Sikeres tanácskozás a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetőjének jelenlétében

Nyomtatás

A SMOSZ tavaszi közgyűlése

 

2019. március 2-án, szombaton a Stockholmi Magyar Házban került sor a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének (SMOSZ) éves közgyűlésére, melyet a svédországi egyesületi képviselők és SMOSZ tisztségviselők mellett Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, valamint Thuróczy Zoltán, magyarság és kulturális ügyekért felelős diplomatája is megtisztelt jelenlétével.

 A szokásokhoz híven ezúttal is a délelőtt a tagegyesületeknek jutott a főszerep. Bihari Szabolcs, a SMOSZ elnökének köszöntőjét követően az egyesületek képviselőinek éves beszámolóját hallgathatták meg a jelenlévők. Míg több egyesület sikeres tisztújításon és generációváltáson esett át, több helyen még mindig kihívást jelent a tagok és a vezetőség fiatalítása, az újonnan letelepedettek bevonása az egyesületi életbe. A beszámolókból nagyszerű programokról, új kezdeményezésekről is hírt kaphattak a küldöttek. A formális beszámolók mellett a délelőtti ülés közötti kávészünet kiváló fórum az ötlet- és tapasztalatcserére is.     

Az egyesületi beszámolókat a házkezelőségek (Stockholmi Magyar Ház, Hälleberga Tábortanya), valamint a Híradó beszámolója követte.

Bihari Szabolcs elnöki beszédében köszöntötte az egyesületek képviselőit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviseletében jelenlévő Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszonyt, a Svédországi Magyar Protestáns Gyülekezetek világi elnökét, Sebestyén Gábort, a stockholmi Magyar Nagykövetség tanácsosát, Dr. Thuróczy Zoltánt és Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait.

A délelőtt folyamán az egyesületek beszámolóit hallgathatták meg a közgyűlés résztvevői. / Fotó: Bitay Zsolt

Beszámolóját a kiemelt feladatok értékelésével kezdte, melyek között a taglétszám konszolidálása, az anyanyelvoktatás, a gyerek- és ifjúsági programok ösztönzése, a SMOSZ képviselete a NYEOMSZSZ és a Diaszpóra Tanács ülésein szerepelt.

Bihari Szabolcs kifejtette, a SMOSZ taglétszáma az elmúlt évekhez viszonyítva megszilárdult, tavaly közel 3300 tagot regisztrált a szervezet. Rámutatott, bár a generációváltás nem megy mindenhol zökkenőmentesen, örvendetes, hogy néhány gonddal küszködő egyesület tevékenysége a mélypont után újra felfele ível. Ahogyan az is, hogy az újonnan érkezők közül egyre többen kapcsolódnak be tevékenyen a szervezetek munkájába.

A SMOSZ gazdasági helyzetét ismertetve az elnök örömmel számolt be, hogy 2018-ban is sikerült egyensúlyban tartani a bevételi és kiadási összegeket. Elmondta, a svéd állami támogatás kiegészítéséhez a SMOSZ sikeresen pályázott Magyarországon a Nemzetpolitikai Államtitkárság által felügyelt BGA Zrt. egyedi támogatásként kiírt pályázatán.

Beszédében továbbá hangsúlyozta az anyanyelvi oktatás, a gyerek és ifjúsági programok jelentőségét, melyben a SMOSZ feladata, anyagilag támogatni ezeket a programokat és megteremteni a központi rendezvények feltételeit. Országszerte komoly fellendülésnek örvendenek a gyerek- és ifjúsági programok. Bihari Szabolcs kifejtette, jelenleg tíz körzetben van jelentős gyerek- és ifjúsági tevékenység, és ehhez kapcsolódnak a kerületi és országos jellegű programok. Ezen programok révén több száz gyerek és ifjú részesül rendszeres magyar nyelvű foglalkozásban.

