Nélküled nem sikerülhet!

Nyomtatás

Kedves Híradó Olvasók!

 

A nyár után újra itt az ősz, a szeptemberi hűvöskés idő. Azért még van esélyünk időnként elcsípni néhány órát, amikor felmelegít a napsugár. „Légy felfedező a saját folyóidon és óceánjaidon!” – mondta egy helyütt H. D. Thoreau, kinek fő művéről olvashatunk könyvajánlót a Könyvespolc | Diavetítő rovatában. Azt hiszem, ez a nyár ennek a gondolatnak a jegyében telt sokunk számára. Hiszen annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokra valamelyest újra kinyílt Európa, s kicsit enyhült a koronavírus szorítása a világ torkán, az idei nyár legtöbbünk számára mégsem olyan volt, mint szokott – sokan csupán saját házunk tájékán „bolyongtunk”, elmaradtak a hazalátogatások, a külföldi nyaralások.

Mivel a pandémia jelentette veszély nem múlt még el, a tagok védelmében sok magyar egyesület szünetelteti a nagyobb rendezvényeit. Bárhogy is alakuljon a helyzet október 23-ig, a Híradó kiváló platform arra, hogy megemlékezzünk az 1956-os eseményekről, a forradalom hőseiről, a magyar szabadság eme hatalmas felkiáltásáról.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) aláírásgyűjtési akciójára többször is felhívtuk már Olvasóink figyelmét, s kértük, hogy aláírásukkal maguk is támogassák az európai őshonos kisebbségek ügyét. Székelyek, számik, baszkok, katalánok – hogy csak néhányat említsek közülük. Tulajdonképpen itt is egyfajta szabadságról van szó – hogy ezek a kisebbségek olyan uniós pénzforrásokhoz juthassanak, melyek fölött maguk rendelkezhetnek. Az aláírásgyűjtést meghosszabbították, így aki nem írta alá, még megteheti – a szemközti oldalon lévő Kárpát-medence rovatban több információt kaphatunk erről.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a „Szent István” Norrköpingi Magyar Egyesület a nyár elején befejezte működését. Örömteli viszont, hogy számtalan egyesület körében újraindultak, illetve nyáron is folytatódtak a gyerekfoglalkozások, családos összejövetelek: a göteborgi Tavaszi Szélnél is becsöngettek, a malmői Pannónia Klub pedig magasabb fokozatba kapcsolt, sőt vezetőségi szinten is megújult (erről részletesebben lásd az Interjú rovatot). A vírushelyzet kihívásaira Uppsala, Lund és Ljungby is megadta a saját válaszait.

Izgalmas történelmi cikkben ismerhetjük meg a német parancsnokság alatt, a II. világháborúban Dániába érkezett magyar katonák sorsát, akik a dán náciellenes ellenállás támogatásával ugyancsak a szabadság egyetemes értéke mellett tették le voksukat.

Köszönöm az egyes rovatok állandó szerzőinek, szerkesztőinek, hogy ezúttal is asztalunkra helyezték a szellem táplálékát – prózai és verses szövegek formájában. A Kárpát-medence rovat ezúttal a déli partról enged rálátást a Balaton-felvidék lankáira, hogy aztán egyfajta origóként Badacsonyba érkezzen meg, ahogyan a tavaly szeptemberi számban is tette.