A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Őrszavak beszámoló – 2022-08-12

Az egész világot behálózó járvány miatt egyesületünk, az Őrszavak-Custos Magyar Anyanyelvápolók Egyesülete utoljára két éve, 2019 augusztusában tartott személyes jelenléttel közgyűlést.

Ez nem azt jelenti, hogy az eltelt idő alatt megszűnt volna a működésünk. Fő tevékenységünk, a Kékvirág nyári tábor rendezése sem szünetelt. 2020 és 2021 februárjában a Kékvirág tábor felnőttjei számára megtartottuk a sorrendben a 24., ezúttal csapatépítő találkozót. A háromnapos találkozó egyik fontos pontja a táboraink programja, témája, új lehetőségek, új módszerek bevezetése.
Az eltelt két év alatt az Egyesület vezetősége állandó kapcsolatot tartott fenn egymással és a tábor nevelőgárdájával. Nagy örömünkre a legtöbb nevelő, meg kisegítő ugyanúgy várta a járvány megszorításainak feloldását, mint mi. Köszönjük, hogy kitartanak mellettünk, és továbbra is a Kékvirág táborra áldozzák szabadságuk egy részét! Minden találkozóról beszámoltunk a SMOSZ hivatalos lapjában, a Híradóban. Reméljük újságunk minden egyesületi taghoz eljutott, és el is olvasták azt.   
Egyesületünk kitűzött feladata felkutatni, erősíteni a magyar nyelvoktatást, illetve összekötni, hidat építeni a Svédországban élő/dolgozó nyelvoktató tanárok között .
Tompa Anna egyesületi elnök részt vett az Őrszavak internetes újság, valamint a SMOSZ minden gyűlésén, elvállalta az anyanyelv tanításával kapcsolatos feladatokat.
E munkát elindítva 2022. április 11-én zoomos értekezést tartottunk, mely alkalom sikeres tapasztalatcserére adott lehetőséget. Szeretnénk továbbra is életben tartani ezt a kapcsolatot.
További terveink között szerepel, hogy élő kapcsolatot teremtsünk az oktatók, valamint az egyesületekben tevékenykedő gyerekfoglalkozást vezetőkkel. Évente legalább egyszer úgynevezett csapatépitő tevékenységet fogunk szervezni nekik. Folytatjuk a Kékvirág Táborunk működtetését.
Nagyon reméltük, hogy az idén már nem lesz akadálya a találkozásnak, és ez, a sok egymásnak ellentmondó információ, hír, határozat ellenére sikerült. Reméljük, Isten segítségével akadály nélkül folytathatjuk a tábort működtető „Custos-Őrszavak” Magyar Anyanyelvápolók Egyesülete tevékenységét is. Egyesületünk vezetősége szorgalmasan dolgozott a vállalt feladatok elvégzésén.
Mindannyiunknak hiányzott a Kékvirág, ezért a tábori szellem fenntartása érdekében Tóth Ildikó, egyesületünk titkára, a Híradó munkatársaként az Őrszavak rovatban pályázatot hirdetett, „Az én legkedvesebb táborom” címmel. Hat ifjú írását jelentettük meg. A tehetséges írókat könyvjutalommal díjaztuk, a Híradó 2021. decemberi számában köszönőlevél kíséretében mutattuk be őket.
Egyesületünk a magyar anyanyelv ápolása mellett feladatának érzi azt is, hogy segítsen az utóbbi időben Svédországban munkát vállalt magyaroknak a beilleszkedésben is. Ennek érdekében Tóth Ildikó cikksorozatával rendre fellebbentjük a fátylat a svéd hétköznapok érdekességeiről, illetve az ünnepi szokásokról. Nem részletes tanulmány írása a cél, csak az, hogy felkeltsük a kíváncsiságát az olvasónak arra nézve, miben vagyunk hasonlóak, és miben térnek el a szokásaink.
Tompa Orsolya élteti a Kékvirág tábor honlapját, szorgalommal és odaadással tervezi, szervezi a tábor részleteit, mint a kellékek beszerzése, ellátás tervezése és kivitelezése, logisztika és sok-sok levelezés, egyeztetés
Lőrincz Lázár az anyagi dolgaink felelőse, türelemmel és nagy pontossággal kezeli egyesületünk anyagi oldalát, és minden táborunkban a legjobb „mindenes”.
Idei táborunk a 25. Jelen esetben is fő szempontunkat követtük. A magyar nyelv, a történelem, a népi és a kulturális hagyományok ismertetése. E negyedszázad alatt 124 meghívott – pedagógusok, nevelők, oktatók, művészek – jött el, hozva és átadva tudásuk legjavát. Önkéntesen, szabadidejüket feláldozva, fáradtságot nem ismerve. Tiszta szívből köszönjük.
Külön köszönettel tartozunk a Magyar Kormány Nemzetpolitikáért felelős Államtitkárságának a nagy ránk figyelésért, a nem kevés anyagi támogatásért. Ez mind erkölcsileg, mind fizikailag erőt és biztatást ad a folytatáshoz.
Végül köszönetet mondunk mindazoknak, akik figyelemmel kísérik munkánkat, és bátorítanak a folytatásra.
Tompa Anna, a Custos-Őrszavak Anyanyelvápolók Egyesületének elnöke

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME