A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Nagyköveti interjú az Aftonbladet napilapban

 "A svédek köszönetet nyilvánítanak felénk"

Magyarország svédországi nagykövetének, Makkay Lillának, kemény kritikákra kellett válaszolnia azzal kapcsolatban, ahogy országa a menekültkrízist kezeli.
Az áltagos svédektől érkező vélemények azonban egész más hangvételűek. „Nagyon sok svéd keres meg bennünket, akik megköszönik, hogy megvédjük Európa határait” – mondta a nagykövet.


Szíriából, Irakból és más országokból származó menekültek tízezrei érkeztek Magyarországra a nyár folyamán. Aligha részesültek kedvező fogadtatásban.

Magyarország szögesdrótkerítést emelt, katonákat vezényelt a határra és olyan törvényeket hozott, amelyek lehetővé teszik a menekültek börtönbe zárását. Mindezt azért, hogy távoltartsák a migránsokat.
Bejárták a világot azok a képek, amelyeken a magyar határrendészet könnygázzal fújja le az embereket.

Makkay Lilla, Magyarország svédországi nagykövete bevallja, összetett feladat a jelenlegi helyzetben az országot képviselni.
- Folyamatosan időt kell szánni arra, hogy elmagyarázzuk a dolgokat. Ahhoz, hogy valaki megértse, ami ma Magyarországon történik, jól át kell tudnia látnia a dolgokat – mondja a nagykövet, a Stockholm központjában lévő, pompázatos nagykövetségi épületben.

Olyan fajsúlyos nemzetközi szervezetek is kritikájukat fejezték ki, mint az ENSZ vagy az Európa Tanács. Nekik nincs rálátásuk a dolgokra?
- A magyar történések sokkal bonyolultabbak annál, hogy gyorsan és egyszerűen meg lehetne őket ítélni.

Mik azok a komplikált tényezők, amelyek miatt szögesdrót-kerítést kell emelni, a menekültek megállítására?
- Az idei évben Magyarországra óriási menekülthullám érkezett a Közel-Keletről. Az emberek teljesen kontrollálatlanul, kukoricaföldeken és erdőkön keresztül jöttek be az országba. Magyarország a schengeni övezet tagja, amely szerint kötelessége megvédeni az EU külső határait. Talán nem a legkifinomultabb, de szükséges megoldás volt, mondja Makkay Lilla, aki tökéletesen beszél svédül az 1980-as években folytatott tanulmányai óta.

A magyar rohamrendőrség a múlt héten könnygázzal és vízágyúkkal lőtte a menekülteket Röszkénél.
- Sajnálatos, hogy egy ilyen szituáció kialakulhatott. De ennek is komplex a háttere. Menekültek egy nagyobb csoportja ultimátumot adott a rendőröknek: nyissák meg a határt vagy áttörik azt. Amikor a rendőrök nem reagáltak, köveket kezdtek feléjük dobálni. Ekkor vetették be a könnygázt és a vízágyúkat.
Természetesen, emberileg megértem egy anya helyzetét. De még menekültként is a hivatalos utat kell járniuk.
Makkay Lilla egy sajtófotót vesz elő, amelyen egy menekült egy kisgyereket tart a szögesdrótkerítés felett, a rendőrsorfal előtt.
-Nőként és két gyerek édesanyjaként, elképzelhetetlennek tartok egy hasonló helyzetet. Hogy egy ilyen tumultusban feltartsak egy kisgyereket. Soha nem engedtem volna meg a férjemnek, hogy ott, így felemelje a gyerekünket.

Jogosnak tartja a könnygáz használatát gyerekek ellen?
- A könnygázt nem a gyerekek ellen, hanem erőszakos, köveket dobáló személyek ellen vetették be.

De Ön szerint, hogy élték meg, a háború elől menedéket kereső gyerekek ezt a helyzetet?
-A nagykövet széttárja a karjait és elhallgat. „Az ott összegyűltek erőszakosan léptek fel. A rendőrség kénytelen volt beavatkozni.”

Magyarország idegengyűlölő ország?
- Természetesen nem az. Annak ellenére, hogy az országot óriási hullámban árasztották el idegenek, Magyarországon nem volt példa ellenük erőszakra, nem történt szándékos gyújtogatás és nem lehetett képeket látni menekülteket köpködőkről sem. Épp ellenkezőleg, rengeteg magyar osztott ételt, vizet és játékokat a menekülteknek.
Nincs a génjeinkben az idegengyűlölet.

Az EU vezetői szerdán ülnek össze Brüsszelben, hogy megpróbáljanak megegyezni a kvótamenekültek elosztásának lehetőségeiről. Stefan Löfven, Angela Merkellel és más EU tagországokkal a kvóták bevezetése mellett foglalt állást. Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor az egyike azoknak, akik ellenzik azt.
- A kvótarendszer nem fenntartható megoldás. Ha megegyezés születik arról, hogy idén 120 ezer menekültet osztunk el, jövőre talán 1 millió lesz. A probléma kialakulásának helyszínén kell megoldást találnunk. Az ENSZ élelmezési programja nem rendelkezik elég forrással, ezért az embereknek nincs más választása, mint Európába menekülni. Az EU-nak át kellene vennie a helyszínen lévő menekülttáborok finanszírozását és élelmezését.

