Svédországi magyar „lábnyomok” – a nagykövetség felhívása látható magyar emlékek összegyűjtésére

Share

 

„Nem kis nemzet a magyar, ha nyaktól felfelé nézzük” – írta párt évtizede egy amerikai magyar honfitársunk. Félig tréfásan arra gondolt, hogy szellemi termékekben, vagy akár kézzelfogható műalkotásokban és egyéb „produktumokban” a magyarok mindig is élen jártak, bárhol is éljenek a világon.

 

Biztos vagyok benne, hogy Svédországban is található számos olyan látnivaló, emlék, vagy magyar vonatkozású hely, dolog, amire nemcsak büszkék lehetünk, hanem amire érdemes felhívnunk valamennyi magyar figyelmét is.

 

Arra kérnénk tehát a SMOSZ Híradó olvasóit, illetve családtagjaikat, barátaikat, hogy segítsenek megtalálni, beazonosítani és dokumentálni azokat a Svédországban fellelhető magyar emlékeket, amelyek megfelelnek az alábbi feltételeknek:

 

1.) Egyértelmű magyar vonatkozás

2.) A nyilvánosság számára megközelíthető, megtekinthető

3.) Érdekes lehet, elsősorban a magyarok (itt élők vagy turisták) számára

 

Célunk az, hogy a beazonosított, pontos földrajzi elhelyezkedéssel (város, utca, házszám, stb.) ellátott és tartalmilag röviden körülírt emléket a tágabb (magyar) érdeklődő közönség számára ismertté, „meglátogathatóvá” tegyük.

 

 

Álljon itt egy példa:

 

emlék:                         Karinthy Frigyes emléktábla

 

hely:                            Stockholm, Serafen Kórház, a stockholmi városházával szemben

 

cím:                             Hantverkargatan 2 D, 112 83 Stockholm

 

megközelíthető:            A stockholmi főpályaudvartól 10 perces séta. A kórház udvarába belépve a tábla a balra található épület (pavilon) bejárata melletti falon látható.

 

leírása:                      Az emléktáblát a SMOSZ helyezte el 2009-ben annak az épületnek falán, ahol az ismert magyar író, Karinthy Frigyes agyműtétjét végezte el Herbert Olivecrona professzor 1938-ban. Az író az „Utazás a koponyám körül” című, ismert művében örökítette meg az ezzel kapcsolatos emlékeit

 

fotó:   

 

 

Egy másik, még kevésbé kidolgozott példa:

 

Pap Iván, stockholmi magyar honfitársunk jelezte, hogy az 1956-71 között Lundban élő és dolgozó Wágner Nándor szobrászművésznek számos köztéri szobra található Svédországban, hasonlóan Kraitz Gusztávhoz-hoz, aki Fogdarp-ban (Hallandsås) él 1968 óta. Jó lenne tudni, hogy ezek a szobrok hol vannak, mit ábrázolnak és hogyan tekinthetők meg.

Ugyancsak tőle tudom, hogy Illés István építész két katolikus és három evangélikus templomot tervezett és épített (Uppsalában, Västerås-ban és Järfälla-ban). Jó lenne ezek pontos helyét és történetét is megtudni.

 

Várjuk az ilyen és hasonló emlékekről szóló információkat a nagykövetségen, az alábbi e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy levélben: Magyarország Nagykövetsége/Ungerns Ambassad, Box 24 125, 104 51 Stockholm.

 

Azt tervezzük, hogy a beérkező javaslatokat értékeljük, rendszerezzük és az arra érdemeseket közzétesszük a nagykövetség honlapján, illetve rendelkezésére bocsátjuk a svédországi magyar szervezeteknek, turisztikai intézményeknek, stb.

 

Szentiványi Gábor nagykövet