Levél az Olvasóhoz

Nyomtatás

Kedves Híradó Olvasók!

Kicsi fehér templomotokba
Most minden erők tömörülnek.
Kicsi fehér templom-padokba
A holtak is mellétek ülnek.
A nagyapáink, nagyanyáink,
Szemükbe biztatás vagy vád:
Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!


Így hangzanak Reményik Sándor Templom és iskola című költeményének utolsó sorai 1925-ből. A nemzeti összetartozás napja mindig eszünkbe idézi 1920. június 4-ét. Talán nem árt felidézni Krúdy Gyula szavait sem, miszerint „amit elvett a rossz szomszéd, nem veszett el, mert nem rejtheti el sehová, mint a lopott subát, nem áshatja a föld alá, mint az orgazda a kincseit, el nem viheti helyéről, hogy túladjon rajta, mint elkötött lovat a vásárban…” (Az égett emberhez) Érdemes észben tartanunk Krúdy üzenetét: „Helyén maradt minden… Ott állnak a tornyok, a városok, a hidak, ahol tegnap állottak.” Nekünk is ott kell állnunk, a helyünkön, s mindig készen állni arra, hogy kinyújthassuk segítő kezünket (nemzet)társaink felé.

Füzér közelében. Fotó: Antal József

A márciusi szám megjelenése óta lezajlott a SMOSZ tisztújító közgyűlése, igaz, ezúttal nélkülöznünk kellett a személyes találkozást, talán még édesebb emlékként visszaidézve a tavalyi évet, mikor is a stockholmi nagyköveti rezidencián ünnepelhettük meg együtt március 15-ét. Az online közgyűlés választási eredményéről, Potápi Árpád János államtitkár úr szavairól, a nemzeti újrakezdés évéről néhány lapozásnyira találhatunk beszámolót a SMOSZ és a Diaszpóra rovatokban.
Interjúkból ezúttal sem lesz hiány: Novák Katalin családokért felelős minisztert, Bihari Szabolcs SMOSZ elnököt és Gergely Balázst, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjét ezúttal is Berecki Emőke kérdezte.
A Könyvespolc rovatban folytatódik Csépányi László Vipassana naplója, Kozsák Rudolf Árpád pedig megkapó novellájával repít el a képzelet birodalmába a Korzó kanyargós útjain – mikor textus és vizualitás átlényegül. A Képzőművészet rovatban befejezéséhez érkezik a Cigonyáról szóló ismertető.
Aztán tartom az ígéretem: a Kárpát-medence rovatban újra a Bükkbe csábítom Olvasóimat. Ezúttal a hegy déli oldalát barangoljuk be, többek között a kaptárkövek titkainak bűvöletében.
Ahogy egy évvel ezelőtt tettem, most is szép nyarat, jó pihenést, sok-sok élményt kívánok mindenkinek!