Itt van az ősz, itt van újra! – hírek a SOMIT háza tájáról

Nyomtatás

Petőfi közismert versének kezdősora hallatán leginkább az elmúlásra, a megnyugvásra asszociálhatnánk, mintsem az újrakezdésre. Csakhogy az idei ősz egy kicsit más volt, mint minden eddigi. Nem csak a természet festői köntösbe való öltözését, majd a lombhullást, az elmúlást jelentette, de magában hordozta az újjászületés kezdetét is.

A világjárvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését, illetve azok feloldását követően, szeptember óta újra elkezdett visszaszivárogni az élet megannyi svédországi magyar egyesületbe. Az egyesületi naptárak sorra kezdenek megtelni, újra megrendezésre kerülnek felnőtt és gyermekrendezvények egyaránt.

Családos tábori pillanat / Fotó: Bitay Zsolt
Természetesen nem képez ez alól kivételt a SOMIT Generációk sem. Az online, majd a korlátozott létszámú szabadtéri találkozókat felváltva, a lehetőségekhez alkalmazkodva, végre kezdetét vették a hagyományos SOMIT táborok.
A kényszerszünetet követően az első SOMIT tábort júniusban tartottuk, majd a Családos táborban összegyűlhetett a tagság apraja-nagyja, e rendezvény középpontjában a gyermekek álltak. A találkozóra a nyár végén, Hällebergán került sor, augusztus 27–29. között.
A szervezett programok mellett volt idő a barátkozásra, hosszan tartó csevegésekre, szívből jövő kacagásra, a régi baráti kapcsolatok felelevenítésére és elmélyítésére. Különös jelentőséggel bírnak ezek a táborok, hiszen sok Svédországban született gyermek csak ilyen és az ehhez hasonló rendezvényen tudja gyakorolni a magyar nyelv használatát.

Őszi csoportkép / Fotó: Bitay Zsolt

A tábor jó hangulatához nagyban hozzájárult az is, hogy majdnem ugyanannyi gyermek vett részt, mint felnőtt.
A soron következő tábor a tradicionális Őszi tábor volt, melynek szintén Hälleberga adott otthont. A rendezvényre szeptember 24–26. között került sor.
A tábort a SOMIT találka parti indította. Bizonyára senkinek sem kell bemutatni azt az érzést, örömöt, amikor hosszú kihagyás után egy légtérben újra feltűnnek az ismerős arcok, élőben összetalálkoznak a tekintetek, ölelkeznek a régi cimborák, kezdetét veszik a reggelig tartó beszélgetések és nagy eszmecserék. Szombaton délelőtt került sor a SOMIT tisztújító közgyűlésére, melynek keretében a tagság új vezetőséget választott, majd egy kis pihenő után egy igazi, élménydús délutáni vetélkedő várta a résztvevőket. Az est szüreti vigadalommal ért véget.

Szüreti mulatság / Fotó: Bitay Zsolt

Az újonnan megválasztott vezetőségi tagok, akik az elkövetkező két évben töltik be tisztségüket: Kádár Attila (elnök), Kovács Linda (pénztáros), Bitay Zsolt (titkár), Bartos Attila, Bartos Imreh Boróka, Bitay Erzsébet, Hartmann Barbara, Szabó Gábor, Urbán Éva, Hideg Csaba (vezetőségi póttag) és Vermes Zsombor (vezetőségi póttag).
Revizorok: Bodnár László és Szakács László-Szilárd.
Jelölőbizottsági tagok: Vass Attila és Horváth Enikő.
A leköszönő vezetőségi tagoknak – Beke Anikónak, Kovács Sándornak és Menyhárt Lajosnak – ezúton is köszönetet mond a SOMIT vezetősége a Társaságra fordított, éveken át tartó áldozatos munkájukért.
Végül, de nem utolsósorban megjegyeznénk még, hogy azon túl, hogy az újonnan megalakult vezetőség tagjai között egyaránt vannak fiatalok és örök ifjak, az összetételét tekintve egyedi a SOMIT történetében, hogy először képviselteti magát szinte minden határon túli magyar régió: Felvidék, Délvidék, Erdély és Magyarország is.
Az újonnan megválasztott vezetőség november 13–14-én tartotta alakuló és egyben éves vezetőségi gyűlését, melynek keretében meghatároztuk a jövő évi táboraink időpontjait, illetve az egyesület további céljait, teendőit.
Kedves olvasó! Amennyiben szeretnél te is közénk tartozni, és a jövőbeli rendezvényeinken részt venni, látogass el honlapunkra (https://www.somit.net/), valamint kövess bennünket figyelemmel a közösségi médiában, hiszen hamarosan újra találkozunk!
Hívunk, várunk, légy ott közöttünk!