A kisoroszi önkormányzat hálás az árvízi katasztrófában nyújtott támogatásért

Nyomtatás
A tavaly júniusban Magyarországon is levonuló dunai árvíz elleni védekezés, valamint az árvízkárok helyreállítása hatalmas összefogásra késztette nem csak a magyarországi, illetve kárpát-medencei, de nyugati szórványban élő magyarságot is. 
Mint már beszámoltunk róla, a SMOSZ által meghirdetett adománygyűjtésre, hihetetlen együttérzést tanúsítva az anyaországot sújtó természeti csapás áldozataival, az elmúlt években ritkán tapasztalható adakozási lelkülettel, közel 55.000 koronát sikerült átutalni a Kisoroszi Község Önkormányzatának az árvízi védekezés, helyreállítás és fejlesztési költségek támogatására. Az alábbiakban Molnár Csaba polgármester köszönőlevelét olvashatják.
Tisztelt Támogatónk!
 
A Duna mentén 2013. június 3-tól levonuló, minden idők, illetve a valaha mért legnagyobb árvíz elleni védekezés miatt kapott támogatásukat ezúttal is szeretnénk újból tisztelettel megköszönni. A nem várt támogatás nemcsak a közvetlen védekezéshez, de a jövőbeni megelőzéshez is nagy segítséget jelentett.
 
Községünket a Duna, mint Önök előtt is ismert, teljesen körülzárta, és két hétig csak csónakon, vagy egyéb vízi járművel lehetett a falut elhagyni, amely nem volt ajánlatos a magas vízállás okozta veszélyek miatt. Az árvíz levonulta után, az Önkormányzat az érintett állami és nem állami szervekkel egyeztette az árvíz elleni védekezés, illetve a megelőzés érdekében. 
 
Időközben megépült a hasonló jellegű katasztrófák idején szükséges S.O.S. Készenléti Alappont Menedékház, amely a Képviselőtestület előrelátását bizonyítja.
 
Az ősz folyamán a Fővárosi Vízművekkel sikerült előrehaladott tárgyalásokat folytatni a meglévő gátrendszer megerősítéséről, illetve közös finanszírozásáról. 
 
E tárgyban a Képviselőtestület decemberi ülésén meghozta döntését, mely alapján sor került a megállapodás aláírására a Fővárosi Vízművekkel. E megállapodás nemcsak a meglévő gátrendszer megerősítését szolgálja, hanem a kis-dunai oldalon hatástanulmány elkészítését is célozza.
 
Ez a beruházás az utóbbi idők legnagyobb segítségét jelenti községünk védekezésében, mely alkalmassá teszi falunkat és az Önkormányzatot a védekezés nyugodtabb megszervezésére, és a valaha mért legnagyobb árvízszint esetén is a katasztrófa elleni védekezés biztosítására.
 
Megköszönve még egyszer segítségüket!
Tisztelettel:
Molnár Csaba polgármester
Kisoroszi, 2014. január 15.