Miért böjtölünk?

Nyomtatás

A farsangi ünnepkör lezárásával beléptünk a húsvéti ünnepkör időszakába, amely a 40 napos nagyböjttel kezdődik. Húshagyókedd, aminek a neve is jelzi a hús elhagyása, testünk és lelkünk megtisztítása, felkészülés az ünnepre, Jézus feltámadásának az ünnepére. Hamvazószerdán a régi öregek hamulúggal súrolták át az edényeket, hogy semmi zsiradék ne maradjon benne, hogy aztán majd a 40 nap leteltével újra hús-vét, azaz hús kerülhessen bele.

Régen a böjtben nem fogyasztottak húst. Ha kihagyod az étrendedből, és a maradékot fogyasztod, vagyis tésztát, kenyeret, péksüteményeket, zöldségeket, gyümölcsöket, nem valószínű, hogy segíteni fog a plusz kilók leadásában.

A teljes egész gabonák (barna rizs, árpa, zab, búza, rozs, köles, hajdina, kukorica) sokféle tápanyagot tartalmaznak, magas a rost-, ásványi anyag-, vitamin- és fehérjetartalmuk, kitűnő antioxidáns források. Energiájuk befelé forduló, vagyis abban segítenek, hogy minél többször hallgassunk a megérzéseinkre, a belső hangunkra, mely útmutatást ad nekünk. Miről is szól a böjt? Állj meg egy pillanatra, csendesedj el, indulj befelé!

A helyesen megválasztott ételkombináció (pl. gabona-hüvelyes zöldség-zöldség) tisztító hatása elindíthatja a súlycsökkenést, a tartós és sikeres fogyáshoz azonban elhatározásra, kitartásra, mozgásra és komoly „végigcsinálási stratégiára” van szükség.

Ha elhagyjuk étrendünkből a húst és helyette a biztonságos ételkombinációkat választjuk, már rövid idő után is tapasztalhatjuk, milyen hálás a szervezet a könnyítésért, a változtatásért. A magas vérnyomás rendeződik, a köszvényes fájdalmak enyhülnek, a kilók elindulnak lefelé, közérzetünk kiváló lesz, szervezetünk öngyógyító képessége kezd erőre kapni és segítségünkre sietni.

Böjtölni csak tudatosan lehet és kell. A természetes ételek alapos ismerete, stabilizáló, energetizáló, harmonizáló hatása elengedhetetlen az „okos” böjthöz. Mellékhatásai:

A régi paraszti gyakorlat úgy tartotta, nem az a bűn amit megeszel, hanem ami kijön rajta. Minden külső és belső érzékünkkel lehet böjtölni. A szemek böjtje után, milyen gazdagnak tűnik egy tartalmas film világa, a szavak böjtje után milyen hangsúlyossá és áldásossá tud válni egy-egy szó, kapcsolati böjt után, milyen gazdagító és színes tud lenni egy-egy találkozás, vagy egy unalmasnak tűnő ember, s kifakulni látszó barátság vagy szerelem.A böjt segít a fegyelem megszerzésére, s arra, hogy a lélek uralma alá helyezzem a testemet és az ösztön és indulati világomat. A böjt kiléptet minket önmagunkból, s ha helyesen böjtölünk kinyit bennünket az ÉN felé.

„Nem lehet véletlen, hogy a nagy vallásalapítók az ihletet, a megvilágosodást mind hosszú koplalás után érték el. Közel egy hónapig nem evett megvilágosodása előtt Buddha, Krisztus is napokig böjtölt. Fontos azonban, hogy utána mindketten mértékletességet hirdettek, egyik sem mondta, hogy szélsőségesen böjtölni kéne” - teszi hozzá dr. Fekete.

Akkor böjtölsz helyesen, ha nem magadba csavar, s depresszióssá tesz a böjt, hanem kinyit Isten felé és az embertárs iránti együtt érző szeretetre. Akkor, ha nem tesz gőgössé, hanem alázatra hangol.

Áldott húsvéti ünnepeket kívánok!

Mészáros Attila