Hazaváró – Welcome Office

Nyomtatás

RSZ logo big onecolor RGB

 

A magyarság a nagyvilág sok részén él, de minden magyarban fel-felmerül az anyaországba történő hazatérés gondolata. Van, hogy ez egy hosszan megfontolt terv része és van, amikor már olyan erős a honvágy, a szerettek hiánya, hogy szinte azonnal menni kell. Ez természetes, hiszen Magyarország az a hely, ahol tényleg otthon tudunk lenni.


Az elmúlt években a magyar nemzetpolitika sokat tett az összetartozás segítése érdekében, mind a Kárpát-medencében, mind szerte a nagyvilágban. Az előremutató kezdeményezések sorában 2022-ben a magyar kormány elfogadta a hazatérés ösztönzését és segítését célzó Hazaváró-programot, amely segíteni kívánja a hazaköltözőket mindennapi élethelyzeteik intézésében.
Gyakran egyszerűnek tűnő kérdések is akadályozhatják a hazatérést, bürokratikus akadályok vagy éppen a szükséges információk hiánya gátolhatják azt. Éppen ezért a Hazaváró-program legfőbb célja a visszatérő magyar állampolgárok minél szélesebb körű tájékoztatása és segítése, részükre közérthető, egyszerűen kezelhető, interaktív honlap létrehozása, amely a hazatelepüléssel kapcsolatban felmerülő kérdésekre átfogó válaszokat nyújt és lehetővé teszi egyes ügytípusok elektronikus elindítását. A magyar külképviseleti hálózat mellett a programnak köszönhetően a jövőben az ügyintézést segíti a 0-24 órás telefonos ügyfélszolgálat (1818), valamint Magyarországon 27 hazaváró iroda a kormányablakokban, ahol az ügyintézők személyesen várják a hazatelepülőket. A Hazaváró-program célja emellett, hogy a jogszabályok is egyszerűsödjenek és a hazatelepülők a lehető legtöbb közigazgatási ügyet a lehető legkönnyebben elektronikusan is elindíthassanak majd az új fejlesztéseknek köszönhetően.
A tervek szerint a program 2023. novembertől segíti a hazatelepülőket az egyes ügyintézések megkönnyítésében.

Hazaváró – Üdv Itthon!

www.hazavaro.gov.hu