Nyelvi játékok

Nyomtatás

A Kékvirág anyanyelvi tábor egyik állandó programja a nyelvi játékok. A szókeresők, helyesírás, játékos nyelvgyötrők, mindenféle „kitalálós”, szójátékok, nótaszöveg-kiegészítések mind-mind a gyermekek szókincsének fejlesztését célozzák. Akkor is nyertesek a gyerekek, ha nem tudják helyesen megoldani a feladatot, mert legalább elolvassák azt, és ez által új szóval, kifejezéssel ismerkednek meg. Az új feladatsor közlésekor a táblára felkerül az előző napi feladatsor helyes megoldása is, így könnyen ellenőrizhetők a megfejtések, netán tévedések.

A nyelvi játékokat nehezen lehetne beilleszteni a tábor sokrétű programjába, ha nem lenne olyan vonzó a tét. Mert a minden napi új feladatsor megoldóit minden nap díjazzuk! Pontszám szerint állapítva meg a rangsort. Minél több az elért pont, annál nagyobb a jutalom: cukorka, csokoládé, kinek mennyi és mi jár.

A tábor második napján, mikor az új feladatsort függesztettem ki, az egyik elsőtáboros kislány kissé értetlenül nézte ténykedésemet, majd csoportjának oktatójához fordulva megkérdezte:

- Miért kérdez annyi mindent ez a néni?

- Mert ez egy nyelvi játék, és azt akarja tudni, tudod-e a választ a kérdésekre. Ha tudod, akkor leírod, és ha jól válaszoltál, ajándékot kapsz majd tőle- válaszolta a nevelő.

- Azt hittem, hogyha már fehér a haja, akkor azért tud sok mindent. Szegény, ennyi mindent még mindig nem tud? Na, majd én segítek neki, hogy ne maradjon ilyen.

 

Tóth Ildikó