A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Nagyköveti interjú az Aftonbladet napilapban

 "A svédek köszönetet nyilvánítanak felénk"

Magyarország svédországi nagykövetének, Makkay Lillának, kemény kritikákra kellett válaszolnia azzal kapcsolatban, ahogy országa a menekültkrízist kezeli.
Az áltagos svédektől érkező vélemények azonban egész más hangvételűek. „Nagyon sok svéd keres meg bennünket, akik megköszönik, hogy megvédjük Európa határait” – mondta a nagykövet.


Szíriából, Irakból és más országokból származó menekültek tízezrei érkeztek Magyarországra a nyár folyamán. Aligha részesültek kedvező fogadtatásban.

Magyarország szögesdrótkerítést emelt, katonákat vezényelt a határra és olyan törvényeket hozott, amelyek lehetővé teszik a menekültek börtönbe zárását. Mindezt azért, hogy távoltartsák a migránsokat.
Bejárták a világot azok a képek, amelyeken a magyar határrendészet könnygázzal fújja le az embereket.

Makkay Lilla, Magyarország svédországi nagykövete bevallja, összetett feladat a jelenlegi helyzetben az országot képviselni.
- Folyamatosan időt kell szánni arra, hogy elmagyarázzuk a dolgokat. Ahhoz, hogy valaki megértse, ami ma Magyarországon történik, jól át kell tudnia látnia a dolgokat – mondja a nagykövet, a Stockholm központjában lévő, pompázatos nagykövetségi épületben.

Olyan fajsúlyos nemzetközi szervezetek is kritikájukat fejezték ki, mint az ENSZ vagy az Európa Tanács. Nekik nincs rálátásuk a dolgokra?
- A magyar történések sokkal bonyolultabbak annál, hogy gyorsan és egyszerűen meg lehetne őket ítélni.

Mik azok a komplikált tényezők, amelyek miatt szögesdrót-kerítést kell emelni, a menekültek megállítására?
- Az idei évben Magyarországra óriási menekülthullám érkezett a Közel-Keletről. Az emberek teljesen kontrollálatlanul, kukoricaföldeken és erdőkön keresztül jöttek be az országba. Magyarország a schengeni övezet tagja, amely szerint kötelessége megvédeni az EU külső határait. Talán nem a legkifinomultabb, de szükséges megoldás volt, mondja Makkay Lilla, aki tökéletesen beszél svédül az 1980-as években folytatott tanulmányai óta.

A magyar rohamrendőrség a múlt héten könnygázzal és vízágyúkkal lőtte a menekülteket Röszkénél.
- Sajnálatos, hogy egy ilyen szituáció kialakulhatott. De ennek is komplex a háttere. Menekültek egy nagyobb csoportja ultimátumot adott a rendőröknek: nyissák meg a határt vagy áttörik azt. Amikor a rendőrök nem reagáltak, köveket kezdtek feléjük dobálni. Ekkor vetették be a könnygázt és a vízágyúkat.
Természetesen, emberileg megértem egy anya helyzetét. De még menekültként is a hivatalos utat kell járniuk.
Makkay Lilla egy sajtófotót vesz elő, amelyen egy menekült egy kisgyereket tart a szögesdrótkerítés felett, a rendőrsorfal előtt.
-Nőként és két gyerek édesanyjaként, elképzelhetetlennek tartok egy hasonló helyzetet. Hogy egy ilyen tumultusban feltartsak egy kisgyereket. Soha nem engedtem volna meg a férjemnek, hogy ott, így felemelje a gyerekünket.

Jogosnak tartja a könnygáz használatát gyerekek ellen?
- A könnygázt nem a gyerekek ellen, hanem erőszakos, köveket dobáló személyek ellen vetették be.

De Ön szerint, hogy élték meg, a háború elől menedéket kereső gyerekek ezt a helyzetet?
-A nagykövet széttárja a karjait és elhallgat. „Az ott összegyűltek erőszakosan léptek fel. A rendőrség kénytelen volt beavatkozni.”

