Szimpátia-tüntetés a Székelyek Nagy Menetelése mellett

Nyomtatás
OKTÓBER 27-ÉN szeles, de napos időben délelőtt 11 órától kezdtünk gyülekezni a stockholmi román követség előtt.
Az elsők között öt halmstadi székely érkezett meg, akik Veres Csaba szervezésében hajnalban indultak Halmstadból, hogy részt vehessenek a stockholmi szimpátia-tüntetésen.
 
Tüntetők a román nagykövetség előtt
Fotó: Tiglezán József
 
EZT MEGELŐZŐEN részt vettünk a Svédországi Protestáns Egyházi Közösség ökumenikus istentiszteletén, amely a tüntetésre való tekintettel, megváltozott időpontban 10 órakor kezdődött a szokásos 11 óra helyett.
Déli tizenkét órára kilencvenen gyűltünk össze a román nagykövetség előtt. Ekkor én azzal a kijelentéssel fordultam a jelenlevőkhöz, hogy mi nem valami vagy valakik ellen, hanem valamiért tüntetünk. Utána felolvastam az egybegyűlteknek a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének nyilatkozatát.
 
A FELOLVASÁST Publik Antal szavalóművész két szavalata követte. Petőfi Sándor: A székelyekhez, valamint Bencze Domokos: Miénk vagy Székelyföld című verseit hallgathattuk meg előadásában. A szavalatok után átnyújtottuk a követség egyik munkatársának a SMOSZ nyilatkozatának angol nyelvű változatát. (Szerk. megj. A magyar változat a 7. oldalon olvasható)
 
AZ EGYBEGYŰLTEK Kossuth nótákat énekeltek, és hangosan kimondták a követeléseiket „Autonómiát Székelyföldnek”, „Követeljük, hogy Székelyföld legyen önálló közigazgatási régió“. 
Jó hangulatban, békességben váltunk el egymástól, kérve a Jó Istent, hogy segítse meg a székely népet a megmaradásukban, hisz a Székelyföld fel nem osztható, és be nem olvasztható. 
 
 Feldőtő Sándor
 
Fotók: Tiglezán József