Az EU a szétesést kockáztatja?
- Az Európai Unió fontos közösség Magyarország számára. Ugyanakkor minden országnak szem előtt kell tartania a saját érdekeit is. Vitázunk dolgokról, de végül közös megoldások születnek. 
Magyarországot kőkemény kritika érte, nem utolsósorban vezető svéd politikusok részéről. Makkay Lilla szerint az átlagos svéd emberek részéről azonban egész más hangnem. A legtöbben támogatják Magyarországot.
- Rengeteg levelet és e-mailt kapunk svédektől, akik köszönetet mondanak: „Köszönjük Magyarország. Köszönjük, hogy megvédik Európa határait.” Talán ők olyan svédek, akik személyes tapasztalattal rendelkeznek a bevándorlásról.

Makkay Lilla óvatosan válogatja meg a szavait. Itt-ott hozzátesz egy talánt vagy egy lehetségest. Nem úgy, mint Orbán Viktor miniszterelnök, aki lépten-nyomon szalagcímeket generál. Orbánt azzal vádolják, hogy antidemokratikus és totalitárius irányba vezeti Magyarországot. 
- Ez egy leegyszerűsített kép, mondja a nagykövet.

Nincs igazság a dologban?
- A miniszterelnök úr rendkívül elkötelezett, akit demokratikusan választottak meg. Egyenes beszédet használ, és olyan fontos kérdéseket is felvet, amellyel nem mindenki ért egyet.
Mit gondol a svéd menekültpolitikáról?
- Fontosnak tartom, hogy minden ország megválaszthassa a saját útját. Ahogy én látom, Svédország bevándorlási politikája rendkívül nagyvonalú és liberális. Svédország egy gazdag ország. Magyarországnak nincsenek ilyen mértékű forrásai.

 

Az eredeti svéd szöveg itt olvasható: http://www.aftonbladet.se/nyheter/utrikes/article21458374.ab

 
 
Bemutatkoznak a 2018–2019-es Kőrösi Csoma Sándor Program svédországi ösztöndíjasai

Bemutatkoznak a 2018–2019-es Kőrösi Csoma Sándor Program svédországi ösztöndíjasai

Portré 2018. december 15.
Szeptembertől újra köreinkben tudhatjuk a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas program keretében érkezett fiatalokat, és társaságukat, valamint szakmai segítségüket élvezhetjük Svédország különböző tájain. Előző lapszámunkból Antal Józsefet és Dobos Tamást ismerhette meg az olvasó, ezúttal pedig Sebestyén Marianna malmői, Bálint Réka…
Readmore
Háború utáni absztrakció II. rész

Háború utáni absztrakció II. rész

Képzőművészet 2018. december 15.
E központi szoborcsoporttól, vagy nevezhetjük akár kisplasztika csoportnak is, a fal felé fordulva, szinte bronzos felületű, vagy vasfekete vásznak kapcsolódnak a nagyszerű anyaghoz. Három kitűnő spanyol festőművész, méreteiben és színeiben is hasonló, absztrakt vásznai. Az 1929-ben Spanyolországban született Luis Feito…
Readmore

Egyesületek

Szüreti mulatság, generációk találkozása

Szüreti mulatság, generációk találkozása

A SOMIT őszi tábora 2018. október 5–7. között ismét a SOMIT-os tábor résztvevői vittek életet a Hälleberga Tábortanyára.…
SOMIT: összefonódó generációk

SOMIT: összefonódó generációk

Október 6-án, a SOMIT 2018-as őszi táborán rendkívüli közgyűlés keretében döntött a tagság az egyesület névváltoztatásáról. A Svédországi…
A Stockholmi Magyar Ház őszi programjai

A Stockholmi Magyar Ház őszi programjai

A Stockholmi Magyar Ház a nyár és az ősz folyamán lezajlott jelentős tatarozási munkálatok után, új környezetben, megszépült…
Hírek a Hungaroclubtól

Hírek a Hungaroclubtól

Október elején a marosvásárhelyi Yorick színház Sminkszoba című előadását fogadtuk. Az előadók a SMOSZ meghívott előadói voltak. Az…
Apja-Fia a Stockholmi Magyar Ház színpadán

Apja-Fia a Stockholmi Magyar Ház színpadán

Berecz András és István előadása November 17-én Berecz András Kossuth-díjas előadóművész családjával a Stockholmi Magyar Házban összegyűlt 125…
iHuset 2018 – Dimenziók kiállítás megnyitó

iHuset 2018 – Dimenziók kiállítás megnyitó

Mire mindannyian összegyülekeztünk Shamsi Neeimai Gallery and More galériájában, megérkezett az első idei hó. Mivel a 2018-as iHuset…
Patrubány Miklós göteborgi előadása

Patrubány Miklós göteborgi előadása

Patrubány Miklós 2000 óta a Magyarok Világszövetségének elnöke. Amikor először járt Göteborgban, egy zászlót ajándékozott a Kőrösi Csoma…
Gyere velem a Hargitára

Gyere velem a Hargitára

Tamás Gábor koncertje Teljes véletlen, hogy éppen az aradi vértanúk napjának (október 6.) végén gyülekeztek a régen hallott…
Sminkszoba

Sminkszoba

Az életről olyan sokat lehet írni. Gondolataink támadnak éveink minden olyan eseményéről, amelyből tanultunk, okultunk, vagy amelyektől talán…
Pogácsasütés és LuFi Lundban

Pogácsasütés és LuFi Lundban

A Lundi Fiatalok (LuFi) szezonnyitó klubestet tartottak, ezzel azonos időben a „nagyok” közös pogácsasütésre gyűltek össze a Lundi…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub őszi időszaka sok programot tartogat a Malmö és környékén élő magyarok számára. Ősztől a gyerekfoglalkozások…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan elő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME