Mit kell tudni a Svédasztalról?

Nyomtatás

Mára már a világon minden jobb vendéglátóhelyen alkalmazzák a nagyszerű svéd találmányt, a smörgåsbordnak, vagy ahogyan a magyarok ismerik, svédasztalnak nevezett étkeztetési módot. Nagyon népszerű, közkedvelt, használják is szorgalmasan, de kétlem, hogy a bennszülött svéd, vagy a már régen Svédországban élő embereken kívül hallott- e valaki arról, hogyan illik a terített asztalokhoz járulni, hogy van-e valamilyen szabálya a tálalásnak, étkezésnek. Minden Svédországban élőnek illik tehát ismerni a tálalás és kiszolgálás rendjét, úgy, ahogyan azt a nagy mesterszakács és író, Tore Wrettman kialakította. Érdemes betartani  az étkezés javasolt szertartását, mert ezáltal elkerülhető az összevisszaság, tolongás, és nem  mindegy, milyen sorrendben kerül a sok finomság a gyomrunkba. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy kis mozgás jólesik néha, hiszen ötször kezdhetjük újra szemünk-szánk ámítását!

Körsétánkat a tányéroknál kezdjük. Elveszünk a halomból egyet, s a tányérral a kezünkben megkezdjük az első kört. Minden kör (tur) után tányért és evőeszközt váltunk. Vigyázzunk a tányérunkra pakolt mennyiségre, lehetőleg ne halmozzuk púposra ennivalóval, ne felejtsük el, hogy öt alkalommal járulhatunk a kínálathoz! Amennyiben megfeledkezünk az illemről, esetleg csípős megjegyzésekre késztetjük kedves asztaltársainkat.

Az első körben szedünk a különféle heringkészítményekből, a kosárból kenyeret, evőeszközt, szalvétát veszünk, a tányér szélére egy adag vajat kenünk.

Az első kör kínálata:

Sóshering (spickesill), pácolt hering (inlagd sill, glasmästarsill), mustáros és fűszeres hering (senapssill, kryddsill), párolt és ecetes (gravad och ättiksströmming) keleti tengeri hering. Szardella, vagy ajóka, keménytojás, zöldkapor, metélőhagyma alapanyagból készült Gubbröra; heringsaláta, (sillsallad), Potkäs, Västerbottenost sajt. 

 Az alaprecept szerint a Potkäs ánizzsal és sáfránnyal ízesített, vajjal, kevés tejjel, száraz Sherryvel egybeolvasztott, majd hidegben megdermesztett kékpenészes és különböző kemény sajtok keveréke. Ezt az ételt tulajdonképpen a sajtmaradékok hasznosítására találták ki.Kenyér, vaj és az elmaradhatatlan főtt krumpli.

A második kör kínálata:

Füstölt hal (rökt fisk), pácolt lazac (gravad lax), hideg lazac (kall lax), pácolt, konzervált hering (inkokt strömming), pácolt, konzervált angolna (inkokt ål), füstölt heringsaláta (böcklingsallad), garnélarák (räkor)

A pácolt lazac egyike az elmaradhatatlan karácsonyi kínálatnak. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, időigényesnek sem mondható. Az íze kissé eltér a magyar ízvilágtól, de aki megkedveli, az jól jár. Egy kiló lazachoz jól összekeverünk 1 deci cukrot, 1 deci sót, fél deci durvára tört fehérborsot, jó adag friss aprított zöldkaporral. A keverékkel beszórjuk a halnak mindkét oldalát, mellédobjuk a kaporszárat, szobahőmérsékleten érleljük időnként megforgatva, míg a cukros só elolvad, aztán hideg helyen tartjuk legalább két napig. Citrommal és udvarmesterszósszal kínáljuk (hovmästarsås)

A sill és a strömming tulajdonképpen ugyanaz a hal: hering. Nagyjából Svédország derekától délre sill-nek, északra strömming-nek nevezik.

A harmadik kör kínálata

Borjúhús (kalvkött), rénszarvassült (renstek), májpástétom (leverpastej), ürücomb (fårfiol), borjúkocsonya (kalvsylta), préselt kolbászsaláta (pressylta korvsallad), baromfikészítmények (fågelrätter), hideg marharostélyos (kall rostbiff).

A negyedik kör kínálata

Melegtálak (småvarmt), szardella (anjovistfräs), hering gombóc (sillbullar), sült sózott hering (stekt salt sill), grillezett hering (sotare), lazac puding (laxpudding), főtt párolt marhaszegy, (kokt rimmad oxbringa), borjúhúsgombóc (kalvfrikadeller) sertéssült (stekt fläsk), nem őrölt, hanem darabolt húsból készült kolbász (hackkorv), véreshurka (blodkorv), fasírt (köttbullar), sült borda (revbenspjäll), vöröskáposzta (rödkål)

Az ötödik és egyben a hosszú, tartalmas étkezést lezáró utolsó kör

 

Sajt, keksz, bogyós gyümölcs kompót, friss gyümölcsből készült gyümölcssaláta, gyömbéres körte, puncstorta, almás lepény, röviditalok, a híres karlshami Brännvin, skandináv specialitás az akvavit, vodka és természetesen az alkoholmentes italok, sör, és különböző ízesítésű szénsavas üdítők.

 

Remélem alkalma lesz minden kedves érdeklődő olvasónak kipróbálni a fenn írtakat. Mint minden, az étkezési szokások is változhatnak, és változnak is, csak az igazi svédasztal, a Smörgosbord kínálata nem. Bővül esetleg, de reméljük, a Tore Wretman által könyvbe foglalt szabályok minden ínyenc örömére, még sokáig fennmaradnak.