Bohóc vérben és vasban

Share

 

Előzetes az októberi központi rendezvényhez
 
A Dózsa László–Borbély László által írt könyv alapján készült művet Dózsa László, Agárdi László és Rusz Milán előadók hozzák el a svédországi magyarokhoz. 
 
Dózsa László (1942) színművész tizennégy évesen vett részt a Rákóczi úti harcokban 1956-ban. A forradalom vérbe fojtása után két sírásó vette észre, hogy még életben van, és kihúzták a tömegsírból. A mű nem csupán Dózsa László szemszögéből tárja fel a múltat, hanem több kiváló művésztársat - Kemény Henrik, Sára Sándor, Kerényi Imre, Szinetár Miklós, Hámori Ildikó, Harsányi Gábor, Müller Péter, Ágh István, Szersén Gyula, Raksányi Gellért, Ambrus András - is bevon a személyes emlékezésbe. A Rákóczi úti harcok napjaira a szabadságharcos bajtársakkal együtt tekintenek vissza.
 
 
A Bohóc vérben és vasban egyszerre drámai hangvételű életmű, fordulatos had- és színháztörténet, valamint irodalmi szellemidézés is, amelyben a főszereplő édesanyján kívül egy titokzatos népligeti fehér bohóc is megjelenik, akire Dózsa László így emlékszik: 
„Ugyanolyan bohóc akartam lenni, mint ő. A lélek porondján akartam létezni, aho­gyan ő. Elegáns volt. Az arca lisztfehér, festett szemöldöke balra magas ívbe szaladt. Egyik tekintetében fájdalom tükröződött, a másikban akkora öröm, melyet csak a teremtés képességével megáldott lélek élhet át... Rettenetes élmény volt, amikor előadás közben fogdmegek jöttek érte. Nem tudom, hogy mi bűne lehetett. Annyi időt sem adtak neki, hogy lesminkeljen.
Úgy, ahogy volt, fehér bohócruhában, megbilincselve elvitték. A fehér bohóc látványa volt maga a szabadság, és a szabadságot vitték el megbilincselve...”
 
Az előadások helyszínei és időpontjai:
október 21.  Malmö
október 22.  Kristianstad
október 23.  Helsingborg
október 24.  Lund
október 25.  Halmstad
október 26.  Ljungby
október 27. d.e Jönköping
         d.u Göteborg
október 28.  Stockholm