A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Őrszavak beszámoló – 2022-08-12

Az egész világot behálózó járvány miatt egyesületünk, az Őrszavak-Custos Magyar Anyanyelvápolók Egyesülete utoljára két éve, 2019 augusztusában tartott személyes jelenléttel közgyűlést.

Ez nem azt jelenti, hogy az eltelt idő alatt megszűnt volna a működésünk. Fő tevékenységünk, a Kékvirág nyári tábor rendezése sem szünetelt. 2020 és 2021 februárjában a Kékvirág tábor felnőttjei számára megtartottuk a sorrendben a 24., ezúttal csapatépítő találkozót. A háromnapos találkozó egyik fontos pontja a táboraink programja, témája, új lehetőségek, új módszerek bevezetése.
Az eltelt két év alatt az Egyesület vezetősége állandó kapcsolatot tartott fenn egymással és a tábor nevelőgárdájával. Nagy örömünkre a legtöbb nevelő, meg kisegítő ugyanúgy várta a járvány megszorításainak feloldását, mint mi. Köszönjük, hogy kitartanak mellettünk, és továbbra is a Kékvirág táborra áldozzák szabadságuk egy részét! Minden találkozóról beszámoltunk a SMOSZ hivatalos lapjában, a Híradóban. Reméljük újságunk minden egyesületi taghoz eljutott, és el is olvasták azt.   
Egyesületünk kitűzött feladata felkutatni, erősíteni a magyar nyelvoktatást, illetve összekötni, hidat építeni a Svédországban élő/dolgozó nyelvoktató tanárok között .
Tompa Anna egyesületi elnök részt vett az Őrszavak internetes újság, valamint a SMOSZ minden gyűlésén, elvállalta az anyanyelv tanításával kapcsolatos feladatokat.
E munkát elindítva 2022. április 11-én zoomos értekezést tartottunk, mely alkalom sikeres tapasztalatcserére adott lehetőséget. Szeretnénk továbbra is életben tartani ezt a kapcsolatot.
További terveink között szerepel, hogy élő kapcsolatot teremtsünk az oktatók, valamint az egyesületekben tevékenykedő gyerekfoglalkozást vezetőkkel. Évente legalább egyszer úgynevezett csapatépitő tevékenységet fogunk szervezni nekik. Folytatjuk a Kékvirág Táborunk működtetését.
Nagyon reméltük, hogy az idén már nem lesz akadálya a találkozásnak, és ez, a sok egymásnak ellentmondó információ, hír, határozat ellenére sikerült. Reméljük, Isten segítségével akadály nélkül folytathatjuk a tábort működtető „Custos-Őrszavak” Magyar Anyanyelvápolók Egyesülete tevékenységét is. Egyesületünk vezetősége szorgalmasan dolgozott a vállalt feladatok elvégzésén.
Mindannyiunknak hiányzott a Kékvirág, ezért a tábori szellem fenntartása érdekében Tóth Ildikó, egyesületünk titkára, a Híradó munkatársaként az Őrszavak rovatban pályázatot hirdetett, „Az én legkedvesebb táborom” címmel. Hat ifjú írását jelentettük meg. A tehetséges írókat könyvjutalommal díjaztuk, a Híradó 2021. decemberi számában köszönőlevél kíséretében mutattuk be őket.
Egyesületünk a magyar anyanyelv ápolása mellett feladatának érzi azt is, hogy segítsen az utóbbi időben Svédországban munkát vállalt magyaroknak a beilleszkedésben is. Ennek érdekében Tóth Ildikó cikksorozatával rendre fellebbentjük a fátylat a svéd hétköznapok érdekességeiről, illetve az ünnepi szokásokról. Nem részletes tanulmány írása a cél, csak az, hogy felkeltsük a kíváncsiságát az olvasónak arra nézve, miben vagyunk hasonlóak, és miben térnek el a szokásaink.
Tompa Orsolya élteti a Kékvirág tábor honlapját, szorgalommal és odaadással tervezi, szervezi a tábor részleteit, mint a kellékek beszerzése, ellátás tervezése és kivitelezése, logisztika és sok-sok levelezés, egyeztetés
Lőrincz Lázár az anyagi dolgaink felelőse, türelemmel és nagy pontossággal kezeli egyesületünk anyagi oldalát, és minden táborunkban a legjobb „mindenes”.
Idei táborunk a 25. Jelen esetben is fő szempontunkat követtük. A magyar nyelv, a történelem, a népi és a kulturális hagyományok ismertetése. E negyedszázad alatt 124 meghívott – pedagógusok, nevelők, oktatók, művészek – jött el, hozva és átadva tudásuk legjavát. Önkéntesen, szabadidejüket feláldozva, fáradtságot nem ismerve. Tiszta szívből köszönjük.
Külön köszönettel tartozunk a Magyar Kormány Nemzetpolitikáért felelős Államtitkárságának a nagy ránk figyelésért, a nem kevés anyagi támogatásért. Ez mind erkölcsileg, mind fizikailag erőt és biztatást ad a folytatáshoz.
Végül köszönetet mondunk mindazoknak, akik figyelemmel kísérik munkánkat, és bátorítanak a folytatásra.
Tompa Anna, a Custos-Őrszavak Anyanyelvápolók Egyesületének elnöke

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. október 23.
Kedves Híradó Olvasók! „Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.” És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De…
Tovább
Hermann Hesse: Sziddhárta

Hermann Hesse: Sziddhárta

Könyvespolc 2022. október 23.
Az emberben megjelenik az idők folyamán egyfajta hívás, amely arra készteti, hogy kizökkenjen a világ káprázatából, énjének folyamatos köreiből, melyekben a hétköznapjaiban próbálja utolérni önmagát és ezáltal egy új nézőpontból lát rá a sorsára és a világában rétegződő valamennyi sorsra…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem…
SOMIT családos tábor

SOMIT családos tábor

Az idei év SOMIT családos tábora szeptember 11–13. között került megrendezésre. A teltházas rendezvényen egy roppant eseménydús hétvégére…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Egyesületünk óvatosan nyitott a tagság felé a pandémia után. Tagságunk nagy része szépkorú, s nehezen találtak vissza az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME