Összefoglaló a svéd-magyar kapcsolatok elmúlt időszakban történt eseményeiről és a következő hónapok terveiről

Share

 

A magyar-svéd kapcsolatok dinamikájának alakulását az év első felében a gyakori parlamenti látogatások, a Wallenberg évforduló közös eseményei jellemezték, illetve a meghosszabbított Gripen megállapodás következtében megélénkült svéd gazdasági érdeklődés hazánk iránt.
Bildt külügyminiszter népes delegáció élén nyitotta meg – magyar partnerével együtt – a világ számos országában megünnepelt Wallenberg centenáriumi évet. A Wallenberg emlékév közös megnyitása nemzetközileg is kedvező visszhangra talált. Hende Csaba honvédelmi miniszter és svéd partnere két ízben is folytattak megbeszélést.  A több hónapon át folytatott szakértői tárgyalások januárban a Gripen szerződés magyar szempontból előnyös meghosszabbítását eredményezték 2026-ig. A svéd parlament elnöke április közepén folytatott tárgyalást magyar partnerével, illetve vett részt az Élet Menete eseményen vezető magyar politikusok társaságában Budapesten. 
A svéd-magyar parlamenti és kormányzati érintkezések is hozzájárultak, hogy a nemzetközi politikai porondon, illetve a médiában hazánkkal kapcsolatban előforduló, időnként elfogult bírálat közepette a svéd kormány nem csatlakozott az elhamarkodottan véleményt alkotókhoz, és álláspontja szerint Magyarországnak a jogilag megalapozott vélemények tekintetében célszerű együttműködnie a különböző európai intézményekkel.
Kulturális, oktatási és társadalmi kapcsolataink a szűkös anyagi keretek mellett is jól kiegészítették a gazdasági-politikai dimenzió eseményeit. A Liszt évfordulónak, a Wallenberg emlékévnek és a svédországi magyarság kezdeményezéseinek köszönhetően nem hiányoztunk a svéd kulturális palettáról. A Liszt- és a Wallenberg emlékév keretén belül a Nagykövetség koncertek, előadások, kiállítások, filmvetítések szervezésével és támogatásával járult hozzá az országimázs alakításához.  
A konzuli munka keretében egyenletes intenzitással folytatódik az egyszerűsített honosítással kérvényezett magyar állampolgársági kérelmek benyújtása, és örömteli eseménynek tekintjük, hogy a jóváhagyott kérelmek alapján mind több honfitársunk tett ünnepélyes keretek között állampolgársági esküt a nagykövetségen. 
Az év második felében is számos programra, rendezvényre kerül sor a hagyományos diplomáciai munka mellett.
Szeptember végén részt vettünk a göteborgi könyvvásáron, ahol a magyar pavilonban írókkal, költőkkel találkozhat és beszélgethetett a nagyközönség. 
Stockholmba látogat a magyar országgyű­lés külügyi bizottságának delegációja, majd október közepén Pröhle Gergely külügyi helyettes államtitkár folytat tárgyalásokat svéd partnereivel.
A Wallenberg érvforduló következő állomásaként szeptember 30-án a nagykövetség és a stockholmi Armémuseum szervezésében A hely, ahol történt címmel  került sor szemináriumra. 
Az ősz folyamán folytatódnak a Peregrinus Klub előadásai a nagykövetségen, számos érdekes témában várjuk az érdeklődőket október 9-én, november 6-án és november 28-án. 
Tervezzük a göteborgi magyarokkal történő hagyományos találkozót november folyamán, és várhatóan szintén novemberben kerül sor kihelyezett konzuli nap szervezésére Jönköpingben, ahol a kedvezményes honosítás keretében találkozik konzulunk az érdeklődőkkel.
 
Magyar Nagykövetség