Magyarország idegengyűlölő ország?
- Természetesen nem az. Annak ellenére, hogy az országot óriási hullámban árasztották el idegenek, Magyarországon nem volt példa ellenük erőszakra, nem történt szándékos gyújtogatás és nem lehetett képeket látni menekülteket köpködőkről sem. Épp ellenkezőleg, rengeteg magyar osztott ételt, vizet és játékokat a menekülteknek.
Nincs a génjeinkben az idegengyűlölet.

Az EU vezetői szerdán ülnek össze Brüsszelben, hogy megpróbáljanak megegyezni a kvótamenekültek elosztásának lehetőségeiről. Stefan Löfven, Angela Merkellel és más EU tagországokkal a kvóták bevezetése mellett foglalt állást. Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor az egyike azoknak, akik ellenzik azt.
- A kvótarendszer nem fenntartható megoldás. Ha megegyezés születik arról, hogy idén 120 ezer menekültet osztunk el, jövőre talán 1 millió lesz. A probléma kialakulásának helyszínén kell megoldást találnunk. Az ENSZ élelmezési programja nem rendelkezik elég forrással, ezért az embereknek nincs más választása, mint Európába menekülni. Az EU-nak át kellene vennie a helyszínen lévő menekülttáborok finanszírozását és élelmezését.

Az EU a szétesést kockáztatja?
- Az Európai Unió fontos közösség Magyarország számára. Ugyanakkor minden országnak szem előtt kell tartania a saját érdekeit is. Vitázunk dolgokról, de végül közös megoldások születnek. 
Magyarországot kőkemény kritika érte, nem utolsósorban vezető svéd politikusok részéről. Makkay Lilla szerint az átlagos svéd emberek részéről azonban egész más hangnem. A legtöbben támogatják Magyarországot.
- Rengeteg levelet és e-mailt kapunk svédektől, akik köszönetet mondanak: „Köszönjük Magyarország. Köszönjük, hogy megvédik Európa határait.” Talán ők olyan svédek, akik személyes tapasztalattal rendelkeznek a bevándorlásról.

Makkay Lilla óvatosan válogatja meg a szavait. Itt-ott hozzátesz egy talánt vagy egy lehetségest. Nem úgy, mint Orbán Viktor miniszterelnök, aki lépten-nyomon szalagcímeket generál. Orbánt azzal vádolják, hogy antidemokratikus és totalitárius irányba vezeti Magyarországot. 
- Ez egy leegyszerűsített kép, mondja a nagykövet.

Nincs igazság a dologban?
- A miniszterelnök úr rendkívül elkötelezett, akit demokratikusan választottak meg. Egyenes beszédet használ, és olyan fontos kérdéseket is felvet, amellyel nem mindenki ért egyet.
Mit gondol a svéd menekültpolitikáról?
- Fontosnak tartom, hogy minden ország megválaszthassa a saját útját. Ahogy én látom, Svédország bevándorlási politikája rendkívül nagyvonalú és liberális. Svédország egy gazdag ország. Magyarországnak nincsenek ilyen mértékű forrásai.

 

Az eredeti svéd szöveg itt olvasható: http://www.aftonbladet.se/nyheter/utrikes/article21458374.ab

 
 
A szellemfalu

A szellemfalu

Kárpát-medence 2019. április 08.
Ezúttal Északkelet-Magyarország és a Felvidék tájain kerekezhet velem az olvasó. Tulajdonképpen szinte végig a hajdani Gömör és Kishont vármegye közigazgatási egységén belül maradtam – Derenket néztem ki a térképen, a romközségként nyilvántartott egykori települést. Az utam kis falumból, Urajról indult,…
Tovább
Háború utáni absztrakció III. rész

Háború utáni absztrakció III. rész

Képzőművészet 2019. április 08.
A svéd festményhármas után is izgalmas művek következtek, de előbb egy felirat állított meg. Ez az oktató felirat pedig arról informált, mi is az avantgárd. Mára ez a kifejezés teljesen el­terjedt, és hétköznapivá vált. Azért mégis nézzük ezt a megfogalmazást:…
Tovább
Fehér vászon – avagy az újrakezdések művészete