Az elnöki beszámolóban ismertette a szervezet ingatlanjainak helyzetét, melyek szintén a BGA Zrt. által elnyert pályázatoknak köszönhetően több bővítési és felújítási munkán is átestek, majd pedig a központi rendezvények, az országos programok és a Híradó munkájára tért ki beszédében. Továbbá értékelte a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas programot, mint a SMOSZ számára az eddigi leghatékonyabb segítséget Magyarország részéről.

A szervezet kiemelt feladatának tekinti a Svédországi Magyar Protestáns Gyülekezettel, a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségével, valamint a stockholmi Magyar Nagykövetséggel való együttműködést. Az elnök örömmel nyugtázta, hogy mindhárom kapcsolatot a kölcsönös tiszteleten alapuló szoros együttműködés jellemzi.

Bihari Szabolcs elmondta, a SMOSZ minden évben részt vesz a Diszpóra Tanács (DT) és a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésein, mely alkalmakat a legrangosabb állami előkelőségek is megtisztelik. A neves felszólalók előadásain túl, a DT-n alkalom adódik regionális megbeszélésre, ahol kontinentális problémákat és javaslatokat tárgyalnak meg a jelenlevők, majd ezt követik a plenáris üléseken való egyeztetések a többi kontinens szervezeteivel.

A svédországi kapcsolatok tekintetében Bihari Szabolcs kitért a SMOSZ számára legfontosabb svéd szerv, a MUCF (Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor) szerepére, akik az éves állami támogatást folyósítják, valamint felhívta a figyelmet a Studieförbundet Vuxenskolan-nal való országos együttműködésre, mellyel a tagszervezeteknek is érdemes élni a helyi SV-nél.

Az elnöki beszámolót követően a közgyűlés résztvevői részletes beszámolót hallhattak a SMOSZ pénzügyi helyzetéről is, melyből kiderült, hogy a SMOSZ jól gazdálkodott a rendelkezésére álló forrásokkal. 

A délután folyamán sor került a jelölőbizottság tisztújítására is, mely tisztségekre a közgyűlés Bartha Lászlót, Kovács Sándort, Lőrincz Lázárt, Maróti Beátát és Szöllősi Antalt választotta.

Pirityiné Szabó Judit / Fotó: Bitay Zsolt

Végezetül a meghívottak részéről Sebestyén Gábor, a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösségének világi elnöke köszöntötte a közgyűlést. Thúróczy Zoltán nagyköveti tanácsos, a Magyarország stockholmi nagykövetének üdvözletét tolmácsolta, majd pedig Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője tartotta meg előadását. Beszédében kitért az államtitkárság 2018–2022 közötti időszak célkitűzéseire és programjaira a Kárpát-medence és a nyugati diaszpóra számára, mely időszakban kiemelt szerepet kap az identitáserősítés, a családok támogatása, valamint a gazdaságfejlesztés. Beszámolt a nyugati diaszpórát érintő egyik legjelentősebb programról, a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjprogramról, melyet idén immár hetedik alaklommal hirdettek meg, valamint a 2018-ban először, és idén ismételten kiírt pályázati programokról a diaszpórában működő magyar szervezetek és hétvégi iskolák számára. A főosztályvezető asszony kifejtette, 2018-ban e pályázatok keretében 100 millió forintból 67 hétvégi magyar iskola, valamint 300 millió forintból 215 magyar szervezet programjainak és fejlesztéseinek megvalósításához járult hozzá az államtitkárság. Továbbá beszámolt a Rákóczi Szövetség által meghirdetett táborokról és egyéb programokról, végül pedig a közgyűlés legnagyobb örömére a főosztályvezető asszony bejelentette, hogy az államtitkárság 2019-ben is pozitívan bírálta el a SMOSZ áltál benyújtott pályázatokat.

 

A hosszúra nyúló, de tartalmas és eredményes gyűlés a magyar és székely himnusz eléneklésével zárult. Az estét az ösztöndíjasok által összeállított és előadott műsor, majd pedig az ünnepi vacsora koronázta.

 

Híradó