Haza kell csalogatni a Nyugat-Európába távozott fiatalokat

Nyomtatás

Potápi Árpád János / Fotó Koszticsák Szilárd, MTI

A Nyugat-Európába kivándorolt magyar fiatalok hazacsalogatását említette egyik legfontosabb feladatként Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára május 4-én, pénteken a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) közgyűlésén.

Az évenkénti találkozót ezúttal - és most először - Portugáliában, azon belül Fatimában rendezték meg, a híres zarándokhely tőszomszédságában, ami egyfajta szellemiséget is sugallt. A közgyűlésen éves beszámolót tartott a 2001-ben alakult szövetség 15 tagszervezete tevékenységéről, sikereiről és gondjairól.

Potápi Árpád elmondta, hogy az államtitkárság számára kiemelt fontosságú a magyar identitás megóvása Nyugat-Európában is, a Kárpát-medencén kívüli 213 vasárnapi iskola támogatása, de a legnagyobb feladat hazacsalogatni egyre nagyobb számban a hazai felsőoktatásba, munkaerőpiacra a külföldön élő magyar fiatalokat, elérni, hogy Magyarországon alapítsanak családot.

Az államtitkár nemmel felelt arra a kérdésre, hogy az egyre több kivándorló magyar fiatal révén növekszik-e az ernyőszervezet taglétszáma. Potápi Árpád stagnálónak mondta az adatot, és fontos feladatnak nevezte az évtizedek óta kint élők és az újonnan kivándorlók közti összeköttetés kialakítását. Ezt nehezíti, hogy a mostanában kivándorlóknak munkahelyük az első, hétvégi programjaikban nemigen szorítanak helyet a kapcsolatkeresésre a régóta kint élőkkel. Hozzátette ugyanakkor, hogy az iskolákon keresztül közeledés mutatkozik a két csoport között.

A NYEOMSZSZ elnöke, a Bécsben élő Deák Ernő köszönetet mondott a közgyűlés kiváló szervezéséért a portugál tagszervezetnek és a portugáliai magyar nagykövetségnek. Deák Ernő reményének adott hangot, hogy egy év múlva 15-ről 18-ra emelkedik a szövetség tagszervezeteinek száma, mert Írországban, Spanyolországban és Olaszországban is jól halad az országos méretű szerveződés, ami a tagság előfeltétele.

Forrás: MTI

ZÁRÓNYILATKOZAT

A Nyugat‐Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) 2018. május 4-én tartotta rendes évi közgyűlését a portugáliai Fatimában.

A magyar országgyűlési választások győzteseinek jókívánságait fejezte ki a közgyűlés. Reméljük, az új országgyűlés az összmagyarság érdekét szem előtt tartva végzi munkáját.

Potápi Árpád János államtitkár ismertette a Nemzetpolitikai Államtitkárság nyugat-európai magyarsággal kapcsolatos eredményeit, célkitűzéseit, és köszönetét fejezte ki a NYEOMSZSZ-nak a nemzetpolitikai stratégia kialakításában az együtt gondolkodásért. Kiemelte, az országgyűlési választásokon a NYEOMSZSZ sokat segített a regisztrációban és megköszönte mindenkinek a részvételt.

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes üdvözletét Csallóközi Zoltán főtanácsadó adta át, aki bíztatta a jelenlévőket a magyar nemzetet érő támadások elleni fellépésre.

A közgyűlés meghallgatta az elnökség és a tizenöt országos szervezet színes, sokrétű éves beszámolóját.

A NYEOMSZSZ üdvözölte a FUEN Minority Safe Pack sikeres aláírás-gyűjtő kezdeményezését, mely az európai őshonos kisebbségek jogi helyzetének megoldását kéri az Európai Parlamentben.

A portugáliai tagszervezet javaslatára a közgyűlés erkölcsileg támogatja a Világ- és szellemi örökségi övezet megteremtését a Fatima-i Magyar Keresztút és Kálvária területén, és a Fatimai Magyar Kálvária Testvériségének létrejöttét, valamint a helyi tagszervezetek figyelmébe ajánlja ezek terjesztését és felkarolását.

A diaszpórában élő magyar ifjúság nemzettudatát erősítő konferencia megszervezéséről döntött a közgyűlés, amelynek célja, hogy a magyar szellemben nevelkedett nyugati fiatalok gyermekei is megmaradjanak a magyar nemzet számára.

A közgyűlés kéri a Magyar Országgyűlést, teremtse meg a jogi keretét annak, hogy a Magyarországon kívüli magyarság a Magyar Országgyűlésben képviseltethesse magát.

A kormány, amennyiben az Európai Parlamenti választásokon a nyugati-európai magyarság számára képviseletet biztosít, kérjük, vegye figyelembe a NYEOMSZSZ véleményét is.

A közgyűlés kéri a magyar kormányt, a külképviseleteinek és a helyi magyar közösségek közötti harmonikus együttműködés érdekében tisztázza megbízottjainak a feladatkörét.

Fatima, 2018. május 4.