Fehér vászon – avagy az újrakezdések művészete

Könyvespolc 2019. április 08.
Az emberi fejlődés pszichológiája egy olyan téma, amellyel először a svédországi tanulmányaimon keresztül kerültem kapcsolatba. Ez a téma mély nyomot hagyott bennem, hiszen mint egy már régen keresett puzzle darab, illett az életfilozófiámhoz. A lényege, hogy az élet olyan, mint…
Tovább

Egyesületek

Irodalmi kávéház Lundban

Irodalmi kávéház Lundban

A Lundi Magyar Kultúrfórum több mint, hatvan éve jól működő egyesület Svédországban. Vállalom, hogy elcsépelt, de most ez…
Beszámoló az Ághegy-Liget Baráti Társaság (ÁLBT) tevékenységéről

Beszámoló az Ághegy-Liget Baráti Társaság (ÁLBT) tevékenységéről

Az ÁLBT 2005. január 20-án alakult, majd hosszú tevékenység után a társaság megszűnt. Az aktív vezetőségi tagok visszavonultak,…
Jelentés Norrköpingből

Jelentés Norrköpingből

Az utóbbi pár évben nagy változások történtek a norrköpingi Szent István Egyesületéletében. A természetes lemorzsolódások, s az utánpótlás…
Az EKE könyvegylet támogatókat és pártfogókat keres és vár a Trianon centenáriumához kapcsolódó esszékötetéhez

Az EKE könyvegylet támogatókat és pártfogókat keres és vár a Trianon centenáriumához kapcsolódó esszékötetéhez

Az EKE-sorozat létrehozása és húsz kötetre kiterjedő fenntartása mind a mai napig a világ magyar emigrációjának leghosszabb ideig…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Nagy sikernek örvendett mind az őszi szüreti bálunk, mind az Erzsébet-Katalin bálunk. December elején teli busszal karácsonyi vásáron…
Változatos programok a Stockholmi Magyar Házban

Változatos programok a Stockholmi Magyar Házban

Fölszállott a páva a Stockholmi Magyar Házra, 2018. december 8-án Az Adventi ünnepség meleg és családias hangulatát a Fölszállott…
A Szomszédnéni Produkciós Iroda óriási sikert aratott a Stockholmi Magyar Házban

A Szomszédnéni Produkciós Iroda óriási sikert aratott a Stockholmi Magyar Házban

Február 9-én a Magyar Házban is bemutatkozott a Szomszédnéni Produkciós Iroda két tehetséges szereplője: Bálint Ferenc és Tóth…
Csomortáni Gál László stockholmi kiállítása

Csomortáni Gál László stockholmi kiállítása

2019. február 9-én, a Szomszédnéni Produkciós Iroda humorestjét megelőzően emlékezetes kultúreseménynek lehettek tanúi azok, akik a stockholmi Magyar…
Egy világot szórakoztatva írta be magát a futball nagykönyvébe az Aranycsapat

Egy világot szórakoztatva írta be magát a futball nagykönyvébe az Aranycsapat

„A dicső múltra emlékezve kell építeni a jövőt, és felvállalni magyarságunkat bárhol a nagyvilágban” Többnyire az urak és…
A karnevál bűvöletében | A SOMIT téli tábora

A karnevál bűvöletében | A SOMIT téli tábora

2019. február 15–17. között a Hälleberga Tábortanyán gyűltek össze a SOMIT-osok. Egy kis átváltozásra, farsangolásra – természetesen előtte…
Beszélgetés a Mikulással és a krampusszal

Beszélgetés a Mikulással és a krampusszal

December elején, a svédországi magyar gyerekek számára a SMOSZ szervezésében, Stockholmtól Malmőig mutatta be a Levelek Télapónak című…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

A decembert a Mikulás-ünnepséggel kezdtük a gyerekek nagy örömére, majd szilveszteri teltházas bállal zártuk a 2018-as évet. Téli…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME