Levél az Olvasóhoz

Nyomtatás

Karácsony a Lisebergben, 2018 / Fotó: Antal József

Kedves Híradó Olvasók!
Azon gondolkodtam, mi változott a koronavírus-járvány tépázta emberiség életében az elmúlt 365 napban. Nyilván rengeteg minden. Én most elsősorban a találkozás aspektusára helyezném a hangsúlyt. Az év első felében még jobbára online közgyűlésekről, megbeszélésekről, képzelt táborokról tudósítottunk. Azonban néhány hónapja újra megszaporodtak a személyes találkozások, s csak bízni tudok abban, hogy nem kerekedik fölül mindenen ismét a vírus újabb hulláma.

Az idei év utolsó számában két új rovat indulásáról is van szerencsém hírt adni. A Nagykövetségi és diaszpóra hírek a Stockholmi Magyar Nagykövetség számára biztosít teret, hogy egy újabb fórumon érhessék el a svédországi magyarságot. A SOMIT rovat pedig az Őrszavak mellé sorakozik föl – míg az utóbbi a gyermekeket célozza meg nyári, anyanyelvi táborával, addig a SOMIT a felnőtt generációra fókuszál.
Örvendetes, hogy a SMOSZ őszi közgyűlését már hagyományos módon, azaz személyes jelenléttel tudtuk megtartani. A gyűlés eseményeinek összefoglalója a SMOSZ rovatában olvasható.
Bemutatkozik az Ághegy-Liget Baráti Társaság (ÁLBT) és az Erdélyi Könyv Egylet (EKE) összeolvadásából létrejött Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társasága (SMKTT), s folytatjuk az egyesületi bemutatkozásokat is.
Képzelt riport a 2020-as Kékvirág táborról címmel közölt pályázati felhívást az „Őrszavak/Custos” Anyanyelvápolók Egyesülete a lap 2020. júniusi számában. A felhívásra született írások 2020. október és 2021. október között jelentek meg a Híradóban. Itt az ideje az eredményhirdetésnek!
Tóth Ildikó, a Kékvirág tábor „nagymamája” ezúttal sem hagy minket az ünnepekre való ráhangolódás nélkül – soraival a magyar Luca hagyomány babonás vizeire evezhetünk, de megpillanthatjuk ennek tükrén az érem másik oldalát, a svéd verziót is – a Lussekatt történetét, készítésének minden csínját-bínját. Jóízűen emlékezem erre a skandináv finomságra, melyet eddig két Lucia ünnepen volt alkalmam elmajszolni Göteborg városában.
A Könyvespolc | Diavetítő ezúttal Denis Villeneuve Dűnéjéről formál véleményt. Jómagam nem olvastam még Frank Herbert nagysikerű sci-fi regényét. A könyvet és a filmet érzékletes, összetett, számtalan nézőpontból közelítő írás olvasása során egészen megkívántam a Dűne c. regényt – hogy aztán nyugodt szívvel nézhessem meg a belőle készült, legújabb filmadaptációt.
Folytatjuk az előző számban, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos Ferencz Orsolyával megkezdett interjút, Rácz Zsófia helyettes államtitkár pedig a családról, a hitről, a fiatalok mozgósításáról osztja meg velünk a gondolatait.
Bakonyi békesség. Ez a novemberi, igazi őszi időben tett felemelő séta a természet téli álom előtti arcát villantotta fel előttem – az ősz színpompájának, harmóniájának minden gyönyörűségével. A Kárpát-medence rovatban fellelhető, legújabb úti esszém címe nem véletlenül idézheti fel bennünk azt a békét, békességet, melyet karácsony felé közeledve annyira és egyre inkább vágyunk.
Áldott Karácsonyi Ünnepeket és nagyon Boldog Új Évet Kívánok minden kedves Olvasónknak!