Ismerkedj és szórakozz tánccal, zenével fűszerezve!

Nyomtatás

Kárpát-medencei néptánctáborok

Sziasztok! Szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra a csodás kincsre, ami a magyarországi és az erdélyi nyári népzenei és tánctáborokban vár Rátok! Ha jön a szünidő, a lehető legjobb elfoglaltság és a legcsodálatosabb élmény elmenni ezekbe a táborokba, mert gyönyörű tájakon, szeretetteljes és rendkívül hangulatos falusi környezetben, sok-sok új barátra szert téve tölthettek el napokat, vagy akár heteket is egyik táborból a másikba utazva. Nem számít, ha még soha nem néptáncoltatok, vagy népzenéltetek, minden táborban van kezdő tánctanfolyam, és sok helyen még hangszert is el lehet kezdeni tanulni. A táborok szinte minden esetben kirándulásokat és egyéb játékos-csoportos tevékenységeket is tartogatnak számotokra. Rajta, használjátok ki, hogy szabadok vagytok a szünidőben és induljatok a Kárpát-medence forró nyarába egy-egy népzenei- és néptánc táborba!

Kalotaszegi néptánctábor

Nézzétek, micsoda kínálat van! Kiemelünk néhányat az óriási választékból:

Szászcsávási Tánctábor (Szászcsávás, Románia, június 25-30.) Öt napos tánctábor Csáváson a csávási fiatal zenészekkel. Napi 4 óra tánctanítás (Mezei Calin és Mezei Tincuta) illetve zeneoktatás (Csányi Sándor). Esténként táncház adatközlőkkel. A táncházban muzsikálnak: Csányi Sándor, Mezei Sanyika, Mezei Alin, Mezei Calin és Mezei Tincuta. A helyek korlátozottak, jelentkezés sorrendjében tudják befogadni az érdeklődőket.

Györgyfalvi Népzene és Néptánc Tábor (Györgyfalva, Románia, július 15-22.) Programpontok: néptáncoktatás, népdaloktatás, népzeneoktatás (igény szerint), kézműves foglalkozás (gyerekek számára), hagyományos hajfonási tehnika oktatás (pikás hajfonás), múzeumlátogatás, túrázás (Gömbkövek nyomában, Natúr-vellnesz), esti táncházak és a szombat esti gálaműsor. 

Méta Tábor(Karád, Magyarország, június 30-július 8.)

Zsibai Néptánctábor(Szilágycseh, Románia, június 30- július 6.)

A táborban lehetőség van: néptánc-, népi ének-, népzene-, színjátszás-, szabadidőben pedig népi kézműves foglalkozásokon való részvételre. Minden este élő zenés táncház a szilágynagyfalusi zenekarral és a Flaska bandával.

Garai Népművészeti Tábor(Gara, Magyarország, június 25-29.)

Kárpátaljai népzenei, néptánc és kézműves tábor  (Tiszapéterfalva, Ukrajna. július 6- július 14.)

A délelőtti, délutáni oktatások mellett remek lehetőségek adódnak a szabadidő eltöltésére. A tábor mellett folyik a Tisza, horgászatra és fürdésre csábítva az ifjúságot. A sportosabbak, teniszezhetnek, focizhatnak, kirándulhatnak. Esténként táncház, közös muzsikálás, éneklés biztosítja a jó hangulatot. 

Székelyföldi Tánctábor(Felsősófalva, Románia, július 16-22.)

Kommandói Cigányfolklór Tábor(Kommandó, Románia, július 22-29.)

Gyimesi Tánctábor(Gyimesközéplok, Románia, július 22-28.) Esténként táncház adatközlők fellépésével (a gyimesi, felcsíki és moldvai táncokon kívül igények szerint más erdélyi táncokkal); minden táncház serketánccal (gyermektánccal) kezdődik. Táncház után kocsmai buli a Csillag Panzió alagsorában.

Állandó kézműves műhely: bundahímzés, csipkehorgolás, nemezelés, fonáján varrottas, karmantyúfán szövés, kötélfonás, ostorfonás, bútorfestés (igények szerint szövés)
neves szakemberek tartanak néprajzi és más, a magyarság történetével, kultúrájával, szellemiségével kapcsolatos előadásokat.

Téka Népművészeti Tábor(Nagykálló-Harangod, Magyarország, július 22-29.)

Kalotaszegi Népzene- és Néptánctábor(Kalotaszentkirály, Románia, július 29- aug. 5.)

Kalotaszegi néptáncegyüttes

Csűrdöngölő Néptánctábor(Beregszász, Ukrajna, július 26-28.)

Moldvai Tánctábor(Lábnyik, Románia, július 30-augusztus 5.)

Danubiás Népzenei és Néptánc Tábor(Dunafalva, Magyarország, július 8-15.)

Oroszhegyi Kézműves és Néptánc Tábor(Oroszhegy, Románia, július 8-13.)

Zabolai népzene és néptánctábor(Zabola, Románia, július 30- augusztus 4.)

Vajdaszentiványi Nemzetközi Népzene- és Néptánctáboraugusztus 5-11.  

Nemzetközi Mezőségi Népzene és Néptánc Tábor(Válaszút, aug 5-12.) A tábor a mezőségi táncok, népdalok, a mezőségi muzsika iránt érdeklődők számára nyújt tanulási, továbbfejlődési lehetőséget. A táborozók napi nyolc órás képzésben részesülnek: kezdő, középhaladó, haladó csoportokban tanulnak táncokat, hangszeres (hegedű, brácsa, nagybőgő) népzenét. Naponta különböző mezőségi falvakból érkeznek meghívott adatközlők.

Széki Napok(Szék, Románia, augusztus 13-19.)

Pálpataki Néptánctábor(Pálpataka, Románia, augusztus 13-19.)

Mezőkeszüi Néptánctábor(Mezőkeszü, Románia, augusztus 13-18.)

 

Figyelem! A kínálat ennél is bővebb, és érdemes ellátogatni további információért a https://folkradio.hu/naptar/nyari_taborok-ra.

Forrás: https://folkradio.hu/naptar/nyari_taborok

Összeállította: Zsuppán Klaudia