekre az alkalmakra olyan családok is eljöttek, akiknek gyermekei már nagyok vagy éppen túl kicsik a hagyományos gyermekfoglalkozások élvezetéhez. Az elégedett visszajelzések alapján nyilvánvaló, hogy ezek az összejövetelek nagy szükségletet elégítettek ki.

Persze azért a klasszikus foglalkozásokból sem volt hiány. Húsvétra készülődve felelevenítettük a kapcsolódó hagyományokat és gyönyörű hímes tojásokat készítettünk írókával. A tavaszi szünet után a három pillangó meséjével és tavaszi körjátékkal próbáltam elvarázsolni a gyerekeket.
Nemrégiben Dobos Tamás izgalmas anyák napi foglalkozásával folytatódott a programok sora. Grill ebéd után a családok ellátogattak a természettudományi múzeumba, ahol be lehetett menni a hatalmas bálnába. Ez egy ritka lehetőség volt, amit boldogan kihasznált az egyesület.

A Madarak és fák napja alkalmából a Holló és a Róka meséjét hallgathatták meg a gyerekek, és különböző madarak hangjait is. Akadálypályán is átkeltünk, célba dobáltunk és kirakóztunk, végül mesebeli rókákat színeztünk.

göt web 6

Ezzel egy időben megtartottuk az éves közgyűlést is.
Nagy örömünkre szolgált, hogy sok pozitív visszajelzést kaptunk. Például a hároméves Borisz már reggel hatkor ébren volt, annyira izgatottan várta az állatkerti sétát. Ez a kitörő lelkesedés megerősít bennünket abban, hogy a programjaink valóban értékesek és örömteli élményeket nyújtanak. Sok új érdeklődő is érkezett az egyesület rendezvényeire. Egyre többen látják fontosnak, hogy tovább örökítsék a magyar nyelvet gyermekeiknek, és a magyar szülők közössége is nagyon támogató.
Továbbra is igyekszünk majd változatos és érdekes programokat szervezni, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsünk a magyar nyelv és kultúra megőrzésére Göteborgban, és eközben minél több örömteli pillanatot szerezhessünk.